JUS standardizacija
Krajnji rok za, dostavljanje primedbi: 1 mart 1957
3.9.
Opseg
Ovaj standard odmosi se na gotov proizvod od povrća (prirodni osvežavajući napiltci od' DOVTĆa); neposredno upotrebljiv za ishramu.
Definicija
“Prirodni osvežavajući napitak od povrća, je go-
tov proizvodi dobijen iz zgusnutog soka odi povrća razređivanjem vodom, soda-vodom ili mineralnom: vodom.
Tehnički propisi
Prirodni osvežavajući napitci od povrća moraju: da imaju prirodnu boju, ukus i miris Dovrća iz koga su proizvedeni.
Prirodni osvežavajući napitci od povrća ne smeju biti u stanju vrenja niti prevreli, niti smeju imati ukus j miris na plesam ili pokazivati kakve druge znake kvara.
Prirodni osvežavajući napitci moraju sadržavati.
najmanje 2% suve materije (refraktometriski) bez soli.
Prirodni osvežavajući napitci od povrća mogu sadržavati fino dispergiran: parenhim. Dozvoljeno je dodavanje vinske, limumske ili
mlečne kiseline u Kkoličimi! od najviše 0,15% u cilju poboljšamja ukusa.
Dozvoljeno je dodđavanje askorbimske kiseline U količini od 0,5 g/kg.
Prirodni osvežaivajući napitci, od povrća se ne
smeju konzervisati hemiskim sredstvima.
Dozvoljeno je da se prirodnim osvežavajućim, napitcima: od povrća doda kujnske soli, ui količini najviše 2%, računato na -tov proizvod.
Dozvoljeno je proizvoditi mešane prirodne osveŽavajuće napitke od povrća. U ovom: slučaju mora se naznmačiti sastav mešavine.
3.91
DE 664.84 JUS E.H5.255
Prirodmi osvežavajući napitci od povrća moraju. se prodavati samo pod imenom povrća: iz koga su proizvedeni.
Sirovine
Za proizvodnju mprirodmih osvežavajućih napitaka od povrća upotrebljava. se zgpusnuti sok od povrća.
Pakovanje
Prirodno osvežavajući napitei od povrća pakuju
se U:
— kutije od belog lima, iznutra lakirame, sadržine 1, 2 i 5 kg,
— burad odi 50 i 100 k.g: sadržine.
Smeštaj i čuvanje
Prirodni osvežavajući napitci od povrća smeštaju se i čuvaju u Čistoj, suvoj, provetrenoj prostoriji, zamračenoji i zaštićenoj od dejstva sunčamih zrakova i mraza.
Rok garancije
Ako se proizvod čuva na načim predviđen u tač. 6 ovog standarda, proizvođač garamftuje za njegovu trajnost 6 meseci od dana smeštaja.
Proveravanje kvaliteta
Proveravanje kvaliteta se vrši prema JUS
R.H2.005.
Oznake
Na svakom originalnom pakovamju (kutiji od belog lima, buretu) mora da bude nazna:eno sledeće: e |
— maziv i mesto proizvodnje,
— Vrsta proizvoda,
— bruto, tara i neto težima,
— datum proizvodnje,
— uputstvo za upotrebu.
| ___STANDARDIZACIJA
i ~