JUS standardizacija

i70

813 Refrakcijski broj 40,5 — 47 80 Balkldteriotoško ispitivanje po propisima samitetskih Vilasti. 7 SO

9 NAČIN PAKOVANJA

Oh IJ komadima od 1/4, 1 /9, 3 i 5 ikg,*zavijen 1 perigamenim ili Sičam papir. ; E

019 Na zavoju mora biti označena vrsta, ime mlekare

i oznaka da li je soljem iii me. =

10 NAČIN ČUVANJA _ 101 U zračnim prostorijama, na Temperaluri do 100C u kojima se ne smeju čuvali namirnice ı roba koja bi _ 'kvarila ili oštetila maslac i mjegov kvalitet.

11 „NAČIN TRANSPORTA

112 U vozilima<koja obezbeđuju maslac od kvara i guDljenja dobrih svojstava” OVIE

113. Veće kočine maslaca u vagonima hladmjačama i kontejnerima. TOOK

~ _

era DK 637.3 Predlog saveznog propisa kvaliteta br. 212 ao. SIR LO | OPSEG PROPISA

11 „Ovaj se propis odnosi na Gir, koji je mlečni: iprol7- _-

vod, a sastoji se iz belančevime, imastli i ostalih sastojaka mleka: ; /

? ELEMENTI KVALITETA 91 Sirevi mogu bih tvrdi i meki, spravljeni sirištem, šli kiselinom i topljeni sa emulgatorom.

2 — Kvalitet, sastav i dispozicija meka mora odgovarati ___ Zahtevima za predviđenu Vrsfu sira. 91 Osim dodataka propisanih #ehnološkim postupkom

drugi dodaci nisu dozvoljeni. 71 999 Sredsiva za konzerviranje sirme grude zabramjena sl. 993. Higijenski poslupak u proizvodnom procesu mora biti obezbeđen. e: 93 Sirevi moraju odgovarali po Svojoj težini, obliku, mirisu, ukusu, ikonzistemciji, rupičavosti, hemiskom i bakteriološkom saslavu, vrsti i lipu smra za koji su dektlarirani.

3 | PODELA SIREVA PO MASNOĆI

31 Pumnomasni, sa preko 50% masnoće u.suvoj supstanci Masni, sa preko 45% masnoće! u SUVOjJ supstanci Tri četvrtine masni, sa 35% masnoće u SuUuVOjJ Slp- Stamnci - : : : ce ·Polumasni, 63 25% masnoće lu SlUVOj supstanci Četvrt masni, sa 15% masnoće u suvoj supstanci Obični, sa 10% masnoće u suvoj supstanci

4 SIROVINE : E S0 41. Sir se spravija iz kravljeg, ovčijeg ili kozjeg punog

Mr — OOU

era e - jay ie z:: 0 AM OM a O OK Om a OON OMA

23! o _____STANDARDIZAĆIJA

ili obranog: mieka, pavlake, surutke, mlaćenice i mjihove smese, urde i maslaca kao i dodataka: sirišta, čiste kulture mikroba, kuhinjske sol, matrona, boje za sir i Vode.

5. NAČIN SPRAVLJANJA s

51 Mora odgovarali tehnološkim -propisima za pojedine,

deklarirane sireve., 6 OTSTUPANJA

Gl Olstupamja sl dozvoljena samo 1 granicama tehno"loških miormi u pogiedu težine i odlika.

e

7 _ KLASIFIKACIJA

71 Eksira, prima, sekumda, tercija i škart. Svrslavanje iu gornje kvauitete Izvršiće se DO iposeb= nom propisu za pojedine vrste deklariranih sireVa.

8 NAČIN UZIMANJA UZORAKA |

dl „Kod fvrdih sireva uzorak se dima sondom, koja dosiže do spedine — ako su -vVe?ki komadi. kod mamijih komada uzima se isečak. “~

819 Uzorak je majmamje 50, a najviše 150 grama.

#13 Od kojičine uzima se prdsečan uzorak.

8D. Kod mekih sireva uzorak se -lizima sondom i} li kriškamia. Ostao kao i kod tvrdih sireva.

9 NAČIN ISPITIVANJA

91 Organoleptička: wniris, ukus i rupičavosi

05 _ Masl, količina masnoće po mefodi Šmit-Bond-Sinski 93 Suva supsbanca gravimetlriski

4 Azot po Kjealu

95. „Kuhinjska so Pibracijem sa mn/lIOD srebrnom nitrata.

96 Pepeo gravimetriski. O _Bakterio!eško ispitivanje po propisinis sanitetskih

Vlasti. ONCE

10, NAČIN PAKOVANJA !1 OZNAKA

101 Omolavanje ma uobičajeni načim za doličnu Vrstu sira. Dozvoljem omolmi materijal: pergamenini papir, cebofan, stanjol, parafin, ikartonske i dr.vrie Kili je i kačice. ~ |

109 Obavezna ·je oznaka vrsta i kvalitela sa kontroćnim Š brojem mrcizvođača, datumom izrade i procentom

masnoće 1 SUVOJ slpstanci.

11 NAČIN ČUVANJA 258 e Ž

111-· U odgovarajućim higijenskim prostorijama 1 'propisanu vlagu i temperaluru. , :

19 NAČIN TRANSPORTA

19i Transpori sira mora se uvek vršiti na način. koji ne ugrožava i ne umanjuje vrednost sira.

Sir mora 1 framsporiu biti zaštićen od preniske u

previsoke temperature i ostalih uzročnika kvarenija sira. 3 : |

Međunarodna standardizacija

Komitet broj 8 Međunarodne elektrotehničke komisije (IEC), okji se bavi pitanjima standardizacije napona, struja i frekvencija, održaće u okviru zasedanja IEC u julu ove godine sastanak u Estorilu (Portugalija). Na sastanku će se naročito rešavali sledeća pitanja: 7

1) Revizija dosadašnjeg medunarodnog standarda O naponima od 1938 godine. Ispilivaće se dostavljene pri-

s

389.63. (100):621.3.015 —- 621.3.014 — 621.3.018.41 napona, Sfruja J Jreofevencija ~ :

riedbe i predložene izmene i izraditi novi predlog, koji će se podneti na saglasnost zemljama članicama.

2) Sfandardizacija napona u Vezi sa elekitrotehničkim maferijalom. Ovo pitanje obuhvata napone koji se označavaju na materijalima, standardne vrednosti hazivnih napona i nazivne napone izolacije. e

3) Sfandardizacija Irekvencija iznad GO herca. U vezi sa tim pitanjem raspraviće se opseg primene ovih propisa

i izbor standardnih vrednosti za te frekvencije.

) s.