JUS standardizacija
povećava, lako, da se štavljenje završava kod kon-
•
118 ~ | STANDARDIZACIJA b) Kože sekunda (II): zdrave, pune ili prazne, nepot- centracije od najviše 10'Be za krupone i najviše do paljene, neposmrdene, sa do 3 rupe izvan. jezgra, - Be kod vralova i okrajina. (Završena koncentracija 3 proreza u ledima i 3 proreza u irbuhu, kao i 2 u štavnom buretu). u edima (jagnjeće kože).
290 Pod jagnjećom baganom podrazumeva se koža onih Krupon Vrati jaganjaca, koji su pobačeni ili ugimui odmah posle okra jina jagnjenja, a;ji uvek sa kovrdžavom ili vaiovitom dla- ? kom težine od najmanje 12 kgr. za 100 komada: Vlaga do 16% 16% a), Kože prima (I): sve kože neošlećeme, nepoiparene Masnoće do 40 27
i neposmrđene. a epeo do a o O 1,50% LOGOR MTM: ea SO ; i rpgan. vodeni ekst. 10% 12% O U U JO OD dar Maj dg O S OE SAO Upijanje vode za 24 sala najviše 55% Sa Razika pH najviše 0,7 0,7
3 | OTPREMA I OZNAKA pH veći od 3 3 Način otpreme i označavanja je istovetan mačinu Opi- SI ; ISO OUR >i sanom u propisu »Sitna koža domaćeg porekla« 2291 O vrednosti se odnose na kožu koja sadrži SPK. | ( Vage.
- 253 Otstupanja DK 675.061.1 : 685.379.191 2931 Kao regularna proizvodnja smatra se samo ona koja - ; potpuno odgovara tehničkim uslovima u tač. 2I i 209. Predlog saveznog propisa kvaliteta br. I. 3-4/31 232 U slučaju otstupanja od gornjih uslova, proizvod ne može biti označen kao specijalna donska koža, nego ĐONSKA KOŽA SPECIJAL spada u grupu »donska koža vegelabil«. -
1 OPŠTE ODREDBE 9933 „Razvrstavanje đonske kože specijal po klasama vrši
se na osnovu prirode oštećenja i njihovog rasporeda.
1} Pojam OIK Mu -
Đonska koža specijal je proizvod koji se dobija šlaV- · OE. SU ji e: a POM :-
ljenjem kruponskih, vratnih i okrajimskih delova si- 241 “Na temelju prirode i rasporeda oštećenja donska koža
rovih goveđih koža preko 25 kg teižne golice biljnim specijal svrstava se u dye klase: i
štaviima. Sirove kože moraju bili izabrane, dobrog U prvu, prima (I-a) spadaju kože potpuno neoštećene
kvaiteta i neoštećene. i kože (krupon, vrat, okrajina) sa sledećim oštećee ; . njima:
| Opseg i namena a) Površinska oštećenja Koja na opip praktično ne Ovaj se propis odnosi na đonski krupon koji je name- pokazuju dubinski karakter, bilo na licu bilo ma njen proizvodnji ram-šivene i ago-lepljene obuće, na naiičju. đonski vrat i donsku okrajinu koje se upotrebljavaju b) Dubinska oštećenja do */, debljine krupona na kao specijalna tabanica u proizvodnji ram-šivene obuće _ perifernom delu, koja zauzimaju ukupno najviše i kao kožna kapica kod raznih vrsta obuće. 'užem delu mora biti najmanje 18 em, a iasiz
- = : oštećenja do najviše 50 em? oštećene povrišne do
Ž TEHNIČKI USLOVI i preko */, debljine. Kod okrajina širina na maj-
21 Izgled. užem delu mora biti najmanje 18 cm, a dubinska
- Krupon mora biti pravouganog oblika i ravne. površine DL O O i ra: || 'blik a : i Š S: - Se o SE bez vratnih i okrajinskih de:ova; mora-obuhvatlati po c) Žigovi do najviše 120 cm" površine. - : debljini izjednačeni srednji deo koža. Linija kojom je U drugu. sekunda (II-a) klasu spadaju kože sa sledekrupon odvojen od vrata i okrajine, kao ledna linija ćim oštećenjima: i mora biti ravna. ; a) Kod krupona dubinska oštećenja do /a. debljine. 21h Vratovi i okrajina moraju biti pravio obrezane i ega- do 150 cm oštećene površine. Kod vrata 200 cm lizirane i podjednake debljine. ) dubinskih oštećenja. 'Kod okrajina de 150 em? ošte-
212 Mesnata sirana krupona, vrata i okrajine mora biti GSI PONI U |C ar: PO FE očišćena od potkožnog ikiva, da se ocrtavaju tragovi b) Sa zaraslim dubinskim oštećenjima ı ugrcima do kapilarnih sudova. 100 cm? oštećene površine kod krupona.
213 Krupon, vrat i okrajina mora imati crvenkasto-smedu [6] Dubinskim oštećenjima ·preko '/. debljine kože i boju; lice mora biti dobro uglačano i prirodnog sjaja. žigovima do najviše 300 cm” oštećene površine
214 Presek kože mora bili jednoko-smeđe-crvenkaste kod krupona. i : boje bez svetlih pruga. d) Kod vralova izraziti nabori zbog nedovoljne obrade:
215 Specijalna donska koža mora biti elastična pri savi- 243 „U slučaju kala (sasušivanja), primalac specijamne donjanju. Pri laganom wavijanju na pola, krupon, vrati ske kože ima pravo na odbitak, ako ustanovljeni proi okrajina nigde ne sme naprskavati pri sobnoj tiem- cenat kala zajedno sa ustanovljenim proceniom vlage peraturi i normalnoj sadržini vlage. prelazi 10%. :
216 Prilikom odvajanja naličja krupona obućarskim nožem : -
(pravljenje riske), nož ireba bez većeg olpora sa 5 UZIMANJE UZORAKA | NAČIN ISPITIVANJA ulazi u ikivo koje treba da pokazuje si:obodna, ne- 31 imanje uzoraka i način ispilivanja vrši se prema slepljena, otporna vlakna. posebnim propisima.
29 Tehnološko analitički pokazatelji 4 OPREMA ! OZNAKA
201 Od upolrebljenih štavila mora biti kesienovop tanina 4, Nera. g :. (BS; PIO (RSX) najmanje 35%, kvebračovog lanina najmanje 20% il DOTSE SO Sp Oi cc 1 - BS || GO i smrekovog tanina u vidu ekstrakta ili kore najmanje 411 Olkrajine se pakuju u svežanj do 10 koma ŽŽ Dji Se 30%. Tanin smrekovog ekstrakta može se zamenili povezuje konopcem. Kr HOT Vrati se ne pašujii: keslenovim ili kvebračovim ekstraktom. 419 Svaki krupon, vrat i svežanj okrajina mora O ŽIE
29 Prošlavljenost mora biti potpuna, tj. donska koža mora proizvođača, oznaku _S5pečijalć i oznaku k SG izdržali probu sa sirćetnom kiselinom. 413 Svaka pošiljka mora imati kao prilog propratni doku- ·
299 Koncentracija faninskih čorbi treba da se postepeno menat koji sadrži: O:
1) Fipmu i sedište preduzeća,