JUS standardizacija
288 | i STANDARDIZACIJA
DK 664.9.022.1
Predlog: br. 1459
Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 decembar 1955
1 Opseg
Ovaj standard: odmosi! se na, proizvodnju bekona (balkon). 2 Definicija
Bekon je specijalan proizvod, koji se izrađuje od mpolutki zaklanih! mladih miesnatih svimja, tzv. bekon-tipa. Pod bekonom. se podrazumevaju polutke bez glave, kičmenog stuba, kostiju karlice, lopatične kosti i možica, konmzervirame soljenjem, na poseban mačim.
: Sirovina
njena, kao i melezi dobiveni od merastova ovih rasa i krmača srednjeg jorkšira, berkšira # domaćih Tasa, ulcoliko ovi melezi imaju dovoljnu dužinu i belu dlaku. Za proizvodmju bekona može se upotrebiti takođe i potomstvo od krmača prve generacije gornjih meleza sa merastovima velikog jorkšira, bele plemenite ili bele oplememijeme svinje.
3.2 Tov prasadi za bekon počinje odmah. po odilučenju. Odlučena prasad, koja se stavljaju u tov, moraju ibiti teška minimum 14 kg od 2 meseca starosfi, mesnata i dugačka. Prasad kratka i široke me dolaze u obzir. Muška: prasad: moraju se kastrirati još dok sišču, stara oko mesec dana. Ženska prasad se me smeju nikako kastrirati, da se ne bi pokvario izgled kože gotovog bekoma.
3.3 Svinje Mu starosti od 6 do 7 meseci moraju postići težinu od 15 do 95 kg žive mere, kada su najbolje za klanje i izradu bekona. Svinje za proizvodnju bekona treba da su dugačke, mesnate i sa što razviijjemnijim šumama, :
3.4 „Krmuače, nerastovi ji kastrirane mazimice me dolaze m obzir za proizvodnju bekona.
3.5 | Da, bi -se dobio kvalitetan bekom, sa čvrstom ibelom Wlanimom ji sa mesom sočnim š prorašćenim sa slojevima masti (mramorirano meso), mora seprimeniti specijalna ishrama, sa hramljivim: smešama koje će osigurati takav kvalitet.
3.1 Za mproizvodmju bekona dolaze u obzir ove rase svinja: veliki jorkšir, bela plemenita, bela opleme4 Tehnika proizvodnje bekona — I faza
Klanje, razvrstavanje, ocenjivanje 4.1. Klanje
4.11 „„Svimje određene za proizvodmju bekona za izvoz smeju se klati samo u klanicama tehnički opremijenim za to i ovlašćemim, odi republičkih. vlasti.
4.19. Kod proizvodnje bekona klanice su dužme da se striktno pridržavaju propisa jugoslovenskog standarda za bekon.
4.13 Klanice za proizvodmju Mbekona treba da Wu u centrima reona proizvodnje svinja za bekon.
4.4 Tramsport svinja od proizvođača do klanice mora biti kratkotrajan, u manjim grupama, od po 8 do 10 grla. Svinje se me smeju šibati miti tući, jer svaka povreda na koži smanjuje kvalitet bekona. Pre klamja svinje se moraju dovoljno odmorili. :
4.15 „Neposredno pred klanje, svinje se u Kklanici električnim udarom dovode u nesvesno stanje, zatim se vešaju jedmom: zadmjom. mogom o iseći transporter i kolju da potpuno iskrvare (istečena krv se odvodi kamalom: ma stenilizaciju i sušemje). Svinje obešene o transportere moraju biti na rastojanju majmanje jedam metar jedma od druge, kako ne bi došlo do povreda kože od eventualnih: irzaja dve susedne svimje. Zaklane i jskrvarene wvinje zatim dolaze u lbazem. za šurenje, a maikon toga u mašinu za čišćenje dlaka, odmosno ma sto za čišćenje. Kad je dlaka skinuta svinja se ponovo okači o transporter, ali sada obema zadnjim: mogama, da bi se lakše obrijale eventualno preostale dlake. Posle toga pali se koža u specijalnim pećima ili let-lampom da se sprži koren obrijane dlake i da koža dobije jednolično svetlo Žutu boju. Nakon paljenja svinja se mora dobro oprati vodenim: mlazom i četkama ida se skinme opaljema koža. Koža mora biti čista i bez ogrebotine.
4.16 Očišćena svinja otvara se pravim rezom. sa trbušne strane, od anusa do muboda ma vratu, vade se ismutrice i vrši veterinarski pregled. Odi bolesnih svinja ne sme se izrađivati bekon. Posle vađenja iznutrica ostaci krvi se isperu mlazom hladne vode. Iza ove operacije pravi se ravam rez kroz slaninu, tačmo po sredini leđa, imadi »dorsa: spinalis«. Posle toga se možem odvaja slanina i meso zajedno, s jedne i druge strane pršljenova, sve do zglobova rebara. Kad je ovo gotovo, cirkularnom: testerom. se izreže kičmeni stub s jedne li idruge strane, u liniji zglobova rebara, od repa do glave. Kičmeni stub se zatim stavlja ma jednu polutku.
Tialko očišćeno svinjče sa glavom. i kičmenim. stubom; pretstavlja klaničnu težimu.