JUS standardizacija
||
Predlog br. 2547.
Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jun 1958
2.1
2.11 2.12 2.13
2.14
2.2
2.21
Opseg
Ovaj predlog standarda odnosi se ma plodove plemenitih sorti i divljih vrsti mara (Punicum granatum UL).
Razvrstavanje
Nar se razvrstava prema ukusu i plemenitosti sorte i prema kvalitetu.
Prema ukusu i plemenitosti nar se deli na 4 grupe: slatki, slatko=kiseli, kiseli i divlji.
'xU grupu: »slatki nar« spadaju sorte nara: slatki barski, šerbetlija, slatki tankokorasti, konjski zubi, bejnari, izumnari, kara-mustira, sladun, karaderviš i sitan šipak.
'U grupu »slatko-kiseli nar« spadaju sorte: slatkonak.selog ukusa, dividiš, glavaš, lifanka.
U grupu »kiseli nar« spadaju sorte: kiseli dividiš i drugi narevi kiselog ukusa, poznati pod imenom »kiseli riar«.
U grupu »divlji nar« spadaju izrazito HKiseli plodovi nara sa samoniklih drveta u prirodnoj vegetaciji.
Prema kvalitetu nar se deli na: Kvalitet I, II i III,
Kvalitet I
U ovaj kvalitet spadaju plodovi plemenitog nara iste sorte, zreli, pravilno razvijeni sa najviše 3 ploda u 1 kg i sa naročito izraženom bojom za dot:čnu sortu.
Plodovi moraju biti bez oštećenja od bolesti i štetočina i bez mehaničkih povreda.
NAR (šipak, Kkalinka)
2.22,
2.28
2.3
4
e STANDARDIZACIJA
DK 634.19 JUS E.B2.076
Kvalitet II
U ovaj kvalitet spadaju plodovi plemenitog nara, iste sorte, sortirani sa najviše 5 plodova u 1 kg. Plodovi moraju biti zreli, zdravi, karakteristične boje za dotičnu sortu, bez naprslina.
Dozvoljava se do 10% plodova oštećenih od bolesti, štetočina i mehaničkih povreda, koje ne utiču na njihov kvalitet pri transportu. Kvalitet II
Ovde spadaju plodovi raznih plemenitih sorti nara, nesortirani ali približno iste veličine. Plo=dovi moraju biti zreli, zdravi, bez naprslina.
Dozvoljava se do 20% plodova nara oštečenih od bolesti, štetočina i mehaničkih povreda, ali da ne utiču na njihov kvalitet pri transportu. Divlji nar
Divlji nar ima izrazito kiseo ukus i većinom služi za preradu u sirup i druge prerađevine.
Plodovi divljeg nara moraju biti zreli, zdravi i bez naprslina i oštećenja.
Ambalaža
Plodovi plemenitih sorti nara pakuju se u:
— velike otvorene plitke letvarice JUS D.F1.022,
— srednje otvorene Dpl:tke letvarice JUS D.F1.023,
— jutane vreće JUS F.G4.020 red. br. 13 (samo
za kvalitet III).
Opšti uslovi za sveže voće i povrće predviđeni
"su standardom JUS E.B1.010.