JUS standardizacija

84

RAZVRSTAVANJE

STANDARDIZACIJA

5 SVOJSTVA SVINJSKE MASTI.

Iam:Sm DA Re a Ko;

. Miris Konzistencija| Najveći Providnost Količina Stepen SVINJSKE Boja TLBJECa kod dopušteni kod čvarčića kiselosti MASTI 15—20% CG 0, vode temperature | uu 0/, najviše najviše rodnu maziva glatka kod 70% C KVALITHET bela Svojsty. ili . ; e iBTa} i maziva potpuno 0,1 2 I POlujsbj zrnagsta - i ORBEI prozirna zamućena ugodan kod 95,50% C svoOjsty. 1 kg masti svinjskoj TastvoT. u a KVALITBT Dol a masti; |mmazivaglaika 5 ml benzola _ žućkastom | qonušt ili maziva kod 200 G 0.9 5 II primesom ODU" SE .zrnasta O. 0 miris po daje bistar svežim rastvor ako čvarcima -ima 0,5" ili manje vode e zućkastom | dopušta se KVALITHBT miris i ukus ili a kao gore kao gore 0.9 H4 III sivkastom a ; zagorelost primesom O O S IE UR ty RA S: a It i e a O FAI ni == i ! Tehnička mast Svinjska mast, ne odgovara gore navedenim uslovima Neposredno posle proizvodnje, svimjska masi ne sme 64 Uzimaju se dva uzorka po 100 g od svakog pakovanja. imali više ot 92% 'kaselosti : SO aa. : ; 2 aBtcabimati više od 27 'kuselosti. Po jedan od tih šalje se na analizu, a drusi (arbitražni) E se zapečati ili pi;ombira. i čuva do konačnom rešenja 6 UZIMANJE UZORAKA : I : spora, ma h'admom, tamnom i SUVOmI Iies{u. U svrhu 'spitivanja svimjske masti, s obzmom na kva- u Z__S : 7: ~ a : 3 Izbor laboratoriuma za vršenje arbitražne analize. odre litet, vrši se uzimanje uzoraka ma sledeći načm: ako i Ž se mast nalazi u jednom ili dva pakovanja uzorak se divyanje roka i mesto čuvanja arbitražne probe vrše uzima iz svakog pakovanja. sporazumno obe siranke. 61 Ako ih ima više, te ukoliko su mi uspravnom stanju i : : OE S—ORAı 77 O N ne pokazuju znake oštećenja, vadd se: uzorci: 7 PAKOVANJE I OZNAČAVANJE kod komadnih isporuka od 40 pakovanja iz najmanje Mast se pakuje u drvene i u čelične bačve od 50, 100 2 pakovanja; i 200 kg mnetto težine, u. drveme sanduke od 25 kg i Sa ik 25 k | 2ŽIDe. reni: sanduci kod komadnih isporuka od 40—100 pakovanja iz maj- „imenke od 5, 10 t 25 kg metto 0 VOB nd manje 4 pakovanja i bačve moraju imali 'pergamentski niložak. Sva amba| : laža mota biti označena. Označavanje se vrši na če:u kod poluvagomniskih isporuka dz najmanje 5 pakovanja, (iijkeL" leyara i a sadržavati: VrSTU sanduka, bačve ih limenke, a a sadržavali: VrsTUu kod vagonsk'h isporuka iz mnajmanj ja i - X || i IT] 'Da!| Tank li #4 - Ona | OJO OJ OE PAO ana robe, proizvodno preduzeće, kvalitet robe, brutto i netio svakog vagona. i težinu i redni broj ambalaže. Drveni sanduci i bačvć 62 Alo se kod uzimanja uzoraka primeti, da neki od uzor označavaju se užarenim žigom ili naipsom pomoču || TITO, dz JK O - : e Ke S < =o jo a ka me odgovara uslovima, mogu se uzimali uzorci i? Žalilon4) 0 eli pače OD SON (DOO GT Šaiaiiai, i a : , ORO UOL LIZ OCI. limenika nalpisom (pomoću šablona) eliketom i uliViše pakovanja nego šio je navedeno, odnosno iz sVva- Io. Šyj ibII bili | ya raka! 7 Omoc saDb:oma ora DLU kog pakovanja. Uzorke treba označiti tako, da se uvek __ ROP a P _ NM o ug i: .pisi vidlj:vom masnom bojom. može, ustanov:li iz kojih su pakovanja izvađeni. Treba . UZAS a i Ž l abeležibi tačne podalke o poreklu masti, o znacima, Na sanducima, bačvamz, i lmenkama stavlja se znak brojevima i veličinama pakovanja, iz kojih je izvadem proizvodača, koji mora biti u svrhu lakšeg razvrslauzorak, adresu primaoca pošiljke | eveniualma zapa- vanja preistavljen znakom prema kvalitetu. žanmja učinjena prilikom vadenja uzorka. , e Taj znak je za masi kvabteta |. krug, za mast kva"63 Uzorak se slavlja u dobro zalvorene slaklene boce sa ieta IL. kvadrat, a za mast kvaliteta III, ravnosirarm

širokim grlom.

trougao.