JUS standardizacija

74

4

4.1

5.1

5.2

5.3

5.4

6.1

6.2

IZ III

Sirovine

Za proizvodnju suvih smokava upotrebljavaju. se

sveži, zdravi i meoštećeni plodovi mpojedinih sorti. Razvrstavanje

Sušene smokve razvrstavaju se na: Kvalitet ekstra, kvalitet I, kvalitet II i kvalitet III.

Kvalitet ekstra, U ovaj kvalitet spadaju sušene smokve sorti:

zamorčića (bilica) sa najviše 90 komada u 1 kg

i rezavica (dužica) sa najviše 70 komada u 1 kg. Sušene smokve ovih sorti treba da su jedmolične i slammasto-žute boje.

Kvalitet I

U ovaj kvalitet spadaju sušene smolwve sorti zamorčica (bilica) sa 110 komada u 1 kg, boje zlatno-žute, i sorte rezavica (duica) sa najviše 90 komada u 1 kg, boje svetlo smeđe.

Kvalitet II

U ovaj kvalitet spadaju sušene smokve sorti: šaragulja, crnica, civula, muodrulja, popica, zamorčica i rezavica sa najviše 120 plodova, u 1 kg. Kvalitet III |

U ovaj kvalitet spadaju sušene smokve sorti: šaragulja, crnica, popica, modruilja, civula, reza-

vica i zamorčica sa najviše 140 g.omada plodova-

u 1 kg. Dozvoljava se najviše 10% sučenih: plodova smokava sa mrljama i ožiljeima.

Pakovanje

Suve smokve pakuju se u drvene sandu:ike, ikar-

tonske kultije i celofan kesice ili u drugu amba-

lažu koja nije štetna po zdravlje.

Pojedine vrste suvih smokava pakuju se:

— kvalitet ekstra u celofan kesice neto težine 20 i 500 grama,

T 1.1

10.

10.1

10.2

4

— kvalitet I pakuje se kao i kvalitet elstra, odnosno u sanduke od 5 kg, obložene havana papirom i pokrivene celofanom,

— kvalitet II pakuje se u drvene sanduke težine 5 i 10 kg,

— kvallite} III pakuje se u vreće od) papira koje su spolja obložene tekstilnim vrećama.

Smeštaj i čuvanje

Sušene smokve smešfaju se i čuvaju u suvim, čistim, dobro provetrenim i hladnim: prostorijama, bez stramog mirisa i bez štetočina. Ove prostorije moraju biti zaštićene od meposrednog, delovanja sunčanih zrakova i mraza i odvojene od namirnica sa stranim zadahom. i podložnih plesnivosti. Pod, zidovi i strop prostorija moraju biti od materijala koji se lako održava; i čisti.

Rok garancije

Ako se suve smokve čuvaju na način predviđen u tač. 7 ovoga standarda, proizvođač garantuje za kvalitet proizvoda u originalnom pakovanju 10 meseci od dana proizvodnje.

Proveravanje kvaliteta

'Proveravanje kvaliteta vrši se prema JUS E. E2.005.

Oznake

Na svakom originalnom pakovanju sušenih smokava (drvena, kartonska ili druga ambalaža) moraju biti sledeći natpisi:

— naziv i vrsta proizvoda,

— adresa. proizvođača,

— meto težina,

— Oznaka i broj standarda.

Proizvodi namenjeni izvozu moraju da nose ns originalnom. pakovanju još i oznaku »VUgSOslavia«. ANOTACIJA PREDLOGA STANDARDA IZ OBLASTI VOZILA ŠINSKOG SAOBRAĆAJA

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jun 1957

Ovim se stavljaju na javnu diskusiju sledeći predlozi j UugOslovenskih standarda koji se odnose na obruče i osovine za železnička vozila javnog saobraćaja.

JUS

Predlog br. 2132 Sirovi obruči za železnička vozila javnog saobraćaja koloseka

1435 mm

Predlog br. 2133 Sirovi obruči za železnička vozila:

P.EF:2.220

javnog saobraćaja koloseka 1000,

760, 750 i 600 mm

P.F2.221

Predlog br. 2134 Osovine za železnička putnika i

teretna kola koloseka 1435 mm

P.F2.330

Ovi predlozi standarda izrađeni su od strane Generalne direkcije jugoslovemskih železnica i podvrgnuti prethodnoj diskusiji koju je organizovala ta direkcija. Interesenti koji nisu dobili predloge ovih standarda od Generalne direkcije jugoslovenskih železnica mogu ih dobiti od Savezne komisije za standardizaciju, Beograd, Admirala Geprafa 16. Isto tako ma adresu Savezne komisije za standardizaciju treba dostaviti sve primedbe na gornje predloge u gore označenom roku.

STANDARDIZACIJA.