JUS standardizacija
i70
813 Refrakcijski broj 40,5 — 47 80 Balkldteriotoško ispitivanje po propisima samitetskih Vilasti. 7 SO
9 NAČIN PAKOVANJA
Oh IJ komadima od 1/4, 1 /9, 3 i 5 ikg,*zavijen 1 perigamenim ili Sičam papir. ; E
019 Na zavoju mora biti označena vrsta, ime mlekare
i oznaka da li je soljem iii me. =
10 NAČIN ČUVANJA _ 101 U zračnim prostorijama, na Temperaluri do 100C u kojima se ne smeju čuvali namirnice ı roba koja bi _ 'kvarila ili oštetila maslac i mjegov kvalitet.
11 „NAČIN TRANSPORTA
112 U vozilima<koja obezbeđuju maslac od kvara i guDljenja dobrih svojstava” OVIE
113. Veće kočine maslaca u vagonima hladmjačama i kontejnerima. TOOK
~ _
era DK 637.3 Predlog saveznog propisa kvaliteta br. 212 ao. SIR LO | OPSEG PROPISA
11 „Ovaj se propis odnosi na Gir, koji je mlečni: iprol7- _-
vod, a sastoji se iz belančevime, imastli i ostalih sastojaka mleka: ; /
? ELEMENTI KVALITETA 91 Sirevi mogu bih tvrdi i meki, spravljeni sirištem, šli kiselinom i topljeni sa emulgatorom.
2 — Kvalitet, sastav i dispozicija meka mora odgovarati ___ Zahtevima za predviđenu Vrsfu sira. 91 Osim dodataka propisanih #ehnološkim postupkom
drugi dodaci nisu dozvoljeni. 71 999 Sredsiva za konzerviranje sirme grude zabramjena sl. 993. Higijenski poslupak u proizvodnom procesu mora biti obezbeđen. e: 93 Sirevi moraju odgovarali po Svojoj težini, obliku, mirisu, ukusu, ikonzistemciji, rupičavosti, hemiskom i bakteriološkom saslavu, vrsti i lipu smra za koji su dektlarirani.
3 | PODELA SIREVA PO MASNOĆI
31 Pumnomasni, sa preko 50% masnoće u.suvoj supstanci Masni, sa preko 45% masnoće! u SUVOjJ supstanci Tri četvrtine masni, sa 35% masnoće u SuUuVOjJ Slp- Stamnci - : : : ce ·Polumasni, 63 25% masnoće lu SlUVOj supstanci Četvrt masni, sa 15% masnoće u suvoj supstanci Obični, sa 10% masnoće u suvoj supstanci
4 SIROVINE : E S0 41. Sir se spravija iz kravljeg, ovčijeg ili kozjeg punog
Mr — OOU
era e - jay ie z:: 0 AM OM a O OK Om a OON OMA
23! o _____STANDARDIZAĆIJA
ili obranog: mieka, pavlake, surutke, mlaćenice i mjihove smese, urde i maslaca kao i dodataka: sirišta, čiste kulture mikroba, kuhinjske sol, matrona, boje za sir i Vode.
5. NAČIN SPRAVLJANJA s
51 Mora odgovarali tehnološkim -propisima za pojedine,
deklarirane sireve., 6 OTSTUPANJA
Gl Olstupamja sl dozvoljena samo 1 granicama tehno"loških miormi u pogiedu težine i odlika.
e
7 _ KLASIFIKACIJA
71 Eksira, prima, sekumda, tercija i škart. Svrslavanje iu gornje kvauitete Izvršiće se DO iposeb= nom propisu za pojedine vrste deklariranih sireVa.
8 NAČIN UZIMANJA UZORAKA |
dl „Kod fvrdih sireva uzorak se dima sondom, koja dosiže do spedine — ako su -vVe?ki komadi. kod mamijih komada uzima se isečak. “~
819 Uzorak je majmamje 50, a najviše 150 grama.
#13 Od kojičine uzima se prdsečan uzorak.
8D. Kod mekih sireva uzorak se -lizima sondom i} li kriškamia. Ostao kao i kod tvrdih sireva.
9 NAČIN ISPITIVANJA
91 Organoleptička: wniris, ukus i rupičavosi
05 _ Masl, količina masnoće po mefodi Šmit-Bond-Sinski 93 Suva supsbanca gravimetlriski
4 Azot po Kjealu
95. „Kuhinjska so Pibracijem sa mn/lIOD srebrnom nitrata.
96 Pepeo gravimetriski. O _Bakterio!eško ispitivanje po propisinis sanitetskih
Vlasti. ONCE
10, NAČIN PAKOVANJA !1 OZNAKA
101 Omolavanje ma uobičajeni načim za doličnu Vrstu sira. Dozvoljem omolmi materijal: pergamenini papir, cebofan, stanjol, parafin, ikartonske i dr.vrie Kili je i kačice. ~ |
109 Obavezna ·je oznaka vrsta i kvalitela sa kontroćnim Š brojem mrcizvođača, datumom izrade i procentom
masnoće 1 SUVOJ slpstanci.
11 NAČIN ČUVANJA 258 e Ž
111-· U odgovarajućim higijenskim prostorijama 1 'propisanu vlagu i temperaluru. , :
19 NAČIN TRANSPORTA
19i Transpori sira mora se uvek vršiti na način. koji ne ugrožava i ne umanjuje vrednost sira.
Sir mora 1 framsporiu biti zaštićen od preniske u
previsoke temperature i ostalih uzročnika kvarenija sira. 3 : |
Međunarodna standardizacija
Komitet broj 8 Međunarodne elektrotehničke komisije (IEC), okji se bavi pitanjima standardizacije napona, struja i frekvencija, održaće u okviru zasedanja IEC u julu ove godine sastanak u Estorilu (Portugalija). Na sastanku će se naročito rešavali sledeća pitanja: 7
1) Revizija dosadašnjeg medunarodnog standarda O naponima od 1938 godine. Ispilivaće se dostavljene pri-
s
389.63. (100):621.3.015 —- 621.3.014 — 621.3.018.41 napona, Sfruja J Jreofevencija ~ :
riedbe i predložene izmene i izraditi novi predlog, koji će se podneti na saglasnost zemljama članicama.
2) Sfandardizacija napona u Vezi sa elekitrotehničkim maferijalom. Ovo pitanje obuhvata napone koji se označavaju na materijalima, standardne vrednosti hazivnih napona i nazivne napone izolacije. e
3) Sfandardizacija Irekvencija iznad GO herca. U vezi sa tim pitanjem raspraviće se opseg primene ovih propisa
i izbor standardnih vrednosti za te frekvencije.
) s.