JUS standardizacija
142
2) Pored već dopunjenog teksta o načinu uzimanja uzoraka treba prodiskutovati pitanje o čuvanju uzoraka i roku za podnošenje reklamacije. Z
3) U podnetom predlogu nisu u sv:m slučajevima precizno definisani pojam i kvalitet pojedinih proizvoda.
4) Potrebno je izvršiti klasifikaciju pojedinog proizvoda na vrste (na primer, zobone kaše, ljuštine, prekrupe :td.).
5) Pitanje kvaliteta proizvoda, čistoće ji folerancije.
treba prouč:ti s obzirom na stvarno stanje i mogućnosti u pojedinim narodnim republikama.
6) Predlog je nedovoljno određen u klasifikaciji prekrupa na krupne, srednje i sitne i u postofku brašnenih čestica, Što važi i za ječmene, kukuruzne, zobene, „pirinčane prekrupe, mešane prekrupe, što treba dopuniti.
: 7) Svi prop:'si koji se odnose na manipulaciju mlinskih proizvoda moraju biti koncizni i jasno određeni.
_ 8) U propisima koji se odnose na ambalažu ne pom:inje se kvalitet, očuvanost ; gustoća tkanja vreća. Pred-
loženo je, s obzirom na zapreminu, da se u mlinskoj indu-•
striji upotrebljavaju samo. tri tipa vreća. 9) U prvobitnom tekstu bilo je predloženo da pir:nčane ljuštine moraju biti glačane | polirane, kao i da se
UZOTcI za glavnu robu uzimaju iz tri površinska sloja na ·
istovetnim tačkama. Obzirom na hranljivost u prvom i na tačnost probe u drugom slučaju, ti predlozi su izmenjeni odnosno dopunjeni.
DK 658.562.02 : 664.71
Predlog: saveznog propisa kvaliteta br. I. 3-4/49
METODE ISPITIVANJA MLINSKIH PROIZVODA 1 Utvrđivanje pepela
Pre početka sagorevanja eksperimentalnu šalicu {reba dobro očistiti, slaviti je u peć, dobro užariti, oslaviti da se ohladi u ekstraktoru i praznu izmeriti. Merenje mora da se izvrši precizno. Zatim se izmeri tačno WB gr supstance i šalicu sa izmerenom ikoličinom stavi u peć pod femperaturom od 900—9920%C. Žarenje lreba da iraje dok se crni tragovi ne izgube u šalici, jer pepeo mora da ima sasvim belu boju. Vreme žarenja prilagođava se prema proizvodu koji sagoreva, a prosečno iraje 1,5—2 sata. Pri kraju postupka dodaje se par ikristalića amonium-nitrata radi boljeg sagorevanja. Posle gotovog postupka slavi -6e šalica sa pepelom u ekstraktoru da se ohladi. Ponovno merenje ne sme da traje više od 3 minula. Raziika između prazne šalice i šalice sa ipepelom utvrđuje se na sledeći način:
Šalica sa ipepelom . . . . Šalica prazna! . a. u u a.
1113,50050 __13.4755 0,0295 gr pepela.
Ova se količina pomnoži sa 20, što iznosi 0,500,gr u 100 gr. viažnog brašna. Prethodno utvrđena vlaga brašna uzelog za sagorevanje 13,5% minus 100% ravno je 86,5%.
0,59 · 100
= 2 86,5 0.682
Procenat pepela ravan je: · pepela u suvoj supstanci. Ž Posle upotrebe šalicu ostaviti 94. sata u Ikcncentrisanoj sumpornoj Ikiselini. Šalicu posle kao i pre Upotrebe dobro oprati. 2 Utvrđivanje vlage Za ulvrduvanje vlage izmeri se 10 pr suve supstance na wspecijamoj vagi i suši 50 minuta na temperaturi od 135'C ili G0 minuta na temperalkuri od 190". Procemat viage vaga aulomatski pokazuje na određenoj wsikali, i 3 Utvrdivanje peska i drugih feških materija u brašnu
U slaklenu epruvelu slavi se ,|O0 gr brašna i sipa \\4le, dobro se izamuli | oslavi da stoji do J0 mi.
STANDARDIZACIJA
\
mula. Alko je u brašnu bilo delića peska i drugih teških delića slaiožiće se ma dnu epruvele i tako ustanoviti ikolika se ikoličina peska ili druge malerije matazi u brašnu.
4 Utvrđivanje kiselina __ Kigelinski stepen odreduje se metodom emulzije.
10 gr brašna razmuti se u 100 cm” vode, čemu se doda 3—5 kapljice fenolfta:ein rastvora iz jedne pirete n ; 10 NaOH, pusti se da kaplje, dok mešavina ne dobije ružičastu boju. Poste 1 minuta pročita se na pireli broj cm”, koji je istovremeno i stepen kiseline brašna. Stepen ikiseline kod pšemičnogp brašna kreće se od 2,4—9,6, srednja vrednost iznosi 3,2 a kod raženog brašna 4,8.
o Utvrđivanje masnoće | Masti se utvrđuju ekstrakcijom u Soxhletovom aparatu pomoću ug;jen-tetrahlorida.
6 Ispitivanje se vnši priMkom preuzimanja proizvoda.
| -DK 658.562.69': 664.71 Predlog saveznog propisa kvaliteta br. IL 3-4/50
OPŠTI USLOVI ZA MLINSKE PROIZVODE
1 Način uzimanja uzoraka
11 Uzimanje uzoraka milinskih proizvoda vrši se mpomoću sondi: ručne sonde, Nobeove sonde, vagonske -sonde u obliku šipke, cilmdrične sonde jtd.
12 Izdvojeni pojedinačni uzorci stavljaju se u wmzajedničku suvu i Vistu vreću i obrazuju glavnu probu.
121 Uzimanje uzoraka za glavnu probu vrši se:
Način čuvania (pakovania)
Mesta sa kojih se
NOS: ; Ukupna težina vrši uzimanie #
uzoraka vrši se 7 1 2 kg, kod manjc | proizvođa SISE IRIO količine ne
: uvek iz tri sloja: u rasutom sa površine, iz ispod O, kg. stanju srednjeg sloja i = sa dna. Ukoliko je površina veća
A) Uzimanje Uzimanje uzorka | Na svakih 10 tona
od :0 m uzimaju se uzorci iz a sloia na svzka 2—3 duž. metra.u kvadratima kroz čitavu površinu.
Uz'manie uzoraka:
se vrši na 8 mesta
„na vrhu, u sredini i na dnu vreće.
B) Uzimanje uzoraka proizvoda pakovanih
u vrećama”
(iz, vezanih
ili zašivenih
vreća)
iz svake vreće.
iz prvih 10, a posle
još iz svake treće vreće.
Od 50—250 vreća | za tačno 50 vreca iz 25 vreća, preko
Preko 9250 vreca 50 vreća još iz š ; svake 10-te vreće. za tacno 250 vreca iz 43 vreće, a posle jošiz svake 20-te vreće.
Do 10 vreća Od 10 – 50 vreća
13 Uzimanje uzoraka vrši se iz svake parlije komisiskim ipulem. Uzeli uzorei moraju biti u hermetičko zatvorenim sudovima (izuzev slučaja, ako se uzorak Uzima za odredivanje 'klijavosti zrna), 'eliketiranj | Zapečaćeni, i