JUS standardizacija
STANDARDIZACIJA
e-IIII—U e ee ——<<—<<—
355
Prema sadržaju belančevina dvoredac se deli na tri grupe i to sa: — niskim sadržajem belančevina (od 10 do 10,5%),
— srednjim sadržajem belančevina (od 10,5 do 11,5%),
— visokim sadržajem belančevina (od 11,5 do 13").
Bonitiranje Bonitiranje dvoredca vrši se po datoj tabeli:
1 2 al a SJ a || #8 |o| 10 |I| 12 |13 14 |15| 16 PON S Težina Nečis- Belan- PljeviKlasifi- |.SS.E GO te | # Kac: S 8 1000 toće čevine Go Opšti Izjednačenost Svega acija S | _ < zec) 4 :- |W „| q : q Sa dw |. ječma .E s S zrna S | najviše | S | najviše | E | najviše | utisak |E zrna najmanje 8 tačaka ~ = ZEC | |D {e ||| DAJA ea |) IJ ||a [o [a : · i zadovo- | 80% laki 65 1 34do35) 2| 4 2| 13 2| grube | 2 Tr Nj 1 na sitima 2 12 159 2,2+2,5 mm srednje 85% teški 66 2 |35 do 36) 4| 3 4| 12,5 4| dobar | 2| dobar | 2 na sitima 4 22 eški 2,2+2,5 mm | vrlo 759 teški 68 3 |36 do 37, 6| 2,5 6| 12 6| tanke | 6| dobar | 3 na sitima 4| 34 2,2+2,8 mm = |___- | EEE SRBE NA" WA WIN ıyrrr Yh hz“YhY Yi . 80% teški 70 4 |37 do 38} 8 2 8| 11,5 8| odličanj &8 odličan | 4 na sitima 6 46 2,3 +2,8 mm = 85% teški 7/i] 5 |38 do 39 10| 1,5 |I0| 11 10 10 5 na sitima 8 58 2,5+2,8 mm U —I | ___ ___ __ |___ __|-|———=—=—=o | 90% teški 7 7 |39do40 12 1 12| 10,5 |I2| vrlo |12 6 na sitima 10 71 tanke 2,5+2,8 mm n | : | : iznad preko preko iznad ispod 90% OE 7. |o| 40 |MH3| 1 „„|13| 10,5 |13 13 || na sitima |12| 380 2,3 + 2,8 mm
5;2. 5.21
5:22,
Napomena: najlošiji ječam ima 12 a najbolji 80 poena
Proveravanje kvaliteta
Kvalitet pivarskog ječma proverava se ispitivanjem uzoraka.
Uzimanje uzoraka
Uzorci se uzimaju kao i kod suncokretova semeha za industrisku preradu (JUS E.B4.410 tač. 3). Način ispitivanja
Uzorke dvoredca koji se dostavljaju laboratoriji za ispitivanje otvara lice koje vrši dspitivanje. Opis uzoraka kao: oznake, spoljašnji izgled i stanje, sastavni su deo ispitivanja i moraju biti navedeni na početku izveštaja. Ako je uzorak veći uzima se ponovo mešanjem i četvrtanjem srednji manji uzorak iz kojeg se izdvoje količine potrebne za isiptivanje uz prethodno mešanje. Za određivanje stranih primesa uzima se seme dvoredca bez prethodnog ispitivanja.
Ispitivanje dvoredca vrši se organoleptički (spoljni izgled, miris, ukus i dr.), fizički (hektolitarska težina, %/ plevica, brašnjavost) i biološko-hemiski (opšta klijavost i energija klijavosti, sadržaj belančevina, suve materije, ekstrakta u suvoj materiji i dr.).