JUS standardizacija

6.31.6 U kvadratiću ispod slova »f« označava se:

brojem 1 originalno staro vino

brojem 2 origimalno. mlado odnegovano vino brojem 3 originalno mlado vino

brojem 1 originalno prirodmo penmušavo vino brojem 2 specijalno impregnirano penušavo vino Ž

6.31.Y U kvadraitiću ispod slova »g« označava se:

— brojem 1 originalno vino od grožđa iz grupe za kvalitetna vina

— brojem: 2 originalno vino od grožđa iz grupe za vrlo dobra vina

— brojem 3 originalno vino od grožđa iz grupe

dobra vina

— brojem 4 originalno vino od grožđa iz grupe obična vina

— brojem 1 specijalni originalni penušci

— brojem: 2 likerski. penušci

6.31.8 U kvadraftiću ispod slova »h« označava se:

— brojem 1 vina od grožđa sa pravih vinogradarskih terema

— brojem 2 vina. od grožđa relativno vinogradarskih terena

(kuhinjska;)

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 april 1956

Orl

2.9

Opseg i primena

Ovaj standard se odnosi na kristalan nmatrijum-– hlorid, »kuhinjsku so« koja se upotrebljava za prehranbene svrhe.

Klasitikacija

So, proizvedena prema ovom standardu, deli se prema načinu proizvodnje na sledeće vrste:

So proizvedena isparavanjem slame vode (varema so) na imdustrisMi! način.

So morska proizvedena isparavanjem, morske vode prirodnim putem ma industriski način.

So proizvedena vađenjem kamene soli na rudarski način.

Fizičko-hemiske osobine

Prema ovom. standardu, klasifikacijom obuhva-

ćene vrste soli moraju da odgovaraju sledećim

uslovima:

Varena Morska Kamena so so so

— sadržina NaCL, i na, suvi materiju,

. najmanje 97,50% | 95,00% ”“798,00%6 — Sadržina vode (hidroskopna kristalna), ; oi sa ai aa majviše 6,50% 8,00% 0,20%

— Sadržina |KJ ma suvu: materiju: . OR najmanje SEE NUR najviše

— Sadržina Na-:SO,, na suvu: materiju GRA O LUr-J najviše

0,0008% 0,0008% 0,0008% 0.0011% 0,0011% #0,0011%

1,10% 0,60% 0,02%

— brojem 3 vina od grožđa nevinogradarskih terena : -

— „brojem 1 specijalna suva penušava likerska vima: –

— brojem: 2, specijalma mpolusuva penušava likerska vina

— brojem.3 specijalna slatka penušava likerska vina

6.31.9 U kvadraftiću ispod slova »i« ozmačava se:

— brojem 1 originalna vina kvaliteta ekstra

— brojem 2 origimalna vina kvaliteta I (prima)

— brojem 3 originalna vina Rwaliteta II (sekumnda) — brojem 1 specijalna vina

— brojem 2 specijalna penušava nedegoržirana Vina.

penušava degoržirans

Alko proizvođač, odnosno prodavac vina, ne m9že ili ne želi: da :garamtuje ispravnost neke od navedenih oznaka, tada on stavlja u odgovarajući kvadratić znak »h«,

DK 664.41:661.422 JUS HE.Z2.010

— Sadržina „ulkunpnog Ca** (izraženo cao CaSO.) na suvi materiju,

SOLO najviše 0,90% 1,20% 1.20% — sadržina ulkupmog Mg*% ·•(izražema kao. MgSO) na suivu!materijiu, · „0 O maijViše 0,40% 1,70% — Sadržina MgCl, - nasuvumateriju, 0 ROBE JL majviše 0,03% 1,20% 0,01% — Sadržina Pex (izraženo kao FPe»Os), na, suvu materiju, „.... · M La:ez.O majviše tragovi 0,01 0,36% — Sadržina supstanci nerastVorljivih u vodi, na suvu. materiju, 21 ST Ga UO najviše 0,20% 0,20% 0,41% — MPinoća (veličina) zrna soli, en, mi ELSGu pp ispod 0,5 mm 5,0 mm 5,0 mm — Reakcija 20%-nog vodenog rastvora soli uz indikator lakmnus, mora da Tpaalcies 210. 0 a Ze e)Ri s - praktično neuiralna — Ulkus 5%-nogs, VOdenog rastvora soli mora da buds izrazito slan = Miris"... . . 8 ne sme imati nikakav miTis i —_ILE3 Oj AM „2. SMO Oe mora da bude bela sa +o- . lerancijom: jedva primetnih nijansi druge boje. — Mehaničke mneči-

stoće, vidljive ORCOTO LO O sy balova e) a. ne sadrži.