JUS standardizacija
5.1.06
5.1.07
5.1.08
5.1.09
5.1.10
Dolazmil postupak u spornim slučajevima je određivanje količine kiselina titriranjem sa nj4 rastvorom Na O H do gramice meutralnosti vima.
Isparljive kiseline
Količina isparljivih kiselima wu origimalnim: Vinima za direktnu ljudsku potrošnju ne sme biti veća od 1,5 g u 1 litru. i
Pod isparljivim. kiselinama podrazumevaju se
5.22
STANDARDIZACIJA
· obuhvataju: boju vina, bistrinu, buke (miris),
aromu (ukus), sormu +ipičnost, harmoničnost (usklađenost) i tehničku: izgrađenost vina.
Sva navedena orgamoleptička svojstva u tač. 5.21 ovog stamdarda moraju biti karakteristična za dotičnu sortu, tip i kvalitet vina. .
Organoleptička svojstva izražavaju se bodovima,
a bodovi za pojedina vima određuju se po sledećoj tabeli: ?
Uputstvo' za određivanje broja bodova
Boja nije izražena za dotično vino =0. Boja je izražena, broi bodova 1 do 5 prema sveflosnim nijansama boje.
Vino je mutno, broj bodova =0. Vino je maglovito, broj boiova 1 do 5 prema sfepenu maglovitosti. Vino je bistro, broj bodova 6 do 10 prema stepenu bistrine.
Pokazatelj organo- Broj bodova leptičkih SJAJE Najviše Od toa najmanje Za: O Ekstra l || boju 5 4 - 3 JI bistrinu 10 8 6 2 buke (miris) 20 16 | 12 4
Vino ima strani miris, broj bodova=0. Miris je neizgrađen, broj bodova 1 do 10 prema stenenu izgrađenosti. Miris je izgrađen, broj bodova 11 do 20 prema stepenu mirisa.
aromu (ukus) 20 16 12, 4
Ukus pokvarem, broi bodova =0. Ukus običan, 1 do 5, prijatan 6 do 10, aromatičan 11 do 15, fin i aromatičan 16 do 20 bodova prema stepenu ukusa.
sortnu fipičnost 20 16 12 4.
Vino ne odgovara sortnom tipu, broj bodova =0. Slabo izražena ) do 5, prilično izražena 6 do 10, potpuno izražena 11 do 20 bodova prema sfepenu sorine fipičnosti,
harmoničnost S 12 9 (us·lađenost) 15 a
Vino nije harmonično, broj bodova =0 Harmoničnost ie dobra 1 do 5, vrlo dobra 1 do 10, odlična 11 do 15 bodova prema sfepenu harmoničnosti vina.
tehničku izgrađenost| 10 8 6 2)
Ukupno: | 00 | 80 60 20
Tehnička izgrađenost slaba =0, dobra 1 do 8, vrlo dobra 4 do 8, odlična 9 do 10 bodova, prema stepenu tehničke izgrađenosti vina.
GoGo << ze e e eee ====G=XS-==<GVxS S
one ikiseline, koje isparavaju pri zagrevanju vina u struji vođene pare.
U spornim slučajevima količina isparljivih kiselina određuje se metodom destilacije u struji vodene pare.
Glicerin'
Količina glicerina u originalnim. vinima za direktnu ljudsku potrošnju može se kretati od 6 do 15 g po litru,
T'animni
Tanina u originalnim vinima za direktnu liudsku potrošnju sme biti najviše 4 grama po 1 litru.
Azotne materije
Azotnih materija u originalmim. vinima za direktnu ljudsku potrošnju može biti najmanje 0,% a najviše 1 E po litru.
Pepeo
Pepela u originalnim: vinima za direkinu ljudsku potrošnju sme biti majviše 6 grama po 1 litru.
Pod pepelom se podrazumevaju sve nesagorljive materije koje se u vinu sadrže, a ostaju posle sagorevanja ekstraikta.
sSummpordiolksid (SO»)
Dozvoljava se najviše 40 mg slobodnog il 200 me ukupnog: SOo u 1 litru.
Organoleptička svojstva. originalnih vima za, direkitmu ljudsku potrošnju.
Organoleptička svojstva, koja u određenom. stepenu moraju imiii originalna vina za direktnu ljudsku potrošnju po fipovima i kvalitetima,
6.1 6.01
6.03
U spornim slučajevima broj bodova za osporeni pokazatelj, odnosno za osporeno orgamoleptičko svojstvo određuje komisija organoleptičkih vinar=skih stručnjaka od 5 članova, koji vrše orgamo-– leptičku analizu, nezavisno: jedan od drugog i ne znajući čija je sopstvenost osporeno vino. Brojevi datih bodova od: pojedinih članova komisije saberu se i zbir podeli sa 5 (sa brojem. članova komisije koji su vršili ocenjivanje) i tako dobiveni broj bodova je verodostojan i definitivam. Pakovanje i označavanje vina za direktnu ljudsku potrošnju
Pakovanje originalnih. vina,
Radi stavljanja u promet originalma vina za direktnu ljudsku potrošnju pakuju se u drvenim. buradima od hrastovog, dudovoZ ili bagremovosS drveta, u drvenim, specijalnim vinskim. metalmim: cisternama i staklenim bocamem. Originalna vina za direktnu ljudsku potrošnju pakovana u bocama moraju biti postojanma i tehmički potpumo izgrađena. U obzir dolaze samo stara i mlada. odnegovama vina.
Bela i ružičasta originalna vina za direktnu ljudskwu potrošnju kvaliteta ekstra pakuju se u rajnskim bocama od svetlo obojenog stakla zapremime 0,3, 0,5 i 0,7 litara.
Crna originalna vina za direktnu ljudsku potrošnju kvaliteta ekstra, pakuju se u bordovskim: bocama od tamno obojenog stakla zapremime 0,3, 0,5 i 0,7 litara.
aa ik: