JUS standardizacija

300 aCA ROE RO ž STANDARDIZAČIJA,

UPOZORENJE O JAVNOJ DISKUSIJI PO PITANJU STANDARDA ZA JAMSKA KOLICA ;

Na inicijativu Savezne komisije za standardizaciju, img. Pavlović Vasilije, profesor Rudarskog Jakulteta u Beogradu i img. Danilović Radosa», asistent Rudarskog Jakaulteta u Beo- gradu, obradili su 9 predloga standayda jamskih kolica za kolosek širine 600 mm. _

Pomemuti predlozi standarda stavljaju se ovim, ma jamu diskusiju, u cilju da se pronađu i usvoje najpovoljnija rešemja. U ovom biltenu „Stav“dardizacija” objavljem je samo predlog br. 1926 Jamska kolica za kolosek od 600 mm — JUS P.R2.100, kao i obrazloženje obrađivača, dok za ostalih 8 predloga stamdarda imtenesemti mogu tražiti da im budu dostavljemi u punom tekstu, u kojem slučaju treba da se obrate Saveznoj komisiji za standardizaciju, Admirala Geprata 16, Beograd.

Tih ostalih 8 predloga stamdayda, o kojima je Teč, jesu:

JUS | Predlog br. 1927 Jamska kolica. Samduk P.R1.101 Predlog br. 1928 Jamska kolica. Nosač P.R1.102 Predlog br. 1929 Jamska. kolica. Odbojnik P.R1.1083 Predlog br. 1930 Jamska kolica. Kvačilo P.R1.104 Predlog br. 1931 Jamska kolica. Osovimski sklop P.R1.105 Predlog br. 1932 Jamska kolica. Osovina P.R1.106 Predlog br. 1933 Jamska kolica. Točak P.R1.107 Predlog br. 1934 Jamska kolica. Poklopac P.R1.108

Krajnji rok za dostavljanje primedbi na ove predloge je-

ste 1 novembar 1956 godine.

ro ala EE ==

DK 636.085.5:633.854.78:664.123.6

s REZANCI ŠEĆERNE RE OVO IL SEČER REPE JUS E.Lš3.020

Predlog br. 1935

KK e =o ==

3.12 U rasutom proizvodnom; stamju su oni rezanci koji posle procesa sušenja nisu: prošli nikakvu fazu presovanja, već se kao takvi puštaju 1

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 novembar 1956

1

3.1

Opseg

Ovaj stamdard odmosi se ma suve rezance proizvedene od šećerne repe, koji služe za stočnu brana.

Definicija

Suvi rezanci od. šećerne repe su sporedni proizvodi pri proizvodnji šećera, boji svetlo do tammo sive ili smeđe, karakterističnog: mirisa i sladumjavog iujkusa.

Klasifikacija

Suvi rezamci šećere repe proizvode se u sledeća dva kvaliteta:

— suvi rezamci šećerne repe svetlo sive boje, — suvi rezanci šećerne repe tammo sive ili smeđe boje.

Svali: od kvaliteta pomemutih u tačci 3 OVOS standarđa može se proizvoditi wu sledeća iri stanja:

— Wu rasutom stanju,

— u balama presovanim,

— Uu ibriketima.

[os Ce SUD 702. SRO AU a ay, U URE

3.13

3.131

3.132. 3.14

3.141

-— Širina,

promet.

Suvi rezanci šećerne repe u presovanim balama dob:jaju se presovanjem rezanaca u rasuitom: stanju meposredmo posle procesa sušemja rezanaca šećerne repe.

Presovame bale suvih rezamaca šećerne repe su sledećih dimenzija:

— wdužima 0,90 m,

0,40 m,

— visina 0Jj50 m.

Dozvoljavaju se otstupamnmja do. 10%.

Težina presovane bale kreće se od 60 do 80 S. Bale moraju biti u: kompaktnom: stanju, oivičene po dužini sa 4 letve i dva puta uvezane po Sl rini | visini Žicom.

Suvi rezanmci šećerne repe u briketnom stanju dob jaju se briketiranjem (presovanjem pod velikimi pritiskom) rezanaca u rasutom. stanju. Briketi suvih rezanaca šećerne repe su sledećih dimenzija:

— dužina 18 do 20 cm,

— širma 11 do 12 cm,

— visina od 1,5 cm; naviše.

Težina pojedinih briketa kreće se od 300 s naviše.