JUS standardizacija

| STANDARDIZACIJA

Predlog br. 2131

Predlog br. 2130.

NOO: ai *

_L_______________________ O u — — =”: —”—>—>TZII—> " —»– e_e>e>e

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jun 1957

Opseg

Ovaj standardi odnosi se na luk aroad7iH (Allium cepa 1.).

Definicija

Tyuk arpadžik je proizvod dobiven iz semena luka (crni — crveni luk), a služi kao semenski materijal za dalju proizvodnju ili kao luk izborak (krupniji arpadžik) za proizvodnju. miladog lula, odnosno luka za konzervisamje.

Razvrstavanje

T.,uk arpadžik se razvrslava prema kvalitetu glavičica na kvalitet I i kvalitet II.

Kvalitet I

Glavičice luka arpadžika kvaliteta I moraju. biti iste sorte, jedre, čvrste, cele, neproklijale (neprorasle), zdrave, suve, zrele, jednolične po krupnoći, obliku i boji, neizmrzle, sa suvom i tankom ovojnom ljuskom i kratkim i nesasušenim: vratom.

Glavičice apradžika ne smeju biti oštećene od bolesti, štetočina i mehaničkih povreda. Sortiranje arpadžika ovog kvaliteta vrši se prema. krupnoći (prečniku) glavičice na sledeće grupe: — prečnik od 10 do 22 mm za luk arpadžik,

Krajnji rok za, dostavljanje primedbi: 1 jum 1957

3.1

Opseg

Ovaj predlog standarda odnosi se na gotov pro=izvod od voća (sušene smokve) neposredno upotrebljiv za ishranu.

Definicija

Sušene smokve su proizvod dobiven sušemjem svežih i zdravih plodova plemenite smokve (BEicus carica 1.) odgovarajućim postupkom do takvog stepena da se plodovi mogu čuvati duže vreme.

Tehnički propjsi Sušene smokve moraju biti zdrave, čiste, s0čne,

slatkog i prijatnog ukusa, sa peteljkama, slamnato žute ili svetlo smeđe boje.

LUR ARPADŽIK

4

SUŠENE SMOKVE )

3.2

3.3

3.4

3.5

3.6

DK 635.25 JUS E.B1.024

|___ ____________ o ——: — ———--–- "(" o–—:> —

aa Ir II era er O i ar umu i IKT II a

— prečnik od 29 do 298 mm za luk apradžikizborak. Dozvoljava se do 3% da glavičice arpadžika imaju manji prečnik od 10 mm, ali ne ispod 8 mm, kao i do 3%o glavičica bez ovojnih ljuski, manjih oštećenja i sa malo vidljivom klicom. Dozvoljava se do 3%o da glavičice krupnijeg arpadžika (izoborak) imaju raznih oštećenja, da su proklijale i da nemaju ovojnih ljuski.,

Kvalitet II

Glavičice arpadžika kvaliteta II moraju biti iste

sorte, zrele, jedre, suve, sa ovojnom ljuskom,

nepr oklijale, neizmrzle, sa kratkim i nesasušenim

vratom.

Sortiranje arpadžika ovog kvaliteta vrši se prema

prečniku glavičica na sledeće grupe:

— prečnik glavičica od 6 do 22 mm za luk arpadžik,

— prečnik glavičica od 22 do 30 mm za luk arpadžik-izborak.

Dozvoljava se ukupno 5%o glavičica bez ovoj-

nih ljuski, proklijalih i mehanički oštećenih.

Ambalaža,

Luk amrpadžik pakuje se u jutane vreće broj 3 i 4 — JUS F.G4.020.

Opšti uslovi za sveže voće i povrće predviđeni su standardom JUS E.B1.010.

DK 664.854.37 JUS MB.H4.012

Suve smokve ne smeju: biti oštećene od Ibolesti, štetočina, mehaničkih povreda, plesni, mrlja i brazgotina: ne smeju imati nikakav miris i strane primese, niti iskristaliziranog šećera i znakova vrenja.

Smokve se suše kao celi plodovi, za preradu.

a polutke samo

Sadržaj pojedinih sastojaka sušenih smokava, računajući na gotov proizvod može biti:

— vode najviše do 26"/o,

— SO» najviše 0,25%,

— peska najviše 0,1%/,

— NaC1 u tragovima.

Suve smokve naknadnim Wkivašenjem moraju pokazivati organoleptička svojstva svežih smokava.

Sumporisanje svežih i osušenih smokava dozVOljeno je.

urzreenur:umuun=ı (IEZca E az amer ez zuzne zuri arazmani aaa a ru aan emu emrraue===

MAD O ace

RZ UA OSA VO iZ,