JUS standardizacija
BHOJ 3—4 OKTOBAR—NOVEMBAR 1050
44
46
40
ou.
c) suvoslane sitne kože pakuju se kao i otvorene suve kože samo sa manjim brojem koža u bali. =
Kupac prima spakovanu sitnu kožu bruto za nec, :
ij. priznaje u težini kože težinu nafiaina i konopca. Prema saobraćajnim i železničkim propisima, pošiljalac snabde svaku balu kod denčane pošiljke drvenom tablicom, na kojoj mora biti stavljena oznass pošiljaoca i mjegoia tačna adresa, zatim nasiov nprimaoca robe sa uputnom stanicom, oznaka i redni bo) bale, broj komada (ako u bali nema odredeni broj komada kože po ovim propisima) i težina. Kod vazonske pošiljke pošijajac ispisuje na jednoj koži bale svoju oznaku, redni broj i oznaku ba!e neškodijivom bojom.
Uz svaku pošiljku vagonsku ii denčanu pošilja:ac će primaocu dostaviti konsignaciju (popis robe) i io je-.
dan primerak uz iovarni list, a drugi primerak zasebnom poštom ili uz fakturu. Konsignacija mora da sadrži: adresu primaoca i pošiljaoca, dan utovara, DrOJ vagona, zatim za svaku balu pojedinačno oznaku, DOI bale, broj komada i težinu.
Oznaka pojedinih vrsta i kvaliteta sitnih koža sadrži počeina slova naziva silne kože, a pored ioga kva'ieinu klasu. Prema tome, za ovčije vunatice prima: OV/P, za sekunda OV/S, za tercija OV/T, za kvariu OV/K.
Za ovčije vunafice namenjene ćurčiskoj preradi za prima: OVČ/P, a za sekundu OVČ/S itd.
Za ovčiji kavlak: OK/P, OK/S, OK/T, OK/K.
Za jagnjeće vunatice kožarske lake {40—60” pr.) JVL/P, JVL/S, JVL/S, JVL/T, JVL/K.
Za jagnjeće vunatice kožarske srednje (65—70 kpgr.) JVS/S, JVS/T, JVS/K.
Za jagnjeće vunatice kožarske teške (90—100 'kgr.) i
JVT/P: JVT/S, JVT/T, JMTF/K.
Za jagnjeće vunalice kožarske preteške (120—150 kgr.) JVPT/P, JVPT/S, JVPT/T, JVPT/K.
Za jagnjeće vunatice ćurčiske JVĆ/P, JVĆ/S.
Za jagnjeće vunatice krznarske JVK/P.
Jagnjeće bagane JB/P, JB/S.
Jagnjeće šišane JŠ/P, JŠ/S, JŠ/T, JŠ/K.
Kozja koža K/P, P/S, P/T, P/K. Jarčevi: JR/P, JR/S, JR/T, JR/K. Jareće mlečne: JM/P.
Jareće: J/P, J/S, J/T.
Jareće dviske: JD/P, JD/S. Jareće bagane: JRB/P, JRB/S.
Nesortirana roba koju otkupljivač šalje otkupnom preduzeću neće se označivati ovim oznakama za Vrstu i kvaitet, već samo oznakom pošiljaoca, rednim brojem bale, brojem komada i težinom.
Otkupne stanice otkupnih preduzeća nose oznaku OS i po rednom broju šifru stanica. Otkupna preduzeća glavnih direkcija za otkup nose kao svoju oznaku skraćenicu naziva za oblast, kao i za republiku. Za NR Srbiju »S«, za Hrvatsku »H«, za Slovemiju »Sl!«, za Bosnu i Hercegovinu »BIH«, za Makedoniju »M« i za Crnu Goru »CG«. Na pr. Oznaka da roba dolazi iz Beograda, NR Srbije, Otkupnog preduzeća — Beograd, sa otkupne stanice Valjevo označava se na sledeći način: S/B/OS/45.
