JUS standardizacija
STANDARDIZACIJA
Predlog br. 2716 ULJE OD SOJINOG SEMENA DK 665.335.2
JUS E.K1.020
Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 decembar 1958
3.1
=Z”>”>mmDmD V– e –Ccı:: Z-SoeRAAI--- ILL— __ ___ ——
U ovom standardu primenjeme su jedinice weličia i njihove ozmake prema JUS A.A1.040 (naprimer jedinica za težinu je pond — 9).
Opseg
Ovaj standard obuhvata:
I, sirovo ulje od sojinog semena,
II, polurafinovano ulje od sojinog semena, i III, rafinovano ulje za jelo od sojinog semena.
Definicija S:rovo ulje od sojinog semena je proizvod dobiven presovanjem ili ekstrakcijom sojinog semena
bez primesa drugih uljarica. Ovo ulje namenjeno je za proizvodnju tehničkih ulja i drugih proizvoda, kao i za rafinovanje za jestive svrhe, a nije za jelo.
Polurafinovano ulje od sojmog semena je proizvod dobiven presovanjem ili ekstrakcijom i delimično rafinovanjem u svrhu otstranjivanja sluznih sastojaka, biljnih lecitina i viška slobodnih masnih kiselina. Ovo ulje namenjeno je za proizvodnju tehničkih ulia i drugih proizvoda, kao i za rafinovanje za jestive svrhe, a nije za jelo.
Rafinovano ulje od sojinog semena je proizvod dobiven rafinovanjem Sirovog ili polurafinovanog ulja od sojinog semena, bez pr:mesa drugih uljarica, a namenjeno je za ljudsku ishranu.
Fizikalno-hemiske karakteristike (vidi tabelu 1)
e =—s—s:—Z——=====—ı—ı——1 ==
I TI III Si . a : Rafinovano ulje irovo ulje Polurafinovano ulje ZBDjElG 1 2 3 | 4 ERE e SA U O |S a a S A pr |L AA A St O S Stajanjem u toku 24 sat, 15 bez taloga, osim ; ; 20 i SNE 39 = e i: bistro, bez ikakvog taloga Sadržaj isparljivih „sastojaka na temperaturi od 105, u tež. "/, naj- — 0,3 = više Boja prirodno svetlo-žuta O TU Relativna gustoća na 20"C 0,920 do 0,928 Indeks refrakcije d (20"C) 1,474 do 1,476 Jodni broj 114 do 141 | Saponifikacioni broj 184,5 do 195,8 | Sadržaj neosapunljivih materija u 5 | iež. 00, najviše 15 55 Mneralne i strane organske kiseline ne sme da sadrži Slobodne masne kiseline, računato | kao oleinska kiselina, u tež. %0, naj- 3 0,3 0,3 više Sadržaj sapuna u "/o, najviše 0,05 IIIm—III–—DZ—ı 1 i III e Wwwmmu=== I:m—:KIrEG m oIIE e ——E=SKRafinovano ulje za jelo, od sojinog semena mora da bude neutralnog ukusa i blagog specifičnog mi-
risa; ne sme biti užeglo na ukus i miris.