JUS standardizacija

Krajnji rok za, dostavljanje primedbi: 1 mart 1957

3.9.

Opseg

Ovaj standard odmosi se na gotov proizvod od povrća (prirodni osvežavajući napiltci od' DOVTĆa); neposredno upotrebljiv za ishramu.

Definicija

“Prirodni osvežavajući napitak od povrća, je go-

tov proizvodi dobijen iz zgusnutog soka odi povrća razređivanjem vodom, soda-vodom ili mineralnom: vodom.

Tehnički propisi

Prirodni osvežavajući napitci od povrća moraju: da imaju prirodnu boju, ukus i miris Dovrća iz koga su proizvedeni.

Prirodni osvežavajući napitci od povrća ne smeju biti u stanju vrenja niti prevreli, niti smeju imati ukus j miris na plesam ili pokazivati kakve druge znake kvara.

Prirodni osvežavajući napitci moraju sadržavati.

najmanje 2% suve materije (refraktometriski) bez soli.

Prirodni osvežavajući napitci od povrća mogu sadržavati fino dispergiran: parenhim. Dozvoljeno je dodavanje vinske, limumske ili

mlečne kiseline u Kkoličimi! od najviše 0,15% u cilju poboljšamja ukusa.

Dozvoljeno je dodđavanje askorbimske kiseline U količini od 0,5 g/kg.

Prirodni osvežaivajući napitci, od povrća se ne

smeju konzervisati hemiskim sredstvima.

Dozvoljeno je da se prirodnim osvežavajućim, napitcima: od povrća doda kujnske soli, ui količini najviše 2%, računato na -tov proizvod.

Dozvoljeno je proizvoditi mešane prirodne osveŽavajuće napitke od povrća. U ovom: slučaju mora se naznmačiti sastav mešavine.

3.91

DE 664.84 JUS E.H5.255

Prirodmi osvežavajući napitci od povrća moraju. se prodavati samo pod imenom povrća: iz koga su proizvedeni.

Sirovine

Za proizvodnju mprirodmih osvežavajućih napitaka od povrća upotrebljava. se zgpusnuti sok od povrća.

Pakovanje

Prirodno osvežavajući napitei od povrća pakuju

se U:

— kutije od belog lima, iznutra lakirame, sadržine 1, 2 i 5 kg,

— burad odi 50 i 100 k.g: sadržine.

Smeštaj i čuvanje

Prirodni osvežavajući napitci od povrća smeštaju se i čuvaju u Čistoj, suvoj, provetrenoj prostoriji, zamračenoji i zaštićenoj od dejstva sunčamih zrakova i mraza.

Rok garancije

Ako se proizvod čuva na načim predviđen u tač. 6 ovog standarda, proizvođač garamftuje za njegovu trajnost 6 meseci od dana smeštaja.

Proveravanje kvaliteta

Proveravanje kvaliteta se vrši prema JUS

R.H2.005.

Oznake

Na svakom originalnom pakovamju (kutiji od belog lima, buretu) mora da bude nazna:eno sledeće: e |

— maziv i mesto proizvodnje,

— Vrsta proizvoda,

— bruto, tara i neto težima,

— datum proizvodnje,

— uputstvo za upotrebu.

| ___STANDARDIZACIJA

i ~