JUS standardizacija

||

Predlog br. 2547.

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jun 1958

2.1

2.11 2.12 2.13

2.14

2.2

2.21

Opseg

Ovaj predlog standarda odnosi se ma plodove plemenitih sorti i divljih vrsti mara (Punicum granatum UL).

Razvrstavanje

Nar se razvrstava prema ukusu i plemenitosti sorte i prema kvalitetu.

Prema ukusu i plemenitosti nar se deli na 4 grupe: slatki, slatko=kiseli, kiseli i divlji.

'xU grupu: »slatki nar« spadaju sorte nara: slatki barski, šerbetlija, slatki tankokorasti, konjski zubi, bejnari, izumnari, kara-mustira, sladun, karaderviš i sitan šipak.

'U grupu »slatko-kiseli nar« spadaju sorte: slatkonak.selog ukusa, dividiš, glavaš, lifanka.

U grupu »kiseli nar« spadaju sorte: kiseli dividiš i drugi narevi kiselog ukusa, poznati pod imenom »kiseli riar«.

U grupu »divlji nar« spadaju izrazito HKiseli plodovi nara sa samoniklih drveta u prirodnoj vegetaciji.

Prema kvalitetu nar se deli na: Kvalitet I, II i III,

Kvalitet I

U ovaj kvalitet spadaju plodovi plemenitog nara iste sorte, zreli, pravilno razvijeni sa najviše 3 ploda u 1 kg i sa naročito izraženom bojom za dot:čnu sortu.

Plodovi moraju biti bez oštećenja od bolesti i štetočina i bez mehaničkih povreda.

NAR (šipak, Kkalinka)

2.22,

2.28

2.3

4

e STANDARDIZACIJA

DK 634.19 JUS E.B2.076

Kvalitet II

U ovaj kvalitet spadaju plodovi plemenitog nara, iste sorte, sortirani sa najviše 5 plodova u 1 kg. Plodovi moraju biti zreli, zdravi, karakteristične boje za dotičnu sortu, bez naprslina.

Dozvoljava se do 10% plodova oštećenih od bolesti, štetočina i mehaničkih povreda, koje ne utiču na njihov kvalitet pri transportu. Kvalitet II

Ovde spadaju plodovi raznih plemenitih sorti nara, nesortirani ali približno iste veličine. Plo=dovi moraju biti zreli, zdravi, bez naprslina.

Dozvoljava se do 20% plodova nara oštečenih od bolesti, štetočina i mehaničkih povreda, ali da ne utiču na njihov kvalitet pri transportu. Divlji nar

Divlji nar ima izrazito kiseo ukus i većinom služi za preradu u sirup i druge prerađevine.

Plodovi divljeg nara moraju biti zreli, zdravi i bez naprslina i oštećenja.

Ambalaža

Plodovi plemenitih sorti nara pakuju se u:

— velike otvorene plitke letvarice JUS D.F1.022,

— srednje otvorene Dpl:tke letvarice JUS D.F1.023,

— jutane vreće JUS F.G4.020 red. br. 13 (samo

za kvalitet III).

Opšti uslovi za sveže voće i povrće predviđeni

"su standardom JUS E.B1.010.