JUS standardizacija

14

Predlog br. 3150 PIVARSKI JEČAM

Krajnji rok za dostavljanje primeđaba: 1 april 1960

SI

2.2

2.3 2.4 255

2.6 2.7

2.8 2.9

3.1

3:2

3.3

3.4

STANDARDIZACIJ A

DK 633.819.2663.423 JUS E.B9.005

U ovom standardu primenjene su jedihice veličina i hjihove oznake po JUS A.A1.040 (jedinica težine kilopohd (kp) zamehjuje dosada upotrebljavanu jedinicu kilogram (kg).

Predmet standarda Pivarski ječam je plod dvorednog ječma (Horđeum sativum-distichum) koji služi za dobijanje slada.

Karakteristične osobine i propisi kvaliteta

Pivarski ječam mora odgovarati sledećim uslovima:

Dvoredac sa oznakom: sorta, područje (banatski, sremski, slavonski i sl.), biološka forma (jari, ozimi), godina Žžetve.

Ne sme se mešati dvoredac raznih sorti, bioloških formi, područja i žetvi.

Dvoredac mora biti zdrav, beložute ili žute boje, zreo, izjednačen, suv, neoštećen od bolesti, štetočina i mehaničkih povreda, bez stranih primesa i proklijanih zrna; ne sme biti sumporisan. Oblik zrna mora biti ovalan i dobro ispunjen. Plevica može biti najviše 14%. Dozvoljava se najviše 2%/6 polomljenih i oljuštenih zrna, do 0,5%5 proklijanih zrna i do 20% stranih primesa (ostatak slame i osja, semena ostalog kulturnog bilja, korova, anorganskih primesa i sl.).

Prirodan miris i ukus bez ikakvih znakova na kiselost, plesni ili drugi strani miris ili ukus. Brašnjavost dvoredca posle močenja (prema preseku zrna) mora biti najmanje 800 brašnjavih zrna. Hektolitarska težina najmanje 65 kp, a apsolutna težina (1000 zrna) najmanje 34 p.

Klijavih zrna najmanje 95%, a energija klijavosti najmanje 90%. |

Vlage najviše 14%/o.

Sadržaj suve materije u 1000 zrna dvoredca najmanje 36% p.

Belančevina u suvoj materiji najviše 13%, a ekstrakta u suvoj materiji najmanje 680/o.

Razvrstavanje

Razvrstavanje dvoredca vrši se prema:

— obliku zma,

— hektolitarskoj i apsolutnoj težini,

— sadržaju suve materije,

— /o plevica,

— "/. belančevina.

Po obliku dvoredac se razvrstava prema krupnoći zrna, odnosno širine proreza sita (2,8 mm, 2,5 mm i 2,2 mm) na dva kvaliteta:

— kvalitet I ima preko 75 kp zrna veličine 2,8 mm do 2,5 mm, — kvalitet II ima preko 75 kp zrna veličine 2,5 mm do 2,2 mm.

Prema hektolitarskoj težini pivarski ječam se deli na tri grupe: — teški dvoredac preko 67 kp hektolitarske težine,

— srednje teški dvoredac 65 do 67 kp hektolitarske težine,

— laki dvoredac ispod 65 kp hektolitarske težine.

Prema suvoj metariji u 1000 zrna, dvoredac se deli na tri grupe:

— teški dvoredac od 45 do 50 p težine,

— srednje teški od 40 do 45 p težine,

— laki dvoredac od 36 do 40 pp težine.

Prema procentu plevice na zrnu dvoredac se deli na grupe i to sa: — vrlo tankim plevicama (do 10% plevica),

—tankim mplevicama (od 10 do 12% plevica),

— grubim plevicama (od 12 do 14% plevica).