Kod isporuke kože korisnicima, bilo industriji kože, bilo izvoznom preduzeću, gornji znaci stavljaju se obavezno. :
Uskladištenje
Sitna suva koža se uskladišćuje u dobro zatvorene, mračne prostorije sa drvenom podiogom, a svaki red se posipa naftalinom na mesnoj slirani. U unutrašnjost kože, na vunu, ne sme se stavili naftalin. Prostorije u kojima se nalazi suva koža freba držati zatvorene, da se ne bi oslabilo dejstvo naftalina. U slučaju pojave insekata, moljaca, treba odmah izneli sve ko'čine “kože iz magacina, istresli od moljaca, magacin
[17
očistiti, a kože ponovno slagati posipajući redove Većom količinom naftalina. Prostorije za smeštaj suvih koža moraju biti hladne. o Soljena silna koža čuva se bilo na gomi.:i pod soli, bilo pojedinačno spakovana u svežnjeve, ut zamračenim prostorijama. Skiadište mora bili zatvoreno da ne bi ušao topii vazduh ii promaja.
Suvos'ana sitna koža drži se na suvom muesiu kao i sitna suva koža. :
PSEĆE KOŽE
Pseće kože za kožarske svrhe konzerviraju se sotijenjem. Za ove kože vredi u pogledu ostale manipulacije sve ono što je propisano za krupnu kožu.
U jednu balu stavljaju se 10 kom. Pošiljke se označavaju sa »P«. : :
DK 675.031.2/.3 : 675.6
Predlog saveznog propisa kvaliteta br. IL. 3-4/30
SITNA SIROVA KOŽA ZA ĆURČISKE
I KRZNARSKE SVRHE DOMAĆEG POREKLA
1 11
21.
22
221
OPŠTE ODREDBE
Pojam
Pod sirovom sinom kožom za ćurčiske i krznarske svrhe podrazumevamo ovčije i jagnieće vunate kože kao i jareće kože podesne za proizvodnju krzna. Opseg
Za izradu ćurčiskih proizvoda uzimaju se nepoiparene zdrave sitne kože, bez obzira na boju i kvalitet vune.
Za izradu krzna uzimaju se jagnjeće bagane, jareća
_ bagane i svi:enorune jagnjeće kože sa svilastom praJ vom ili kovrdžavom dlakom.
KVALITETNE KATEGORIJE
Sitna koža sa ćurčiske svrhe razvrslava se u sledeće
kvalitetne klase:
a) Ovčije vunatice prima (I) za ćurčiske svrhe iden· lične su sa istom sirovinom namenjenom za kožarske svrhe u kvalitetu sekunda (II). Ovamc spadaju kože tanje, praznije, čiste, zdrave i nepolparene.
b) Ovčije vunatice sekunda za ćurčiske svrhe idenlične su sa istom sirovinom namenjenom za kožarske svrhe u kvalitetu tercija (III). Ovamo spadaju kože tanke, mršave, prazne, zdrave i nepotparene.
Cc) Jagnjeće vunatice prima (I): tanje, praznije, čiste, ~
zdrave, nepotparene, neposmrdđene, neoštećene kože koje po. kvalitetu odgovaraju drugoj klasi (sekunda) iste Vrste kože namenjene za kožarske svrhe. Ove kože mogu imati još jedno od sledećih oštećenja: rebrasle tragove (ripig) Č prorez ili rupa u vrhu vrata za vešanje kože, koja nije udaljena od ruba više od 4 cm. do 5 proseka u biizini leda do 3 rupe izvan jezgra do 3 proseka na leđima ; do 3 proseka u trbuhu i do 2 na iedima. d) Jagnjeće vunalice sekunda (II): tanke, mršave, prazne, zdfave, nepoiparene i ne posmrdene kože koje po kvaiitetu odgovaraju trećoj kiasi iste vrste kože namenjene za kožarske svrhe. Sitna koža za krznarske svrhe obuhvata jagnjeće kože sa svilastom pravom ili kovrdžavom dlakom u težini od 200 do 500 grama po komadu suve kože ili u težini od 1 kgr. po komadu sveže kože, kao i jagnjeće i jareće bagane sa 0,192 kgr. po komadu. | a) Kože prima (II): zdrave, pune ili prazne, nepolparene, neposmrdene, sa do |O zaseka, rebrasiim tragovima i 1 rupom u vratu za vešanje kože {jagnjeće kože).
-