JUS standardizacija

118

1.22.

1.23

1.3 1.31

1.4

1.5

2.1

2.11

„2.4

2.21

2.3 2.81

3.2

:

STANDARDIZACIJA 9 = debljina brodarskog Doda : s = sastavi Đ= debljina pera d= dužina. pera · = razmak _____Debljina' | | Visa Debljina Dužina Širina Neobrađenih| Brodarskog| sastava pera pera razmaka dasaka poda s p d Ju 18 mm 16 mm “71 mm 4.5. mm 7 mm 1 mm

24 28

220 a 9 , 26 » 10

6 6

1 i,

l » ||

» ”

» » » »

— dužine \ normalne 3.00 do 6.00 m. rastući po 25 cm kratke po sporazumu: 2.00 do 2.75 m — širine 8 do 18 cm. : Brodarski pod mora, imati propisane mere u sve fri dimenzije i na svakom mestu. Dozvoljeno otstupanje u dimenzijama: — U debljini daske do —, 0,5 mmy, kod 5% količine; — U širini daske do | 5 mm kod 5% količine; — U dužini daske do — 5 mm.

Merenje širine - : ; O . ::

Širina brodđarskog poda (pojedine daske) meri' se S O II j i. e ia ČLOE

cm iznosi do 5 mm, onda se zaokružuje naniže, | i : O

Jedinica, mere

Brodarski pod obračunava se po m? s tim da. se

Kvlalitet

Kvalitet brodarskog poda ceni se po rendisanoj

strani ako su obe šire strane rendisane.

I Klasa

prirodne boje, bez dekoloracije, pravilne strukture, bez grešaka u obradi.

Dozvoljene greške:

a) pojedinačne srasle kvržice jedna na m;

b) jedna mala srasla kvrga na 2 m samo na donjoj strani odi;

Kvrge ne smeju” biti ma rubu daske;

c) male smolnjače na donjoj strani daske; i

d) lako modrilo kod bora ili laka rujavost kod jele — smrče samo sa donje strane poda do 10% količine. :

II Klasa

prirodne boje i pravilne strukture bez grešaka u obradi.

Dozvoljene greške:

a) kvržice neograničeno;

b) pojedinačne male zdrave kvrge koje ne smeju biti na rubu;

c) male čvrsto srasle zdrave poleguše, koje ne smeju biti jedna prema drugoj, a koje ne idu dublje nego do jedme trećine debljine daske — jeđna na 1,5 m.

Na jedmoj, dasci mogu biti ili male kvrge ili polepuše;

d) male i srednje poleguše na donjoj strani poda, koje ne idu dublje od jedme trećine debljine daske;

e) sitne smolnjače jedna na 2 m, do 5% količine;

f) sitne i srednje smolnjače sa donje strane poda;

E) raspukline do polovine širine daske do 10% ikoličine;

h) mala rujavost kod jele — smrče i lako modrilo kod bora do 10% količine.

Na jednoj dasci dozvoljene su na gornjem: delu: poda dve greške.

III Klasa

Dozvoljene greške:

a) male srasle kvrge;

b) pojedinačne srednje srasle kvrge dve na 3 m;

ec) male polegiuše;

d) srednje poleguše na donjem delu daske;

e) jedna srednja smuolnjača na dasci;

f) raspukline ma čelu do širine daske;

E) male površinske pulcotine, do 5% količime;

h) mala paljivost (srčane pukotine) do 5% Moli ine;

i) srednja rujavost kod jele —mmrče i srednje modrilo, do 20% količine;

j) manje greške u obradi, koje ne isključuju upotrebu daske kao brođarski pod.

Na jednoj dasci dozvoljene su na gornjem: delu poda dve greške.

Otpremia: | |

Brodarski pod se otprema u zatvorenim vagonima ili drugim prevoznim sredstvima zaštićen od

atmosferilija.

Daske se otpremaju u vezama po 5 komada i to I i II klasa vezana na dva mesta sa kudeljnim ka-

napom, a III klasa: sa paljenom:i žicom: br. 16. ~

meri širina bez pera.

strani, ako je samo jedma strana rendisana, a po boljoj