JUS standardizacija
118
1.22.
1.23
1.3 1.31
1.4
1.5
2.1
2.11
„2.4
2.21
2.3 2.81
3.2
:
STANDARDIZACIJA 9 = debljina brodarskog Doda : s = sastavi Đ= debljina pera d= dužina. pera · = razmak _____Debljina' | | Visa Debljina Dužina Širina Neobrađenih| Brodarskog| sastava pera pera razmaka dasaka poda s p d Ju 18 mm 16 mm “71 mm 4.5. mm 7 mm 1 mm
24 28
220 a 9 , 26 » 10
6 6
1 i,
l » ||
» ”
» » » »
— dužine \ normalne 3.00 do 6.00 m. rastući po 25 cm kratke po sporazumu: 2.00 do 2.75 m — širine 8 do 18 cm. : Brodarski pod mora, imati propisane mere u sve fri dimenzije i na svakom mestu. Dozvoljeno otstupanje u dimenzijama: — U debljini daske do —, 0,5 mmy, kod 5% količine; — U širini daske do | 5 mm kod 5% količine; — U dužini daske do — 5 mm.
Merenje širine - : ; O . ::
Širina brodđarskog poda (pojedine daske) meri' se S O II j i. e ia ČLOE
cm iznosi do 5 mm, onda se zaokružuje naniže, | i : O
Jedinica, mere
Brodarski pod obračunava se po m? s tim da. se
Kvlalitet
Kvalitet brodarskog poda ceni se po rendisanoj
strani ako su obe šire strane rendisane.
I Klasa
prirodne boje, bez dekoloracije, pravilne strukture, bez grešaka u obradi.
Dozvoljene greške:
a) pojedinačne srasle kvržice jedna na m;
b) jedna mala srasla kvrga na 2 m samo na donjoj strani odi;
Kvrge ne smeju” biti ma rubu daske;
c) male smolnjače na donjoj strani daske; i
d) lako modrilo kod bora ili laka rujavost kod jele — smrče samo sa donje strane poda do 10% količine. :
II Klasa
prirodne boje i pravilne strukture bez grešaka u obradi.
Dozvoljene greške:
a) kvržice neograničeno;
b) pojedinačne male zdrave kvrge koje ne smeju biti na rubu;
c) male čvrsto srasle zdrave poleguše, koje ne smeju biti jedna prema drugoj, a koje ne idu dublje nego do jedme trećine debljine daske — jeđna na 1,5 m.
Na jedmoj, dasci mogu biti ili male kvrge ili polepuše;
d) male i srednje poleguše na donjoj strani poda, koje ne idu dublje od jedme trećine debljine daske;
e) sitne smolnjače jedna na 2 m, do 5% količine;
f) sitne i srednje smolnjače sa donje strane poda;
E) raspukline do polovine širine daske do 10% ikoličine;
h) mala rujavost kod jele — smrče i lako modrilo kod bora do 10% količine.
Na jednoj dasci dozvoljene su na gornjem: delu: poda dve greške.
III Klasa
Dozvoljene greške:
a) male srasle kvrge;
b) pojedinačne srednje srasle kvrge dve na 3 m;
ec) male polegiuše;
d) srednje poleguše na donjem delu daske;
e) jedna srednja smuolnjača na dasci;
f) raspukline ma čelu do širine daske;
E) male površinske pulcotine, do 5% količime;
h) mala paljivost (srčane pukotine) do 5% Moli ine;
i) srednja rujavost kod jele —mmrče i srednje modrilo, do 20% količine;
j) manje greške u obradi, koje ne isključuju upotrebu daske kao brođarski pod.
Na jednoj dasci dozvoljene su na gornjem: delu poda dve greške.
Otpremia: | |
Brodarski pod se otprema u zatvorenim vagonima ili drugim prevoznim sredstvima zaštićen od
atmosferilija.
Daske se otpremaju u vezama po 5 komada i to I i II klasa vezana na dva mesta sa kudeljnim ka-
napom, a III klasa: sa paljenom:i žicom: br. 16. ~
meri širina bez pera.
strani, ako je samo jedma strana rendisana, a po boljoj