JUS standardizacija
STANDARDIZACIJA
Ga NO O
H-
= =
4.4
'Kod jedme isporučene partije preko 20 tona, pojedinačni uzorci se uzimaju iz svake 20 vreće. Svaki Konačan uzorak namenjen ispitivanju mora imati fežinu najmanje 1 kg, a iz svake izvršene isporuke jedne partije mora se odvo-
jiti najmanje 4 konačna uzorka, shodmo fačci.
3.17 ovog standarda.
Ukoliko se ukaže potreba ·za većim brojem konačnih uzoraka (za slučaj iz fač. 3.19) mora se srazmerno povećati količina prosečnog UuzoTka prilikom: uzimanja uzoraka.
Način ispitivanja
Priprema uzoraka za analizu.
Uzorke koji se dostavljaju laboratoriji na ispivanje, otvara lice koje vrši ispitivamje, Opis uzorka kao: oznake, njegov spoljašnji izgled i stanje sastavni su deo ispitivanja i moraju biti navedeni na početku izveštaja.
Ako je uzorak veći, uzima se ponovo mešanjem i četvrtanjem sredmji manji uzorak iz kojeg se izdvoje količine potrebne za ispitivanje uz prethodmo mešanje.
Za određivanje stranih primesa uzima se seme u ishodnom stanju ij. bez prethodmog drobljemja i usitmjavanja.
Za određivanje vlage seme se drobi u mlinu ili avamnu,. a isto tako i za određivanje ulja u semienu potrebno je da se izvrši Što sitnija. meljava. Pošto se fimo mlevenje ne može sprovesti kod uzoraka semena sumcokreta sa većom vlagom, to se usitnjavanje sprovodi posle prve ekstrakcije u tarioniku sa peskom.
Sva. određivanja treba izvršiti u što kraćem vremenu og časa otvaranja uzorka i sprečiti isušivanje otvorenih uzoraka.
Određivanje stramih primesa
Izmeri se 10 do 20 g sumcokretovog semena, razastre na glatki eri ili beli papir, odnosno staklo, pa se pomoću pincete i drugih sredstava izdvoje primese iz semena. Primese se izmere a radi kontrole # čisto seme. Zbir semena i izdvojeme nečistoće ne sme se razlikovati više oa 0,2 g od celokupne količine izmerenog semena koja je uzeta za amalizu.
Dobijemi rezultat izražava se u procentima: stranih primesa. (P) na originalno seme prema. formuli: n ===" {1)) a n = izmerena težina primesa u g a = izmerena težina semema sumcokreta.
Određivamje vlage:
95 — 10 g razdroblienog semema suncokreta izmeri se u posudi za merenje i suši 9 časa u sušionici na 105"C. Posle sušenja hladi se 1/5 časa U eksikatoru i meri u zatvoremoj posudi. Sušemje se ponavlja do konstantne težine 1t.j. dok razlika dvaju uzastopnih merenja ne bude manja od 0,17%, računato na izmerenu količinu semena. U slučaju pomovnog sušenja ovo se Donavlja po 1 čas a hladi na isti način kako je rečemo ranije.
Dobiveni rezultat izražava se u procentima (V) na originalno seme prema formulil:
· 100
|E ab a
a = izmerena količina originalnog semena u E bi= izmerena količina semena posle sušenja u g. e Određivanje ulja
5—10 gp dobro msitnjenmog semena sumcokreta izmeri se i stavi u čauru za ekstrakciju. U čauri se suši 1 čas u sušionici kod 105'C (Sušenje treba produžiti ako, seme sadrži više od 15% vlage), zatim se ekstrahuje 6 časova u, Soxhlet aparatu ili 2 časa u aparatu po Twiselmanu.
4.5
Ekstrakcija se vrši redestilovanim petrol-etrom JUS B.HM2.261. Posle dovršenja ekstrakcije iz ekstraktora se ispari rastvarač, suši 1 čas kod 103 do 105"C, hladi % časa u eksikatoru i me?Ti. Čaura sa ekstrahovanim: sememom posle ispiranja rastvarača, suši se takođe 1/4 časa na temperaturi do 105"C. Posle toga sadržaj čaure prenese se u tarionik, izmeša sa peskom: (pesak mira biti iskuvan u hlorovodoničnoj kiselini, dobro opram i prosušenm), dobro smrvi, kvantitativno prenese u čauru i ekstrahuje još 2 časa. Iz ekstrahovanog dela dobivenog posle druge ekstrakcije ispari se rastvarač, a ostatak suši od 10% do 105'C do komstaninme težine, hladi 15 časa u eksikatoru i posle toga meri. Težima ulja smatra se konstantnom, ako se posle ponovnog sušenja od 1/4 časa procenat lulja me menja više od 0,17%. Ako je težina ulja dobivemog drugom ekstrakcijom, veća od 10 mg, mora se ekstrakcija sa peskom ponoviti. Ovo se ponavlja sve dotle dok težina ulja ponovne ekstrakcije za vreme od 2 časa ne bude manja od 10 mg. Dolbiveni rezultati izražavaju se u procemtima sirovogia: ulja (V) ma origimalno seme prema formiuli: =
Cc (ji= Eo 100
a = izmerena količina originalnog semema u BE
Cc = izmerena količina ulja (zbir ulja iz glavne i ponovljemih ekstrakcija).
Određivanje slobodmih masnih kiselina u siro-
vom ulju semema sumcoikreta.. :
Slobodne masne kiseline određuju se neposred-
no posle određivanja ulja.
Osušemom i izmerenom ulju dobivenom:i ekstrak-
cijom doda se 25 do 30: ml meutralne smese etil
alkohola i etra (1:1), promućka se i titruje sa
0,1 n alkoholnim rastvorom KOH uz femol-fta-
lein kao indikator. -
Slobodme masne kiseline izražavaju se u pro-
centima kao oleinska: kiselina.
Procenat slobodnih masnih kiselina! (So) kao, ole-
inska Kiselina izračunava se prema sledećoj
formuli: a · 0,0282 · 100
OLow) - g a = broji upotrebljenih ml 0,1 m KOH E = izmerena! količina ulja u g i Ako je sadržaj slobodnih masnih kiselina potrebno izraziti u stepenu kiselosti ili: kiselinskom broju, onda se sadržaj slobodnih masnih Kkiselina preračunava u procentima mai ove vredmosti pomoću sledeće tabele:
“ oleinske kiselinski stepen kiseline brožij kiselosti 1 3,5493 1,9894 0,2823 1 0,56104 0,507 1,7806 |||
Način pakovanja i isporuke
Seme se pakuje i isporučuje w vrećama ili u rasutom stanju (rimfuza).
Transportovanje sumcokretovog semema vrši se u suvim, čistim i zatvorenim vagonima, Kkamionima i kolima, šlepovima ili brodovima i drugim: {tramsportnim: sredstvima. Ova transportna sredstva ne smeju biti uprljana materijama, niti smeju, imati miris, Koji ibi Šštetmo uticao na suncokretovo seme.
Smeštaj ı čuvanje
Sumcoikkretovo seme se smešta i čuva u vrećama ili u rasutom: stamju u prostorijama (tavanskim prostorijama, silosimai i slično) koje moraju biti suve i zdrava i koje se mogu! provetravalti.
10 vreće kod jedne isporučene partije do 20 tona.