JUS standardizacija
166 | Ć e ” STANDARDIZACIJA
8.6 Postupak na bazi mase prane suve pređe sa dodafkom reprize. Postupak kao u tač. 8.5.
8.7 Postupak na bazi mase prane, suve pređe sa trgovačkim dodatkom. Postupak kao u tač. 8.5.
Obrada rezultata
9.1 Broj pređe se izračunava u jedinicama univerzalnog (tx) ili metarskog (Nm) sistema. Dužina epru-= vete (L,) daje se uvek u metrima. * | Ž 9.2 Izračunavanje broja pređe na bazi mase pređe dovedene u standardno stanje. Mx.-·1 _Mx· 1000. Nma__E Mu
tXk
gde je: Mxu= masa pređe dovedene u standardno stanje u gramima. . 9.3 Izračunavanje broja pređe na bazi mase prane suve i na bazi neprane suve pređe
Ms · 1000 ,
tXs = —0—; tXsp= Mspi1000) : 1000
Ti
Nms= 5 S Nmsp= s Msp
gde je: Ms= masa neprane suve pređe, Msp= masa prane suve pređe.
9.4 Izračunavanje broja pređe na bazi mase neprane suve pređe i na bazi mase prane suve pređe, sa dodatkom reprize \
(3. OHai-(400 |) 7 za (10059) 100 100 Nm _ O O. Oi SO ai (1005) 100 100 gde je: Ti=repriza, Txs='teks neprane suve pređe; Nms = Nm — neprane suve pređe, tXsp — teks prane suve pređe;
Nmsp = Nm prane suve pređe.
9.41 „Ako se uzorak sastoji iz više vrsta vlakana koje imaju različite reprize, repriza, Im se izračunava iz procentualnih odnosa komponenata mešavine i odgovarajućih njihovih repriza po formuli:
. o . B9 . C, == TA · AX „TB BX Ice 0. , 100 100 100 gde je: TA» IB» Ic · · = reprize komponenata, A, B, C · · · = komponente.
Primer: Pređa sadrži 20% celvola, reprize 6,5%0; 80% vune, reprize 16%. U ovom slučaju Im = (0,920 · · 6,5 - 0,80 · 16) = (1,3 + 12,8) = 14,19/o :
9.42 Ako uzorak sadrži jednu ili više vlaknastih komponenata kod kojih repriza nije određena, one se određuju sporazumno između zainteresovanih strana.
9.5 Izračunavanje broja pređe na bazi masa prane suve pređe sa frgovačkim dodatkom.
ia Ba: (100+d). m, Nm» (100+d)
100 100
gde je:
iXsp= teks prane suve pređe,
Nmsp = Nm prane suve pređe,
d = trgovački dodatak u procentima.
10 izveštaj
U izveštaj se unose sledeći podaci:
a) broj pređe u jedinicama univerzalnog ili metarskog sistema,
b) broj ispitanih epruveta,
c) dužina epruveta,
d) koeficijent varijacije broja pređe u procentima, ako se zahteva i njegovo izračunavanje, e) primenjen postupak ispitivanja,
f) način uzimanja uzoraka.