JUS standardizacija
BROJ 34 OKTOBAR—NOVEMBAR 1950
35
OJ. 00. 029. oOı Ov”t O 0 W.—
41
501 509 503 504 505
506
69
(a
U grupu A-4 spadaju sledeće greške od kojih svaka prefstavlja četiri tačke: .
Nezategnut konac ili kriv šav ma gornjim delovima. Razliveno tvrdilo iza granica kapica za 15 cm. Nejednaka visina safića ili pelnog dela kod niske obuće do 3 mm.
KLASIFIKACIJA
Na osnovu oltslupanja iz tač. 3 ustanovljuju se klase LI, IL, TH i IV. a r
I klasa obuhvala obuću sa greškama od najviše iri fačke iz A-1 ı A-9. Oe II klasa obuhvata obuću sa Sredina od najviše šesi tačaka iz A-1 i A-92
III klasa obuhvata i sa greškama od najviše devet lačaka iz A-2 i A-3 (greške iz Re ne Uračunavaju se).
IV klasa obuhvata obuću sa greškama od najviše dvanaest tačaka iz A-3 i A-4 (greške iz A-2 ne uračunavaju se). i ; j
Dve greške iste prirode ı vrste smatraju se 1 greškom na |] paru. - |
Obuća koja ima više od 3 greške iz grupe A-I svrstava se u grupu A-9. Obuća koja ima više od 3 greške iz grupe A-2
svrstava se u grupu A-3. Obuća koja ima veća olstupanja od A-1, A-9, A-3, A-4 smara se škartom. Na primer:
Pretanjeni (preširfovani) delovi u manjoj merl.
Delovi lica istežu se u suprotnom pravcu.
Mekane kapice.
Nejednaka visina ili dužina potpelica preko 3 mm. Nepropisno skrojen prednji deo lica (suviše šlamp) ili s većom greškom. | Nejednaka visina sarica ili petnog dela kod niskih preko 35, mm.
Nejednak oblik obuće u 1 paru aj nejednakog
materijala ili kalupa. Đon redak ili ispucao na licu.
OPREMA I OZNAKA
Svaki par obuće pakuje se u kuliju od kartona odredene veličine. Svaka cipela iireba da je zavijena u lanki svileni papir.” ;
Svaki · par obuće mora imali proizvodački žig sa oznakom klase, brojem plana (partije) i oznakom veličine. Kutija za 1 par obuće mora imali proizvođačku oznaku sa nazivom proizvođača, brojem propisa, oznakom vrste, veličine, klase i znakom kontrole. Odredeni broj kutija s obućom — 5, 10 i 920 pari pakuje se u kartonske sanduke odgovarajuće veličine. Svaki kartonski sanduk mora imafi proizvođačku oznaku sa nazivom proizvođača, oznakom vrsle i brojem pari, klasom i veličinom.
NAČIN UZIMANJA UZORAKA
Isporuka i preuzimanje pošiljke vrši se lako, da se jspituije svaki par obuće zajedno,
e | - 141
8 DK 380.64 : 664.71 Propisi fvalitfeta mlins6ić proizvoda
Savezni centar za standardizaciju Saveta za promef. robom izlagaće d'skusiji i primedbama, putem biltena Savezne komisije za standardizaciju, uglavnom sve predloge propisa kvaliteta iz oblasti prehrahbehe industtije.
Rukovođeni neophodnom pofrebom donošenja jednoobraznih propisa, koji će usklađivati poslovanje naše mlinske industrije i udovoljavajući zahtevima naše industrije i potrošača, smatramo da je predlog odnosno ozakonjenje konačnog prečišćenog teksta Propisa kvaliteta ml.nskih proizvoda od prvostepene hitnosti i važnosti.
Predlog propisa kvaliteta mlinskih proizvođa i hleba dosfavljen je upravama za unapređenie proizvodnje pri planskim komisijama narodnih republika već decembra 1049 godine. U međuvremenu su pojedine narodne republike dale predlog za obrazovanje komisiia, koiima ie i dat zadatak da prouče |} dostave primedbe na prvobjfni
*pnredlog komisiie NR Srbije. što znači da je dosta široki
kruze nadležnih već upoznat sa materijom koja se sada :zlaže opštoj diskusiji.
Predloženi fekst propisa ie izmenien i dopunien prvobifni predloge komis'ie NR Srbije. fe je kao fakav već poslat na primedbe slavnim potrošaćima i Saveznoj san'farnoi inspekcii'. Iz prvobifnog feksta izdvoiena je maferiina koia se odnosi na hleb i veštačko sušene ž:farice. Prerađevine od brašna | pekarski preparafi sačiniazvaćče. nn mogućsivu šfo nofpunijl, zaseban predlog, dok šfačko. sušene ž farice nisu predmet obrade | padležnosfi Cenfra za sfanđard'zaciiu Saveta za promet robom Vlare FNRJ niti mlinske industriie, već spadait u domen rada resora polioprivrede. gde će se ji obrađivati.
Na predloženi tekst Propisa kvaliteta mlinskih nroizvoda. (dužni su sv: zainteresovani naidalje 30 dana nskon datuma jzlaska »Sfandardizaciie« (v. nri rnir nosledinie stran'ce feksta), da dosfave svoie primedbe C=nfrir za sfandđarrizaciiu pr: Saveftir za promet robom Vla-le FNRJ. Beograd. Teraziie- 10. Zainferesovana sfrana. koja ro određenog roka ne bi dostavila svoie primerlhe. smanfra se da ie sa predloženim tekstom sagslasna čime prima i punu odgovornosf za primenijvanie budućih zakonskih pronisa. Primedbe. koje bi u: Savezn" centar za sfandar.l'zariiu prispele posle određenog roka neće se. zbog nsdređenog postupka. uzimati u obzir. Ohaveza dosf=vJiania' primedbi svih za nteresovanih zasniva se ma zanb-
Ve-
~liučcima konferenc}jie Savezne komisije z»5 standardizaciitt,
s koiima su narodne repnubl'ke upoznate putem dosfavlienih im zapisnika sa tih konferenciia i nreko saopštenin obiavlienih u b'iltenu Savezne kom:sije za standardizaciju.* a
_ Zaintferesovan'm sfrankama naročito skrećemo pažnju na sledeće pojedinosti:
Sve dostavliene primedbe (predlozi proučiće se m Saveznom centrum za sfandardizaciiu od sfrane određene komisiie Podnos:Jac značajnijih mnrimer(bi ili niesov nrefstavnik pozvaće se na zajedničko redigovanje nodnetog feksta, u kome će radu učesfvovafi i prefstavnik predlagača. ~
Propis mlinskih pnroizvoda. posle završene redakcile i ozakonienia. biće obavezan na čitavoj.feritoriji FNRJ, kao savezni pronis. Samim fim 'maće zakonski važnost i obaveznost pr'državanja za sve proizvođače i potrošače.
Pored propisa za hleb i veštačko sušene žitare. jz prvobitnog feksta predloga brisani su pojedini stavovi koji se ponavljaju il su pak zajednički za razne podgrupe. Redakcija teksta treba da se izvrši i u sledećim slučajevima: 1) Metode ispitivanja: u pogJadu- na konc:znost. jasniju ferm'nologeiiu i u pojedinim slučaievima proširenia prop'sma (na primer. kod propisa o ulvrdivaniu stepena kiseline kod raznih brašna).
donune. izmene)
* Što će biti ozakonjeno i novom Uredbom o JUMBO sloyenslim standard ma j Saveznim propisima kvaliteta,