JUS standardizacija
STANDARDIZŽACIJA · | 0117
c) srednje nesrasle kvrge, jedna na podnicu, do 5% od isporučene količine; i
d) poleguše male neograničeno, a srednje jedna na 1 m s tim da nisu, dublje od: 44 piljenice.
'Kvrga se smatra sraslom ako je bar na jednojstrani piljenice na % obima srasla sa tkivom. drveta; e) mala usukanost do 10% od isporučene količine;
f) smolnjače male neograničeno, a srednje do 10% od isporučene količine; i
g) ravne pukotine na jednom čelu do širine piljenice ili na oba: čela do širine piljenice;
h) male pukotine neograničeno, a srednje do 19% od isporučene količine;
_ i) paljivost mala (srčane pukotine) neograničeno, a srednja do 157 od isporučene količine;
4.15
4.151
4.16
4.161
O O! ji
D.Ž
5.21 5.211
5.212
j) izbočenost do 5% iod| isporučene količine;
ik) obojenost: rujavost i modrilo ili zelenilo, srednja neograničeno, a jaka do 10% od isporučene količine; i y
1) mala mušičavost neograničeno, a srednja do 5% od isporučene količine. Crvotočina nije dozvoljena;
m) lisičavost mala do 5% od isporučene količine. _
Na jednoj piljenici ne smeju biti više odi tri dožvoljene greške.
Podnice za. građevinske skele : ı
Paralelno i oštroivično rezane i pod pravim: uglom, prerezane. Bez loma, i truleži.
Dozvoljene greške: : >
a) pojedinačne srednje srasle kvrge;
b) đo dve velike srasle zdrave kvrge do 6 cm prečnika;
c) male poleguše; .
d) smolnjače srednje,
e) raspuklime na jednom. čelu u širinu podnice ili na oba čela zajedno do širine podnice;
f) mala paljivost (srčane pukotine) do 10% od isporučene količine;
g) rujavost do 73 površine podmice do 30% od isporučene količine;
h) lisičavost srednja do 5% od isporučene količine. i
Na jedmoj podnici mogu: biti do tri dozvoljene greške. ' i
Rezane grede
Grede moraju biti paralelno i oštrobridno, rezane i pod pravim uglom: prerezane. Bez loma i truleži.
Dozvoljeme greške: :
a) zdrave kvrge neograničeno. Veličina kvrge ne sme preći % širine šire strane grede;
Đ) smolnjače neograničemo; - -
c) ravne male kose pukotine na površini kod greda sa širom. siranom. do 20 cm, do 10% dubine šire
strane; kod greda sa širom stranom: preko 20 cm, do 15% dubine šire strane, do 30% od isporučene ko-
ličine; i
d) kose pukotine na uzdužnim bridovima kao posledica usukanosti trupaca, do 20% uže strane grede. Greda, sa: kosim pukotinama na bridovima može biti do 5% od isporučene količine;
e) srčane pukotine (paljivost) kod greda sa prorezanim srcem: mogu: biti u dubini dio 15% uže strane;
f) vitlanje do 5% od isporučene količine;
g) obojenost potpuna do 5% od isporučene količine;
h) mušičavost mala do 10% od isporučene količine;
i) mušičavost srednja do 5% od isporučene količine;
k) lisičavost mala do 20% odi isporučene količine. -
Od navedenih. grešaka mogu biti tri na jednoj gredi.
Sporedni proizvodi - = 3
Kolje za vinograde
Kolje mora biti bez loma i truleži i bez usuka nosti.
Izrađuje se sa tri oštra ugla, a jedan ugao može biti sa oblom ivicom, s tim da bar jedna uža i jedna
šira strana moraju imati propisane dimenzije na najužem mestu.
Okoroci '
Bez loma i truleži. Okorci moraju imati propisanu debljinu, tako da je spoljna strana okorka na. celoj
dužini bar mestimično zahvaćena testerom. ;
Dozvoljene greške i otstupanja u dimenzijama.
Dozvoljene greške: i
Raspukline i pukotine koje ne umanjuju upotrebivost okorka za oplatu u rudnicima, za ograde i dr.
Dozvoljena otstupanja u dimenzijama: .
O na kojima okorak nije zahvaćen testerom, može okorak biti tanji za 4 mm. od propisane
ebljine,
a Ia a aa III II II a II e IIIoII–——m—mIzKC110:V:0Z2100C13JDZSGZwS5I=—:— oo <<———
Predlog: br. 1012 BRODARSKI POD ; | · JUS D.C1.042
aaa e e == ===>
Brodarski pod se izrađuje iz dasaka, jele — smrče pomešano, a belog i crnog: bora i ariša po sporazumu. Daske mogu biti bočnog, radijalnog ili poluradijalnog reza.
PO za izradu brodarskog poda moraju biti prethodno prirodno ili veštački osušene na 15 do 17% vlage. |
Obrada brodarskog poda mora: biti pravilno izvedena, da su obrađeni delovi glatki, da se pero i žljeb poklapaju i da, je površina sastavljenog poda sasvim ravma. Čela moraju biti pod pravim uglom prerezana. Brodarski pod može biti renđisan na jednoj ili na obe strane po sporazumu.
Dimemzije
— debljine, utora, pera, sastava, i razmaika,