JUS standardizacija
||
MH
= [1
4.3
Alko je seme bundeve isporučeno u vrećama, pojedinačni uzorci se uzimaju iz svake 10-te vreće kod jedne isporučene partije od 20 tona.
Kod jedme isporučene partije preko 20 tona, pojedinačni uzorci se uzimaju. iz svake 20-te vreće iznad količine od 20 toma.
Svaki Kkonačam uzorak namenjen ispitivanju mora imati težinu majmamje 1 Kg, a iz svake izvršene isporuke ijedne partije mora se odvojiti najmanje 4 konačna uzorka, shodmo tački 3.17 ovog standarda.
Ukoliko se pokaže potreba za većim brojem konačnih uzoraka (za slučaj iz tač. 3.19) mora se srazmerno mpovećati količina prosečnog uzorka prilikom uzimanja uzoraka. -
Način ispitivanja Pripremanje uzoraka za analizu
Uzorke koji se dostavljaju laboratoriji na ispitivanje, otvara lice koje vrši ispitivanje. Opis uzorka kao: oznake, njegov spoljašnji izgled i stanje, sastavni su deo ispitivanja i moraju biti navedeni ma početku: izveštaja.
Ako je uzorak veći, uzima se ponovo mešanjem i četvrtanjem:. srednji manji uzorak iz kojeg se izdvoje količine potrebne za ispitivanje uz prethodmo mešanje.
Za određivanje stranih primesa uzima se seme u ishodmom: stanju, tj. bez prethodmog drobljenja i usimjavamja. j Za određivanje vlage seme se drobi u mlinu ili avamu, a isto tako i za određivanje ulja u semenu potrebno je da se izvrši Što sitnija meljava. Pošto se fino mlevenje ne može sprovesti kod uzoraka semena bundeve sa većom vlagom, to se usitnjavanje sprovodi posle prve ekstrukcije u tarioniku sa peskom. Sva određivanja
· treba izvršiti u što kraćem. vremenu od časa
otvaranja uzoraka i sprečiti isušivanje otVorenih uzoraka.
Određivanje stranih primesa.
Izmeri se 10 do 20 g semena bumdeva, razastre na glatki crni ili beli papir, odnosno staklo, pa se pomoću pimceta i drugih sredstava izdvoje primese iz semena. Primese se izmere, a radi kontrole i čisto seme. Zbir semena i izdvojene nečistoće me sme se razlikovati više od 0,2 g od celokupne količine izmerenog semena koje je uzeto za amalizu. Dobiveni rezultat izražava se u procentima stranih primesa (P) na originalno seme prema formmui:
n
P=— ŽX 100 ? —
a n = izmerena težina primesa u gramima, a = izmerena težina semena u gramlma.
Određivanje vlage
5 do 10 g razdrobljenog semena bundeva izmeri se u posudu za merenje i suši 2 časa u sušionici naj 150'C. Posle sušenja hladi. se pola časa u eksikatoru i meri u zatvorenoj posudi. Sušenje se ponavlja do konstanine težine, t.j. dok razlika dvaju uzastopnih merenja me bude manja od 0,190, računato na izmerenu količinu semena. U slučaju ponovmog sušenja ovo se ponavlja po 1 čas, a hladi ma isti način kao 'što je rečeno ranije. Dobiveni. rezultat izražava se u mprocentima (V) na originalno seme prema formuli:
a — b N= Xx 100 a a — izmerena količina originalnog semena u gramima, b — izmerna količina semena posle sušenja u gramima.
Određivanje ulja
5 do 10 g dobro usitnjenog semena bundeve izmeri se i stavi lu čauru za ekstrakciju. U čauri se suši 1 čas u sušionici na 105'C (sušenie treba produžiti ako seme sadrži više od 15" vlage), zatim. se ekstrahuje 6 časova u Scxhilet aparatu ili 9 časa u aparatu po Twiselman-u. Ekstrakcija se vrši redestilovanim ipetrol-eterom (JUS B.H2.261). Posle dovršenja ekstrakcije iz- eksikatora se ispari rastvarač, suši 1 čas na 103 do 105'C, hladi pola časa w eksikatoru i meri. Čaura sa ekstrahovanim semenom posle ispitivanja rastvarača suši se takođe 1/4 časa na temperaturi od 105%C. Posle toga, sadržaj čaure prenese se u tarjionik, izmeša sa peskom (pesak mora biti iskuvan iu hlorovodoničnoj kiselimi, dobro opran i prosušen), dobro smrvi, kvantitativno prenese u čauru i ekstrahuje ijoš 2 časa. Iz ekstrahovanog dela dobivenog posle druge ekstrakcije ispari rastvarač, a, ostatak se suši od 103 do 105'C do konstantne težine, hladi 1/3 časa u jeksikatoru i posle toga meri. Težina ulja smatra se konstantnom, ako se posle ponovnog, sučenja od 1/4 časa procenat ulja ne menja više od 0,1". Ako je težina ulja dobivenog drugom: ekstrakcijom veća od 10 mg, mora se ekstrakcija sa peskom ponoviti. Ovo se ponavlja sve dotle dok težina ulja ponovne ekstrakcije za vreme od 2 časa ne bude manja od 10 mg. Dobiveni rezultati izražavaju se u procentima sirovog ulja (U) na originalno seme prema
formuli: Cc U= — X 100 O , a = izmerena količina origimalnmog semena U gramima,
c — izmerena količina ulja (zbir ulja iz glavne i ponovljenih ekstrakcija) u gramima. Određivanje slobodnih masnih kiselina u sirOvom: ulju semena bumdueve. Slobodne masne kiseline određuju se nmeposredno posle određivanja ulja. Osušenom i izmerenom: ulju dobivenom: ekstrakcijom doda se 25 do 30 mil neutralne smese etilalkohola i etra (1:1), promućka se i titruje sa 0,1 n alkoholnim rastvorom KOH uz fenolftaleim kao indikator. Slobodne masne kiseline izražavaju se u procen= tima kao oleinska kiselina. Procenat slobodnih masnih kiselina (Se) kao oleinska kiselina. izračunava se prema sledećoj formuli: a >» 0,0282 X 100 So — o —_E a = broj upotreblienih ml 0,1 n KOH, BE — immerena količina ulja u gramima. Ako je sadržaj slobodnih masnih kiselina Dpotrebno izraziti u stepenu kiselosti ili kiselinskom broju, tada se sadržaj slobodnih masnih: kiselina preračunava u procentima na ove vrednosti pomoću sledeće tabele:
%/0 oleinske kiselinski stepen kiseline lbroj kiselosti 1 3,5495 1,9894 '0,2823 “| 0,56104: 0,5027 1,7806 1