JUS standardizacija

_ javljuje ove predloge radi diskusije, stavljanja, primedaba 8

fa ORS e O TOUiy, KOSA re:

idi TO OU II II OI IE | U M 2 STANDAVOJŽACIJA

MIL KIPSTPMO e. o

POZIV NA DISKUSIJU - ___BSP Dečije mleko * U smislu čl. 7 Uredbe o jugoslovenskim standardima 521 Presno, RO E mleko za ishranu odojčadi, – i saveznim propisima kvaliteta proizvoda i proizvođačkim ~ dece i bolesnika, treba da odgovara ovome propisu specifikacijama Savezna komlisija za standardizaciju ob-. ~ 'kvaliteta, a dobija se uz propisane higijenske mere.

U ziman je. uzoraka ili prigovora. : ~ |

Primedbe i prigovore mogu staviti dižavia privredna _ GI |. se uzimaju uu zbirnim stanicama. , mlekarama preduzeća, privredna udruženja i drugi državni organi, i prodavnicama, a kod proizvođača po traženju nad-

zadružne i društveme orgamizacije i DIRO Va preduzeća, ležnih vlasti. _ : kao i sva pravna i fizička lica. OGI Uzorak za bakteriološko i Pemicko ispitivanje može Prema čl. 15 Uredbe sva ptivtednž preduzeća dužna uzimati samo za to osposobljeno stručno osoblje. su odrediti odgovorna lica, koja će pratiti objavljene preds 63 O uzimanju uzorka sastavlja se zapismik, koji potpi_loge standarda i organizovati davanje primedaba. suje kontromi organ i vlasnik mleka ili prodavac. Rok za davanje primedaba i prigovora je 30 dana G4 "Uzorak za Dbakterio'oški pregled mora se mi slučaju _ od datuma završetka štampe ovoga broja »Standardiza- polrebe stavili u sud sa istucanim ledom. Svi UZOTCI cije — datum završeika štanipe označen je na dnu po-= . so moraju JO im } najbržim putem dostaviti na slednje stranice teksta na Savet za polioprivredu |] šumar-– ~ analizli.

stvo Vlade FNRJ, Beograd, Miloša Velikog 24.

ZOihiĆ cc0VaNj kojima ne bi bilo moguće da u odre- 7 NAČIN 1! ISPITIVANJA i | · denom roku dostave svoje primedbe i prigovore, potrebno . | Masnoća se određuje po metodi Gerberovoj. je da, u istom roku, zatraže produženje uz - naznačenje i 70. Spec. {e IOSIA BG OKJEG đuje lakt odenpimeirom, Tik-

opravdanje HDVOga roka. nomelrom ii Vesffalovom vagom.

73 · Stepen kiselosti se određuje itriranjem o S.H.

S - 7 74 Refraktomelriski broj čila se u hlor-kalcijumovom | - : DK 697.1 seriimu dobijenom po 'kermanu. Ovaj broj je od : - : 38—41.

Predlog saveznog propisa kvaliteta br. 209 75 _Pasterimovano mleko.na miskoj temperaturi (63—65"

C). za. vreme od 30 minuta i kratkotrajno pasterizoe - a vano kod 71—74% CC ispiluj dokazivanjem foslaMLEKO : laze. 0 ~ O PL OŽEI i OPSEG PROPISA: . Š 76 _ Visoko ipasterizovano mleko (85% O iSpiluiJe Se određivanjem peroksidaze. Bakterio!oška uspitivanja obavljaju se po propičinia sanitetskih vlasti.

11 Ovaj propis se odnosi na kravlje mleko, Lo. je. 77 proizvod mlečne žlezde _ krava, dobijen redovnom, neprekidnom: i do kraja izvedenom mužom.

Mleko drugih sisara mora se u promet obavezno, g NAČIN PAKOVANJA označiti imenom sisara (ovčije, kozije i dr.) Š S OSa ___ > ~ 81 a 2 PO S 7 DO _. ik : biti takav, -da ne kvari kvalitet i svojstva mleka. (aluŽ OPIS PROIZVODA mirnujum, 'kalajni -him # sl.) | 21 Mleko, je tečnost bele ili belo- žute boje, O 82 „Sudovi moraju bili tako načinjeni, da se mogu lako ' _ mirisa i ukusa - -- · prati i hermetički zatvarati.

83 Kao zapfivni materijal služi isključivo guma.

111

9 OSVOJSTVA MLEKA | ___B4 | Boce za mleko moraju biti od, jakog prozinnog stakla 31 „Hemiska svojstva E S i zatvanati se higijenskim zapušačem. 311 Mora imati najmanje 3,2% mlečne masi E qP . Oznaka – i 312 Kiselost ne sme biti veća od d9S.H. _ 851 Vrata mleka i način pasterizacije mora se označili

1 sm visokim slovima na jakom kartonu, plombom pričvršćenim na kanti za mleko. 921 Specilična težina na OOU od 15090 mora bi. 859 Način i dan pasterizacije označava se na Marlonu

od 1,027-—1,054 . ; 3 mm velikim slovima. : 3922 Temperatura smrzavanja. mora biti ikod 0,55G = : e 323. Meeko mora imati normatan ukus, miris i boju 9 NAČIN ČUVANJA S ) 394 Pasterizirano mleko ne sme „imal ukus kuvanog 91 Mleko za konzum se čuva u propisanim sudovima, : meka: OSa u zračnim prostorijama, pri ftemperaluri nižoj od 395, Kuvanjem se mleko ne sme zgrušavali : 05 i. ji a | IP

| ) - prostorijama gde se čuva mleko, ne smeju se

DO PIO OJ OOraj i ZO LOSE OC: čuvati nikakve namirnice mi roba koja bi mleku Ško4 Otstupanja - a dila ili ga, 'kvarila, 41 OL islupanja od određenih svojslava dozvoljena au je- |Q „NAČIN TRANSPORTA

dino ii slučaju, kad prosečan uzorak od krava iz iste A slaje najkasnije tri dana posle utvrduvanja pokazuj je 101 Prevoz mleka se može vršiti samo ti naročitim kan-

82 Fizička svojstva

islo stanje. ama ili staklemm bocama, koje se mne smeju UUpo: Trebljavati u drugu svrhu. 5. KLASIFIKACIJA ; j : 109 Prevosma sredstva moraju biti tako sagrađena i ure; E dena. da se. mleko na putu ne može zagaditi i da &G51 Mleko za običnu potlrošnju njegova svojstva i kvalitet ne mogu promeniki.

5u Mleko za običnu polrošnju mora, Od. ovome 1093 Na vozilima se ne sme prevoziti nišla što bi oštelijo·

propisu kvaliteta. kvalitet mleka.

ı

(ia ai ere, E)