JUS standardizacija

a O

Predlog br. 2055

<

Krajnji rok za dostavljanje priniedbi: 1 mairt 1957

i

O

4.2,

4.3

4.4

| — hrustave li srcolike trešnje

Opseg

Ovaj standard odmosi se na pulpu, poluprerađevinu celih plodova ili delova. plodova voća, koja je O SO 'za dalju preradu

Definicija

Pulpa je poluprerađevina celih. ili delova mplodova voća, očišćena od semene lože, semenii, koštica, peteljki, čašičnih listića, ikonzerviranih sterilizacijom-toplotom: u. hermetički zatvorenoj ambalaži.

Klasifikacija

Pulpa. se deli na:

— mpulpu od. celih plodova. voća,

— pulpu od polovine plodova,

— pulpu od kriški,

— mpulpu od sitnije isečenih. plodova (koluitovi, ploske),

— Duilpu sa: 40, 50, 60, \70, 80 i 90% celih, ili isečenih: plodova,

Pulpa sa: manje 40% celih, plodova ismatra- se kašastom pulpom a ocenjuje se prema procentu suve materije.

Pulpa. se dalje deli ma: — mpulpu sa košticama i — mpulpu bez koštica.

Prema: sortama. pojedinog voća, pullpa. se deli na: pulpu iz više sorti iste vrste voća i pulpu od jedme sorte i jedme vrste voća.

Pulpa, proizvedena: iz jedme meodređene sorte, ili iz više pomešamnmih, neodređenih: sorti, mora (da: bude posebno ozmačena.

Pulpa proizvedena samo od jedme sorte voća mora da bude označena nazivom: te vrste voća.

Tehnički propisi

Svaka vrsta voća mora se pulpirati zasebmo. U istom pakovanjui ne smeju da: budu pomešani celi plodovi i polutke, odnosno kriške. Celi plodovi il) delovi me smeju da se raspadaju: pod laganim: pritiskom prstiju. Pulipai se ocenjuje prema procentu suve materije i prema broju neoštećenih komada od ukupnog broja svih komada ul 1 kg pulpe; meoštećeni komadi izražavaju se u procentima,

Boja, ulkus i miris pulpe moraju biti svojstveni voću iz koga je pulpa proizvedena.

Kao rastvor za zalivanje upotrebljava se sterilma voda; ilii sok. voća, iz koga se pullpa spravlja.

Sadržima, suve materije, prema vrsti pulpiranog voća, mora: da bude od:

— jabuke — — — — — ' majmanje 10%,

— kruške — — — — — najmanje 11“, = dumje “i =. — 0 CU mavjmrjamjje), 4.0, ! — Žute trešnje — — — — majmamje 9%,

najmanje 8#%,

PULPA U LIMENOJ AMBALAŽI

. — za jagodasto voće iznad

DK 634.1/.8

JUS ME.H1.050 — višnje maraske — — — _ najmanje 10%, — višnje obične — — — _ najmanje 10%,

— maline =- — — — —" Wajmanje 07

— kupine — — — — — _majmanje 8%, — kajsije — —.— — — _najmanje 9%, |_ breskve — — — — — majmanje 8“, — šljive · — — — — — najmanje 14%, — grožđa — = S — majmanje 16%, — smokve — — — — — _najmamje 18%, ZE DOrOVNNGe O O- )-— <=") mojrnaiijej |. 070 = jagoda IE JJ E 0 majrnamnjeb 006425

U pulpi ne smeju! se pojaviti znacii vrenja, gnji-

· lenja, plesni ili kakvi drugi znaci kvara. - Prilikom pripremanja pulpe mne smeju da se

upotrebe nikakva sredstva za doterivanje boje, mirisa. i ukusa.

Pulpa me sme da sadrži stranih primesa. Količina peska wu pulipi ne sme da bude: 0,1%,

·—Z kodi ostalog voća iznad 0,05%.

Sirovine

Plodovi za _proizvodnjui pulpe moraju da budu zdravi, sveži, Čvrsti i dovoljno zreli.

Konzervisanje Sve pulpe se IKOLOCEVIBUJ ORO IO (O JOiOin

Pakovanje

Pulpa u limenoj ambalaži se pakuje u) kutije od belog, lima, prema potrebi imutra lakirane, sadržine 2» i 5 Kg.

Smeštaj i čuvanje

Pulpa u limenoj, ambalaži se smešta ii čuva \u čin stoj, suvoj, dobro provetrenoj, prostoriji, zamrečemoj, zaštićenoj od neposrednog dejstva sunčanih zrakova i mraza.

Rok garancije

Alko se proizvodi čuva na mačin predviđen u tač. 8 ovog standarda prodavac garantuje za kvalitet proizvoda u originalnom pakovanju 4 meseca od dana smeštaja.

Proveravanje kvaliteta

Proveravanje kvaliteta, se vrši prema JUS

F.H1.005.

Oznake

Na svakom. originalnom: pakovanju (kutije od belog: lima) mora da bude naznačeno sledeće:

— maziv li mesto proizvodnje, — vrsta proizvodi,

— bruto, tara i meto težina,

— datum broizvodmje,

— uputstvo za upotrebu,

SREO ON E MOD O O S O BNP VE OK m 99

j