JUS standardizacija
a O
Predlog br. 2055
<
Krajnji rok za dostavljanje priniedbi: 1 mairt 1957
i
O
4.2,
4.3
4.4
| — hrustave li srcolike trešnje
Opseg
Ovaj standard odmosi se na pulpu, poluprerađevinu celih plodova ili delova. plodova voća, koja je O SO 'za dalju preradu
Definicija
Pulpa je poluprerađevina celih. ili delova mplodova voća, očišćena od semene lože, semenii, koštica, peteljki, čašičnih listića, ikonzerviranih sterilizacijom-toplotom: u. hermetički zatvorenoj ambalaži.
Klasifikacija
Pulpa. se deli na:
— mpulpu od. celih plodova. voća,
— pulpu od polovine plodova,
— pulpu od kriški,
— mpulpu od sitnije isečenih. plodova (koluitovi, ploske),
— Duilpu sa: 40, 50, 60, \70, 80 i 90% celih, ili isečenih: plodova,
Pulpa sa: manje 40% celih, plodova ismatra- se kašastom pulpom a ocenjuje se prema procentu suve materije.
Pulpa. se dalje deli ma: — mpulpu sa košticama i — mpulpu bez koštica.
Prema: sortama. pojedinog voća, pullpa. se deli na: pulpu iz više sorti iste vrste voća i pulpu od jedme sorte i jedme vrste voća.
Pulpa, proizvedena: iz jedme meodređene sorte, ili iz više pomešamnmih, neodređenih: sorti, mora (da: bude posebno ozmačena.
Pulpa proizvedena samo od jedme sorte voća mora da bude označena nazivom: te vrste voća.
Tehnički propisi
Svaka vrsta voća mora se pulpirati zasebmo. U istom pakovanjui ne smeju da: budu pomešani celi plodovi i polutke, odnosno kriške. Celi plodovi il) delovi me smeju da se raspadaju: pod laganim: pritiskom prstiju. Pulipai se ocenjuje prema procentu suve materije i prema broju neoštećenih komada od ukupnog broja svih komada ul 1 kg pulpe; meoštećeni komadi izražavaju se u procentima,
Boja, ulkus i miris pulpe moraju biti svojstveni voću iz koga je pulpa proizvedena.
Kao rastvor za zalivanje upotrebljava se sterilma voda; ilii sok. voća, iz koga se pullpa spravlja.
Sadržima, suve materije, prema vrsti pulpiranog voća, mora: da bude od:
— jabuke — — — — — ' majmanje 10%,
— kruške — — — — — najmanje 11“, = dumje “i =. — 0 CU mavjmrjamjje), 4.0, ! — Žute trešnje — — — — majmamje 9%,
najmanje 8#%,
PULPA U LIMENOJ AMBALAŽI
. — za jagodasto voće iznad
DK 634.1/.8
JUS ME.H1.050 — višnje maraske — — — _ najmanje 10%, — višnje obične — — — _ najmanje 10%,
— maline =- — — — —" Wajmanje 07
— kupine — — — — — _majmanje 8%, — kajsije — —.— — — _najmanje 9%, |_ breskve — — — — — majmanje 8“, — šljive · — — — — — najmanje 14%, — grožđa — = S — majmanje 16%, — smokve — — — — — _najmamje 18%, ZE DOrOVNNGe O O- )-— <=") mojrnaiijej |. 070 = jagoda IE JJ E 0 majrnamnjeb 006425
U pulpi ne smeju! se pojaviti znacii vrenja, gnji-
· lenja, plesni ili kakvi drugi znaci kvara. - Prilikom pripremanja pulpe mne smeju da se
upotrebe nikakva sredstva za doterivanje boje, mirisa. i ukusa.
Pulpa me sme da sadrži stranih primesa. Količina peska wu pulipi ne sme da bude: 0,1%,
·—Z kodi ostalog voća iznad 0,05%.
Sirovine
Plodovi za _proizvodnjui pulpe moraju da budu zdravi, sveži, Čvrsti i dovoljno zreli.
Konzervisanje Sve pulpe se IKOLOCEVIBUJ ORO IO (O JOiOin
Pakovanje
Pulpa u limenoj ambalaži se pakuje u) kutije od belog, lima, prema potrebi imutra lakirane, sadržine 2» i 5 Kg.
Smeštaj i čuvanje
Pulpa u limenoj, ambalaži se smešta ii čuva \u čin stoj, suvoj, dobro provetrenoj, prostoriji, zamrečemoj, zaštićenoj od neposrednog dejstva sunčanih zrakova i mraza.
Rok garancije
Alko se proizvodi čuva na mačin predviđen u tač. 8 ovog standarda prodavac garantuje za kvalitet proizvoda u originalnom pakovanju 4 meseca od dana smeštaja.
Proveravanje kvaliteta
Proveravanje kvaliteta, se vrši prema JUS
F.H1.005.
Oznake
Na svakom. originalnom: pakovanju (kutije od belog: lima) mora da bude naznačeno sledeće:
— maziv li mesto proizvodnje, — vrsta proizvodi,
— bruto, tara i meto težina,
— datum broizvodmje,
— uputstvo za upotrebu,
SREO ON E MOD O O S O BNP VE OK m 99
j