JUS standardizacija
Br. B—0 1951.
DK 687.9: :641 .76
U saveznog _Propisa kvaliteta br. 210
SJ EO
OD Q>
—
&1
2.0 813 814 815 816
417
91
101
11
111
| MASLO,"N OPSEG PROPISA
~ Ovaj se propis odnosi na mlečnu mast, đobijenu lop-
ljenjem iZ maslaca, iz koga je na ovaj način isparila voda i driupu sastojci. :
: ELE MENTL KVALITETA
Maslo je žuto-rumene ili bledo-rumene boje i Sitnozrnastog saslava.
_ Mirisa je karakteristično-aromatičnog
Sadrži 98—99,5% čiste mlečne, masti
SVOJSTVA MASLA Ž:-
Topljeno maslo, dobijeno topljenjem na 50%, blede je, maslacu slične boje, i- ima sve karakteristike
maslaca. Čiste mlečne masti ima 9899 ;5% Na 90%C kuvano maslo je bledo-rumene boje i ima
:sitno-zrnasti sastav i aromatičan miris.
Čiste mlečne masti ima 98—09,5%-
SIROVINA Sirovina za maslo je jedino maslac.
NAĆIN PRAVLJENJA Topljenjem na 500C ili kuvanjem na 909C.
OTSTUPANJA NEMA
NAČIN UZIMANJA UZORAKA
Uzorci se uzimaju u mlekarama, prodavnicama i kod proizvođača.
Uzorci se uzimaju kao prosečni: iz svakog. suda za pakovanje od 100 kgr naviše, iz svakog drugog suda ako je pakovanje od 50—100 kgr, a iz sSvaKog trećeg suda za pakovanje do 50 kgr. Uzorak ne prelazi 150 gr. ukupno.
NAČIN ISPITIVANJA
Ispitivanja se Vrše po međunarodnim propisima za analizu masti. Voda se ustanovljava gravimetriski
Masnoća se određuje po Sokslet- Henke|u ekstrakcijom eterom ili trihloretilenom
Jodni broj mora biti od 25,7 — 49 Rajhert-Majselov broj 19—836 Refrakciski broj 40,5 — 47 S # Bakteriološko ispitivanje se vrši po propisima sani-
e
tetskih vlasti.
NAČIN PAKOVANJA UC
Manje količine nu drvenim i keramičkim audaviniaı a. veće u melalnim sudovima od aluminijuma ii drvenim sudovima,
NAČIN ČUVANJA > SE
Maslo se čuva u zračnum prostorijama, sa temperaturom do 10%. Zabramjeno je sa maslom čuvati namirnice ı robu koji bi mogli SROdiIJ svojstvima ii kvalitetu masla.
NAČIN TRANSPORTA
U zatvorenim propisanim sudovima, na Vozilima. zatićenim od ulicaja visoke temperature. Veće količine ransporiuju se, vagonima-hladnjačama ili ikontejne-
F
z rima.
|; DK 637.9
Predlog saveznog propisa kvaliteta. br. 211
Hil
111
21
211 212
215
214
216
31 32.
941 249
41
61 612 62
6921
81
8li
812
_ OPSEG PROPISA
- ren je ili falsafikovan.
SIROVINA.
_ pavlake
MASLAC :: (puter)
Ovaj se propis odnosi na maslac (puter) koji je Laž centrat mlečne masti, dobijen imehaničkim putem iz
kravljeg mleka.
Maslac pravljen od ovčijeg, _KOZIJEC ili drugog Oe, mora biti izričito označen. ;
ELEMENTI KVALITETA 5 Opis proizvoda
Ukus prijatan ma sveže mleko. | Matis slabo aromatičan ~ SONME Ne sme imati vidljivih kapljica vode (li mlaćenice Boja. žuto-bela ili bela, sa masnim sjajem, bez vidljivah grudvica
Maslac mora biti jednoličan, lako se razmazivaki j ne sme se drobiti. Ne sme biti -lojav i Jepljiv. E
SVOJSTVA MASLACA
'Maslac mora imali najmanje 78% prirodne mlečne e masti i najviše 17% vode. Soljeni maslac može sadržavati najviše 2% ikuhinjske soli i ne sme sadržavati nikakvih drugih sredstava za :konzervisanje. Osim prirodnih sastojaka mleka, vode i kuhinjske soli maslac ne sme imati drugih dodataka. :
Maslac, ikoji otstupa od pobrojanih normativa, pokva- 5
Maslac je pokvaren, ako ugrožava ljudsko zdravlje. Falsifikovan je maslac, koji pored mlečne sadrži i druge biljne dl životinjske masti ih primese, koje nisu iz mleka, izuzev neškodljivih boja. :
Slatka ili kisela, · nepokvarena, mlečna pavlake, kao dodaci, smeju se upotrebiti jedino neškodljive boje, čiste kulture bakterija mlečne ikiseline i ikuhinjska so.
OTSTUPANJA NEMA
KLASIFIKACIJA Čajni· maslac DU je samo iz 'latke mlečne
Čajni maslac mora imati najman je: 80% mlečne masti i majviše 15% - Vode
Maslac za ikuvamje načinjen je od svih vrsta pavlake (slatke i kisele) ili njihove - smese.
Maslac za kuvanje mora umati najmanje 78% mlečne masti i najviše 17% vode i može imati do 2% kuhinjske soli, S
UZIMANJE UZORAKA
Uzorci se uzimaju u prodavnicama, mlekarama i kod producenta
'Kod pakovanja do 0,5 kg uzima se | komad na svakih 50 'kg, kod pakovanja od 0,5 do 8 kg uzama se 0,250 kg od svakog 25-og komada, kod pakovanja u sudovima 0,250 kg od svakih 100 kg.
NAČIN ISPITIVANJA:
Hemiska analiza vrši se na isti način ao i kod analize masti. Norme DOO raji analizi zdravog maslaca. Jodmi broj 25,7 — 49
Rajhert-Majselov broj 10—36