JUS standardizacija

STANDARDIZACIJA

aaa e =:ms–—IIT— S: ===

Predlog 2546

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jun 1958

Opseg

Ovaj predlog standarda odnosi se na sveže plodove kulturnih sorata limuna (Citrus ·limon, Linn. Burmann).

Razvrstavanje

Prema kvalitetu ! munovi se razvrstavaju na kva litet: ekstra, kvalitet I (»pstandard«) i kvalitet II (»merkantil«).

Kvalitet ekstra

U ovaj kvalitet spadaju plodovi limuna iste sorte, zdravi, sveži, sortirani, čvrsti, vrlo sočni, kiselog ukusa, bez semenki, tipičnog oblika za sortu, bez deformacija. Kora limuna mora biti glatka, ravna, bez mehaničkih povreda, debljine najviše 4 mm; bez oštećenja od bolesti i štetočina, boja bledo žuta.

Plodovi Imuna ovog kvaliteta treba da imaju najmanje 500 mm u prečniku, mereno po ekvaftorijalnom preseku ploda najviše 65 mm.

Dopušta se 2%0 plodova Koji imaju sitne DpovTšinske ozlede kore, ali da ove ne utiču na trajnost čuvanja plodova.

Kvalitet I (»standard«)

'U ovaj kvalitet spadaju plodovi limuna iste sorte, zdravi, sortirani, sveži, čvrsti, veoma sočni, jako kiselog ukusa, sa ili bez semenki; bez deforma– cija. Kora limuna treba da bude ravna bez mehaničkih povreda i bez oštećenja od bolesti i štetočina.

Plodovi ovog kvaliteta I (»standard) moraju ima-– ti najmanje 46 mm u prečniku.

71

=

LIMUNOVI

2.3

DK 634.33 JUS E.B2.073

Dopušta se 10% plodova sa površinskim ozle-

dama kore, ali da ove ne utiču na trajnost ču-

vanja plodova.

Kvalitet II (»pmerkantil«)

U ovaj kvalitet spadaju plodovi limuna iste sorte ili mešanih sorata, zdravi, čvrsti, sočni, kiselog soka, sa ili bez semenki, ravne kore, bledo žute boje, bez povreda i bez oštećenja od bolesti i štetočina.

Dopušta se 10" plodova koji ne odgovaraju navedenim uslovima.

Ambalaža

Plodovi limuna pakuju se u:

— letvarice za voće i povrće JUS D.F1.038, — letvarice za voće i povrće JUS D.F1.039, — letvarice za voće i povrće JUS D.F1.040.

Plodovi limuna kvaliteta ekstra i kvaliteta I moraju biti umotani u svileni papir.

Oznake

Limuni upakovani treba da imaju na omotu sledeće oznake:

— mesto, odnosno reon proizvodnje,

— naziv sorfe,

— oznaku kvaliteta (etxra, standard, merkantil), — oznaku kalibra plodova,

— naziv preduzeća (pošiljaoca).

Opšti uslovi za sveže voće i povrće predviđeni su standardom JUS E.B1.010.