JUS standardizacija

BROJ 34 OKTOBAR— NOVEMBAR 1950

O Ot

e

Naziv proizvoda sa oznakom klase i grupe i brojem komada i težine. :

Od analitičkih podataka kod krupona upijanje vode i organski ekstrakt, a kod vrata i okrajine samo organski ekstrakt. ı Naziv organa koji je doneo propis (kratlica) i broj propisa. i

Znak koniro:e.

USKLADIŠTENJE

Đonska koža uskladištuje se u zatvorenim suvim prostorijama zašlićenim od direkinih sunčevih zraka.

DK 675.061.1.024.1 : 685.312.121

Predlog saveznog propisa kvaliteta br. IL. 3-4/32

1531

BO BO. NO SLI

212

219

214

27 221

220

ĐONSKA KOŽA BILJNO ŠTAVLJENA OPŠTE ODREDBE :

Pojam

Đonska koža biljno štavl;ena je proizvod koji se dobija štavljenjem kruponskih, vratnih i okrajfhskih delova sirovih govedih koža biljnim šžtavilima.

Opseg i namena

Ovaj se propis odnosi na đonsku kožu biljno štavljenu, koja je namenjena za izradu, odnosno opravku donjih delova obuće.

Vrste đonske kože

Đonska koža se proizvodi iz srednjeg dea kože kao krupon, a iz perifernih delova kao.yrat i okrajina.

a — krupon b — vrat « c — okrajina

Linija kruponiranja odredena je promenom debljine srednjeg !ednog dela kože (jezgra krupona) prema vratnom i okrajinskom. delu.

TEHNIČKI USLOVI

Izgled donskog krupona, vrata i okrajine

Krupon mora biti pravougaonog oblika i ravne površine bez vranih delova, te prema iome obuhvata po debljini ujednačeni srednji deo kože. Linija kojom je krupom odvojen od vrata + okrajine, kao i ledna linija moraju biti ravne. e

Lice krupona, vrata i okrajine mora bili dobro uglačano i prirodnog sjaja.

Mesnata sirana krupona, vrata i okrajine mora biti očišćena od ostataka potkožnog tkiva — mesine, da se ocrtavaju tragovi kapilarmih sudova. Đonska koža mora biti čvrsto zbijena (valcana), ali elastična, da se pri savijanju vraća u prvobitni položaj. Presek kože mora biti jednoHćno smeđe boje bez svellih pruga. ec Tehnološko analitički pokazatelji.

Od upotrebljenih štavila mora biti kestenovog lanina najmanje 25% i tanina smrekove kore najmanje 15%. Tanin smrekove kore može se zamenili kestenovim ekstraktom.

Proštavljenost mora biti potpuna, tj, donska koža mora izdržali probu sa sirćetnom kiselinom.

ITU

299 Proštavljenost donskog krupona mora se poslići u laninskim čorbama, čija se koncentracija postepeno povećava do 8" Bć Đonski krupon ne sme doći u kontakt sa čorbama jačim od 8" Be, ako prethodno nije bio preštavljen. :

|

mea —=<-———:==—=Z=I—-———=—&=C—.K ===),

Pokazatelji Krupon. Vrat Okrajimna

Vlaga do 16% 16%; ___16%

Masnoće do 2 2,5%o 2,5%

Pepeo. najviše do 2,85% 36% 23% - MgO najviše do ; 0,3% 0,4% 0,4%

Org. vod. ekstr. bez pepe:a

najviše 12% 15% 15%

pH vodeni ekstr. veći od 3,2% 29% 23%

Razlika pl najviše” 0,7 0,7 0,7

Upijanje vode za 1 časa

najviše do 20% — =

Upijanje vode za 24 časa

najviše do ; 35% = =

(O O U U u JJLUJU GO GU 'T{TTTTT'TF TT TqT'_______i

NO |] O

251

232

239

Pr; laganom savijanju oko valjka prečnika 10-irosiruke debljine krupona, vrata ili okrajine, s licem spolja; koža ne sme naprskavati na mestima koja su udaljena više od 5 cm. od ruba kože. Proba naprskavanja mora se vršiti pri sobnoj temperaturi na kožama normalne Viage. Analitičke vrednosti se odnose na kožu koja sadrži 16%. vlage.

Otstupanje

Kvalitativno uvrstavanje vrši še na osnovi:

a) tehno:oško-analitičkih otstupanja

b), po prirodi i -rasporedu oštećenja

Koža bez iiič otstiupanja od uslova· propisanih u tač. 21 i 22. Sa sadržinom organskog vodenog ekstrakta do najviše 14% kod krupona i do 15% kod donskog vrata i okrajine; ii ako koža otstupa od propisanog pH, ili ako koža ima neobrađenu mesnati stranu, i:i u slučaju otstupanja u pogledu elastičnosti i čvrstoće iz tač. 21' il ako krupon sadrži vratne i okrajinske delove u manjoj meri, odnosno ivice vratova nisu pravilno obrezane.

Ako donska koža naprskava pri probnom savi-

janju: ili ako donski krupon ima veće upijanje

vode, preko 20% do najviše 25% za pola sata;

ii preko 35% do najviše 40% za 24 časa, ili

sadrži vratne i okrajinske delove u većoj meri.

Neproštavljeni krupon, vrat i okrajina; ii kože

koje prelaze dozvoljenu granicu otstupanja na-

vedenih pod A-2 ii A-9. }

Po prirodi i rasporedu oštećnja, bilo mehanička ili

oštećenja koja poliču od sirove kože, donska koža

se deli u grupe: B-1, B-2, B-3, B-4.

B-1. Đonski krupon: Potpuno neoštećeni krupon i kru-

poni sa sedećim oštećnjima:

a) Površinska oštećenja koja pri opipavanju praktično ne pokazuju dubinski karakter bilo na licu bilo na naličju.

b) Dubinska oštećneja od 14 debljine krupona na perifernom delu, koja zauzimaju ukupno najviše 50 cm". Periferni deo zahteva pojas 5. cm od okrajinskog, vratnog i repnog ruba krupona.

c) Žigovi od najviše 190 cm? površine.

Đonski vrat: potpuno neoštećeni vralovi ii Vra-

lovi sa sledećim oštećenjima: )

a) Sa plitkim površinskim oštećenjima i naborima, koji pri opipavanju praktično ne pokazuju dubinski karakter.

b) Sa dubinskim oštećenjima do i preko VW. debljine do najviše 50 em” oštećene površine,

A-1.

A-9.

A-35.

A-4.