JUS standardizacija

Br. B—0 1951.

DK 687.9: :641 .76

U saveznog _Propisa kvaliteta br. 210

SJ EO

OD Q>

&1

2.0 813 814 815 816

417

91

101

11

111

| MASLO,"N OPSEG PROPISA

~ Ovaj se propis odnosi na mlečnu mast, đobijenu lop-

ljenjem iZ maslaca, iz koga je na ovaj način isparila voda i driupu sastojci. :

: ELE MENTL KVALITETA

Maslo je žuto-rumene ili bledo-rumene boje i Sitnozrnastog saslava.

_ Mirisa je karakteristično-aromatičnog

Sadrži 98—99,5% čiste mlečne, masti

SVOJSTVA MASLA Ž:-

Topljeno maslo, dobijeno topljenjem na 50%, blede je, maslacu slične boje, i- ima sve karakteristike

maslaca. Čiste mlečne masti ima 9899 ;5% Na 90%C kuvano maslo je bledo-rumene boje i ima

:sitno-zrnasti sastav i aromatičan miris.

Čiste mlečne masti ima 98—09,5%-

SIROVINA Sirovina za maslo je jedino maslac.

NAĆIN PRAVLJENJA Topljenjem na 500C ili kuvanjem na 909C.

OTSTUPANJA NEMA

NAČIN UZIMANJA UZORAKA

Uzorci se uzimaju u mlekarama, prodavnicama i kod proizvođača.

Uzorci se uzimaju kao prosečni: iz svakog. suda za pakovanje od 100 kgr naviše, iz svakog drugog suda ako je pakovanje od 50—100 kgr, a iz sSvaKog trećeg suda za pakovanje do 50 kgr. Uzorak ne prelazi 150 gr. ukupno.

NAČIN ISPITIVANJA

Ispitivanja se Vrše po međunarodnim propisima za analizu masti. Voda se ustanovljava gravimetriski

Masnoća se određuje po Sokslet- Henke|u ekstrakcijom eterom ili trihloretilenom

Jodni broj mora biti od 25,7 — 49 Rajhert-Majselov broj 19—836 Refrakciski broj 40,5 — 47 S # Bakteriološko ispitivanje se vrši po propisima sani-

e

tetskih vlasti.

NAČIN PAKOVANJA UC

Manje količine nu drvenim i keramičkim audaviniaı a. veće u melalnim sudovima od aluminijuma ii drvenim sudovima,

NAČIN ČUVANJA > SE

Maslo se čuva u zračnum prostorijama, sa temperaturom do 10%. Zabramjeno je sa maslom čuvati namirnice ı robu koji bi mogli SROdiIJ svojstvima ii kvalitetu masla.

NAČIN TRANSPORTA

U zatvorenim propisanim sudovima, na Vozilima. zatićenim od ulicaja visoke temperature. Veće količine ransporiuju se, vagonima-hladnjačama ili ikontejne-

F

z rima.

|; DK 637.9

Predlog saveznog propisa kvaliteta. br. 211

Hil

111

21

211 212

215

214

216

31 32.

941 249

41

61 612 62

6921

81

8li

812

_ OPSEG PROPISA

- ren je ili falsafikovan.

SIROVINA.

_ pavlake

MASLAC :: (puter)

Ovaj se propis odnosi na maslac (puter) koji je Laž centrat mlečne masti, dobijen imehaničkim putem iz

kravljeg mleka.

Maslac pravljen od ovčijeg, _KOZIJEC ili drugog Oe, mora biti izričito označen. ;

ELEMENTI KVALITETA 5 Opis proizvoda

Ukus prijatan ma sveže mleko. | Matis slabo aromatičan ~ SONME Ne sme imati vidljivih kapljica vode (li mlaćenice Boja. žuto-bela ili bela, sa masnim sjajem, bez vidljivah grudvica

Maslac mora biti jednoličan, lako se razmazivaki j ne sme se drobiti. Ne sme biti -lojav i Jepljiv. E

SVOJSTVA MASLACA

'Maslac mora imali najmanje 78% prirodne mlečne e masti i najviše 17% vode. Soljeni maslac može sadržavati najviše 2% ikuhinjske soli i ne sme sadržavati nikakvih drugih sredstava za :konzervisanje. Osim prirodnih sastojaka mleka, vode i kuhinjske soli maslac ne sme imati drugih dodataka. :

Maslac, ikoji otstupa od pobrojanih normativa, pokva- 5

Maslac je pokvaren, ako ugrožava ljudsko zdravlje. Falsifikovan je maslac, koji pored mlečne sadrži i druge biljne dl životinjske masti ih primese, koje nisu iz mleka, izuzev neškodljivih boja. :

Slatka ili kisela, · nepokvarena, mlečna pavlake, kao dodaci, smeju se upotrebiti jedino neškodljive boje, čiste kulture bakterija mlečne ikiseline i ikuhinjska so.

OTSTUPANJA NEMA

KLASIFIKACIJA Čajni· maslac DU je samo iz 'latke mlečne

Čajni maslac mora imati najman je: 80% mlečne masti i majviše 15% - Vode

Maslac za ikuvamje načinjen je od svih vrsta pavlake (slatke i kisele) ili njihove - smese.

Maslac za kuvanje mora umati najmanje 78% mlečne masti i najviše 17% vode i može imati do 2% kuhinjske soli, S

UZIMANJE UZORAKA

Uzorci se uzimaju u prodavnicama, mlekarama i kod producenta

'Kod pakovanja do 0,5 kg uzima se | komad na svakih 50 'kg, kod pakovanja od 0,5 do 8 kg uzama se 0,250 kg od svakog 25-og komada, kod pakovanja u sudovima 0,250 kg od svakih 100 kg.

NAČIN ISPITIVANJA:

Hemiska analiza vrši se na isti način ao i kod analize masti. Norme DOO raji analizi zdravog maslaca. Jodmi broj 25,7 — 49

Rajhert-Majselov broj 10—36