JUS standardizacija

284 | a CON a -uae ra | STANDARDIZACIJA.

1) Ako se poručuju vijci sa defimitivno obrađenim vratom, tada treba navesti oznaku +toleramcija. Pr_ venstveno dolaze u obzir tolerancije k6, a za potrebe gradnje lokomotiva m6. Odgovarajuća je rupa H7. Ako poručilac sam vrši definitivnu obradu vrata, onda se poručuju vijci sa dodatkom za obradu. U tom: slučaju je prečnik Di. Vijci sa dodatkom za obradu moraju imati središna gnezda prema JUS M.A5.210. E · Vijci se normalno izrađuju u dužinama: koje su uokvireme stepenastim linijama. Po potrebi, vijci se izrađuju i w drugim dužinama navedenim u tabeli. Ako su potrebne dužine preko 200 mm. one se stepenuju: ma 20 mm. Maiterijal: po izboru ČVI, ČV2, ili ČV4; prvenstveno ČV?2 — JUS M.B1.021. Izrada 2 i 83 — JUS M.B1.021. Izrada,·toleramcije i ispitivanje prema: Tehmički propisi za izradu i isporuku vijaka i mavriki, JUS M.B1.021. Veza sa drugim standardima: Središna gnezda od 60" JUS M.A5.210; Vijci za tačno malegamje sa šestostranom glavom — Dugi navoj, JUS M.B1.061; Vijci za tačno naleganje sa šestostranmom glavom — Kratki navoj, JUS M.B1.062.

ŠEĆ DK 664.12 Predlog br. i458 SECER Ž IZ ŠEĆERNE REPE JUS M.LI1.001i

Krajnji rok za, dostavljanje primedbi: 1 decembar 1955

i Opseg i primena

AJU Ovaj standard odmosi se na šećer dobiven iz šećerne repe (Beta Vulgaris sacharifera 1.) i to na: a) neprerađeni (sirovi) šećer, i b) prerađeni šećer.

iH5, Šećer na: koji se odnosi ovaj standard služi:

a) za dalju preradu, i b) za ljudsku ishranu i kao pomoćno sredstvo u industriji prehranbenih proizvoda.

Ž A) Neprerađeni (sirovi) šećer 2.1 _Mefinicija,

Pod neprerađemim šećerom: podrazumeva se saharoza u Mristalima dobivena od šećerne repe, sa Viškom mafičnog sirupa koji je nalepljen. na njenim površinama tako da sirovi šećer ima svetlo žutu do tamnu boju.

O, Fiziščko-hemiske osobine Neprerađeni šećer ima sledeće fizičko-hemiske osobine: — randman (polarizacija manje petostruki pepeo određem konduktometriski), najmanje 85. — sadržinu inverinog šećera, manje od 0,0857%. — altkalnost na lakmms, pozitivan. Neprerađeni šećer mora imati karakterističan. slabo amonijačan miris (ali ne i neprijatan), sladak Uuikus kao i umeren slan ulkus. Sirovi šećer stvara sipkavu zrnastu masu, ponekad (mestimično) i Jlepljivu.

23 Načim ispitivanja,

231 Sadržima šećera · Procentualni sadržaj šećera određuje se polarizacijom na taj načim, što se odmeri 2. n težina šećera (52.052 S) i spere u normalan balom od 200 ml; kad se šećer rastvori dodaju se dve kapi rastvora baznog olovaacetata, tempira na 20'C, dopuni do znaka mere destilovanom vodom, doda nešto infuzoriske zemlje, promeša i filbruje sa poklopljenim filtrom. Prvi deo filtrata se odbaci, a dalji se podvrsne polarizaciji uz upotrebu bihromatičnos filtra.

2.392. Sadržina pepela i Pepeo se određuje umičerzalnim. kondulktometrom firme Philips — »Philoscop« ma uobičajeni način kao kod rafinade i konzumnog šećera.

2.33. Sadržima uimvreta Ye Sadržina inverta se određuje na sledeći način: odmeri se 50,00 g šećera, kvantitativno: se preruči u normalan balon od 200 ml, doda destilovana, voda dok se šećer rastvori, temperira se na 20%C, a zatim dopuni destilovanom vodom do maka mere. Zatim se bistri sa oko 0,7 g· suvos baznog olova-acetata u prahu i filtruje. Od: filtrata se odmeri 160 ml u Erlenmajerov sudđ zapremine 200 mil, doda 15 ml rastvora natrijumfosfata, 1 g aktivnog uglja, dobro promeša i posle četvrt časa stajanja filtruje. U filtratu se dalje određuje invert kao kod rafinacije i konzummog šećera.

2.34 Pakovanje, smeštanje i čuvanje Sirovi šećer se pakuje u jutane ili druge tekstilne vreće od 100 kg. Sirovi šećer se može čuvati i u rasutom stanju.

A