JUS standardizacija

Br. 67 1951

(> |:

21.1

WO

|S)

o

plodovi ostalih sorata, koji ipo &vojim osobinama

·ne spadaju i prve četiri skupine.

Podela jabuka prema vremenu dozrevanja: Letnje sorte jabuka su u pravilu zrele za berbu i za potrošnju do 1 septembra. Nisu podesne za uskladištenje. >

Jesenske Sorte jabuka su u pravilu zrele za berbu od 1] septembra do dl oktobra. Zrele za potrošnju nakon odležanja (naknadnog dozrevanja) od nekoliko dana :li nedelja a trajnost uskladištenja im je do 2 meseca. -

Zimske jabuke se ipo pravilu beru posle 1 oktobra a zrele su za potrošnju tek posle | decembra. Početak berbe za pojedine sorte jabuka oglašava na svom području povereništvo 7a poljoprivredu sreskog odnosno kotarskog NO-a_

Prema kvalitetu plodova delimo jabuke u sortirane

i nesortrane: Sortirane (probrane) jabuke

Zimske i jesenske jabuke sortiraju se po sortama, krupnoći, zrelosti, obliku i boji, nakon što su :7Vesno vreme ležale na hrpama, da bi se očitovale sve greške.

Kod sortiranih jabuka razlikujemo sledeće kvalitete: 1. kvalitet ekstra a 2. kvalitet I

3. kvaltet TI

4. potrošne jabuke

Kvalitet ekstra

U ovaj kvalitet spadaju jabuke I skupine (vidi tač. 211) brane rukom. Plodovi moraju biti vrlo dobro i pravilno razvijeni, moraju imat: vrlo dobro izraženu boju, karakterističnu za dotičnu sortu i moraju se brati zrež za branje, Plodovi moraju imati peteljke a dozvoljava se da iste mogu bili skraćene. Plodovi moraju biti bez oštećenja od bolesli, štetnika, prskanja i mehaničkih povreda.

U ovaj kvalitet spadaju plodovi s najmanjim promerom po label vrednosnih skupina prema tački 4. Plodovi ovog kvaliteta opremaju se (pakuju) »ulonim slaganjem« m kabinetske sanduke i u plitke letvariee. U istom sanduku treba da budu piodovi samo jedne sorte, izjednačeni po zrelosti, krupnoći, obliku i boji Promeri plodova 'stoga sanduka ne smeju se razlikovati više od 10 mm.

Kvalitet I

U ovaj kvalitet spadaju jabuke sorata iz »rVe, druze i freće skupine, brane rukom. Plodovi moraju

x

biti dobro i pravilno razvijeni. dobro izražene boje,”

karakteristične za dotičnu sortu i moraju se brati zreli za branje. Plodovi moraju imati petelike a dozvoliava se da iste mogu biti skraćene. Plodovi moraju bili bez oštećenja od bolesti štetnika, prskanja i mehaničkih povreda. Dopušta se majviše 1 cm” ukupne površine krasta i mrlja, koje ne utiču na rajnost. Plodova sa ovakvim greškama sme biti najviše 5%. d U- ovaj kvaltet spadaju plodovi s najmanjim promerom po tabeli vrednosnih skupma prema tački 4. Plodovi ovog kvaliteta opremaju se »uložnim« pakovanjem u američke sanduke, a »nasipno« u holandskim letvaricama (kod plodova druge i treće skupine), u dvostrukim letvaricama i u Đbačvama 7a voće. U islom sanduku moraju biti plodovi samo jedne sorte, izjednačeni po boji i obliku, U pojedini sanduk mogu se ulagati samo plodovi iste gru-

pe po krupnoći prema fabeli 51 u propisu za jabuke

(voće — II deo). Dopušta se do 5% plodova graničnih susednih veličina.

31.3 Kvalitet II

231.4

230

232.1

(o

Vice i

U ovaj kvalitet spadaju plodovi zreli za branje i brani rukom, koji ne ulaze u kvalitet ekstra i kvalitet 1 a imaju najmanji promer prema tabeli o ipromerima pod tač. 4. 10% plodova može biti oštećeno od bolesti, štetnika, prskamja i mehaničkih povreda koje ne uliču na trajnost iplodova. Jabuke ovog kvaliteta moraju biti podvojene DO sortama. Jabuke ovog kvaliteta opremaju se holandske u rasutom stanju (ala rinfuza). -

Potrošne jabuke

U ovaj kvalitet spadaju plodovi iz prvih četiri skupma brani rukom, koji su izdvojeni kod sortiranja ne spadaju u nesoriirama jabuke (original). Plodovi ne smeju imati promer manji od 40. min.

Dozvoljava se da u 15% plodova sme biti ukupno najviše 4 cm” površine krasta il mehaničkih povreda, bez otvorenih rana. Plodova sa dozvoljeniti pogreškama sme biti najmanje 15%. Među plodovima se me smeju nalaziti sirane primese i nalruli plodovi, a dozvoljava se mešanje raznih Sorata.

Jabuke ovog kvaliteta opremaju se u holandske letvarice i u rasutom stanju.

NeSorfirane (neprobrane) jabuke

Kod nesoriiramih |(neprobranih) jabuka razlikujemo sledeće kvalitete: 1. original (brane rukom) 9. zrele {resene i zrele olpale jabuke 3. Nezrele tresene i nezrele otpale jabuke

Original (rukom brane)

Zimske i jesenske sorte jabuka u kvalitelu »orlginal« razvrstavaju se po sortama, veličini, zrelosti, obliku i boji, nakon što su izvesno vreme ležale na hrpama, da se očituju sve greške.

U ovaj kvalitet spadaju jabuke iz prve četiri skupine rukom brane. Plodovi moraju biti dobro i pravilno razvijenM, moraju imati dobro razvijenu boju, karakterističnu za dotičnu sortu ı moraju se brati zreli za branje. Plodovi moraju imati peteljke, a dozvoljava se da ste mogu biti skraćene. Ovamo spadaju sve veličine -lodova, bez iskl jučivan.ja krupnih plodova do najmanjeg promera od 45 mm.

Plodovi moraju bit: bez oštećenja od bolesti, štetnika, prskanja i mehaničkih povreda. Dozvoljava se da na pojedinim plodovima može biti najviše 1 em” površine krasla 'li suvih mehaničkih povreda, koje ne uliču na trajnost plodova. Plodova sa dozvoljenim pogreškama sme biti najviše 10%.

Jabuke ovog kvaliteta opremaju se u holandske letvarice, bačve za voće i u rasutom stanju. U istoj opremi moraju biti plodovi samo jedne sorte i izjednačeni ipo zrelosti.

Zrele ftresene i zrele otpale jabuke

U ovaj kvalitet spadaju sve zrele ftreseme i zrele otpa!e jabuke iste sorte, sa hi bez peteljke, pa i na'tučene, kao i mešavine sorata. Zrele tresene i otpale jabuke me smeju biti natrule niti napukle pri preuzimanju. Zrela iresene jabuke opremaju se u rasutom slanju (ala rinfuza).

Nezrele fresene jabuke

___U ovu skupimnu spadaju nezrele lIresene i aipale jabuke, a namenjene su preradi (muljanje, preso vanje, raskidavanje). Divlje jabuke \

___U ovu skupinu spadaju sve divlje ili poludivije jabuke (brane, tresene ı obpale).

Opremaju se u rasutom stanju.

Propis se ne odnosi na zrele divlje jabuke, koje se. upotrebljavaju u semenske svrhe,