JUS standardizacija
STANDARDIZACIJA 281
S
165) Određivanje boje šećera.
Boja se određuje Langeovim iolorimetrom. Za tu svrhu odmeri se 54,0 gr. šećera, stavi u staklenu, posudu, doda pipetom 100 ml destilovane vode, kružnim mešanjem rastvori na temperaturi od 20'C. Nakon filtriranja kroz stakleni: filter Gl, filtratom se puni kiveta od 100 mil te izvrši merenje metodom otklona na uobičajeni način. Merenje se izvodi samo uz upotrebu plavog filtra Schott BG5.
17.G Rastvorljivost šećernih kocki u vodi
Određivanje rastvorljivosti šećernih kocki u vodi vrši se na osmovu prosečnog, vremema rastvaranja 4 kocke šećera u vodi pod određenim uslovima.
7.61 Aparat za ispitivanje rastvorljivosti šećernih ko oki sastoji se iz dva wdela: okruglog Žžičanog sita, IC 90 mm: i odgovarajućeg suda od: staikla. zapr emine 1 litar. Žičana mreža za sito ima 10 otvora veličine 1 cm” i pregrađena je umakrsno u 4 kvađranta. Snabdevena je pregradom, tako da visina nad ovom pregradom iznosi 24 mm: a pod mrežom 20 mm. Mreža je kkukicama podešena da se može vešati za rub staklenog suda. Ovaj deo aparata izrađen je od metala koji ne oksidiše kao mesing, hromirani materijal. (vidi sliku u prilogu).
Ovaj Žžičami sistem stavlja se u odgovarajuću. čašu zapremime oko 1 1 napunjenu destilovanom vodom na temperaturi od 200%C. Nivo vode u sudu tre ba da bude u visini ruba gormje unakrsne pregrade, a donja ivica mreže udaljena 90 mmi od dna čaše. ;
71.62 „Merenje rastvorljivosti određuje se na taj načim što se stavljaju 4 pravilne kocke u 4 kvadranta i apa– raf potopi w vodu. Od tog trenutka posmatra se proces rastvaranja šećernih kocki a hronometrom. se meri vreme dok šećer ne propadne kroz sito. Vremenski prosek rastvaranja 4 kocke (uzorika) uzima se kao rezultat za kategorizaciju tvrdđoće' šećeT nih ikocki.
Način pakovanja i oznake
Kocke se pakuju u drvenim. sanducima ili kartonskim kutijama od 5, 25, 50 kg: neto težine,
8.9 Kristal šećer se pakuje u vreće od tekstila ili papira od 50 ili 100 kg meto težine.
8.3 Mleveni (u prahu) šećer se pakuje w vrećice od molino platna odi 5 kg) ili u papirne vreće odi 50 kg neto težine.
8.4 Tekstilne vreće za pakovanje kristal šećera od 100 kg izrađene su odi jute, tarpaoling 521 duplim, herakles šavom, dimenzije 720 mm ,X 1.100 mm, težime oko 900 gr po komadu sa kondicioniranom vlagom.
KSSSNNNNLL<TCTTTC ea aaa <=== o [e] · [9
8.5 Papirne vreće za pakovanje kristal šećera i mlevenog šećera od 50 kg su izrađene od matron papira, četvorostruke, sa umakrsno ulepljenim dmom, dimenzije 500 mm. XX 1.100 mm težine oko 400 gr DO komadu. 8.6 Ozmaka može biti utismuta ma ambalažu ili može biti u vidu etikete pričvršćena na ambalaži. i Oznaka mora sadržavati: — naziv i vrstu proizvoda po “kvalitetu. i obliku; — naziv i mesto preduzeća — proizvođača; — meto težimu i komtrolni broj; — oznaku. serije proizvodmje. || -
9 Smeštanje, isporuka i transport
ICO ia
9.1 Načim uskladištenja,
Šećer se smešta u posebnim: skladištima u sanmdu cima (kocka) i vrećama (kristal). Skladište treba da bude snabdeveno uređajem za zagrevanje, radi omogućenja održavanja stalne relativne vlažnosti u njemu.
9.2 Naćim isporuke i transporta
Šećer se isporučuje u ambalaži kao što. je navedeno u tač. 7 ovog standarda a transportuje se u zaštićenim prevoznim: sredstvima od atmosferilija (zatvorenim vagonima, pokrivenim kamionima i dr.).