JUS standardizacija
STANDARDIZACIJA | 285
3 B) Prerađeni šećer
Sal Definicija, Prerađeni šećer je kristalasta saharoza dobivena putem izlužavanja iz šećerne repe u rasubom. stanju
ili uobličena u posebne oblike, ili samlevena u vidu praha, karakterističnog ukusa i bez mirisa. 4 Klasifikacija
Klasifikacija prerađenog šećera po ovom standardu vrši se prema kvalitetu i obliku.
Po kvalitetu prerađeni šećer se deli na rafinisani i monzumni šećer. 5 Fizičko-hemiske osobine
5.1 Rafinisani šećer je proizvod: koji se u masi sastoji iz sjajno belih kristala dobivenih iz čistog rastvora šećera i koji sadrži:
— vlage max 0,08% — pepela max 0,01% — inverta max 0,01% — polarizaciju mim 99,8% — boju u ekstimikciji max 0,030%
50% vodeni rastvor rafinisanog šećera mora biti bistar, slatkog ukusa i bez stranog mirisa.
5.2 Konzumni šećer mora imati:
— vlage max 0,10% — pepela | max 0,04% — inverta max 0,01% — polarizaciju mim 99,70% — boju u ekstinikciji max '0,100%
Konzummi., šećer mora biti beo, suv, slatkog ukusa i bez stranog mirisa. 5.93 Po obliku šećer može biti u kockama, kristalima i ı prahu.
5.31 „Šećer u obliku kocke proizvodi se u dve vrste: N i M vrsta. - — Šećer N vrste ima kocke veličine 22 X% 92232 X 9 mmi sa 180 komada kocki šećera u 1 ikg. — Šećer M vrste ima kocke veličine 18 X 23 X 9 mm sa 240 komada kocki šećera u 1 kg. Dozvoljava se otstupanje kod šećera u kocki N vrste do — 5%; a kodi M vrste do. — 10%.
5.311 Rastvorljivost šećernih kocki u vodi karakteriše se sledećim: osobinama: — jako rastvorljive kocke (meke) propadaju kroz Žžičano sito (vidi tač. 5 ovog standarda) za vreme do
5. rain; | — polutvrde kocke propadaju kroz ovo sito za vreme od 5 do 10 min; | — tvrde kocke propadaju kroz ovo sito posle 10 mim; 5.32 Šećer u kristalima, se proizvodi u tri vrste prema. veličini zrna kristala: vrsta G, vrsta FP i vrsta FE. Vrsta prolazi kroz sito Ostaje ma. situ | veličine otvora veličine otvora u mm u Tm G 2,9 1,9 | E 1,9 0,8 PE 0,8 5.33 Šećer mlevem (u prahu) proizvodi se u dve vrste: K bi P. Vrsta prolazi kroz sito Ostaje ma situ | veličine otvora: veličine otvora u mm i iu. mm K 0,35 - 0,25 P 0,25 6 Način uzimanja uzoraka i oznaka uzoraka za ispitivanje
6.1 Kvalitet šećera utvrđuje se ispitivanjem uzetih: uzoraka. Uzorak treba po pravilu u svemu da odgovara isporučenoj količimi šećera.
6.11 Uzorke uzimaju stručna lica, koj a su dobro upoznata sa načinom: uzimanja uzoraka.
6.12 Od svake isporuke šećera mw kockama, kristalima i u prahu (mileven) do 2000. ikg) uzima se na svakih 200 kg po 1 uzorak. Kod većih isporuka, najviše do 20000 kg, uzorak se uzima od: svake desete originalne otpremme jedinice u ravnomernim. količinama. Ulupna, Roličina uzoraka šećera u kockama treba da iznosi oko 3 kg.