JUS standardizacija

STANDARDIZACIJA : 19

a a a ee e =——eoC e Co

6 Označavanje

U tehničkoj i drugoj dokumentaciji i u porudžbinama olučasti naplaci za balon-gume po ovom standardu označuju se oznakom:

NAPLATAK (nazivna širina) (oznaka ruba), (oblik, ako je nesimetrični profil) x (nazivni prečnik) JUS M.N1.058, \

gde se nazivna širina navodi u inčima sa dve decimale, rub odgovarajućom slovnom oznakom, nesimetrični oblik profila slovom e u zagradi iza oznake ruba i nazivni prečnik naplatka u celim inčima. Primer: Naplatak nesimetričnog oblika, nazivne širine 5,50 inča, s rubom F i nazivnim prečnikom od 16 inča, označava se: NAPLATAK 5,50 E (e)X16 JUS M.N1.058 a simetričnog oblika NAPLATAK 5,50 F (e)x16 JUS M.N1.058 Veza sa drugim standardima : JUS G.E3.102 — Balon-gume za putničke automobile, kombinovana vozila i teretne automobile na šasijama putničkih automobila i njihove prikolice JUS G.E3.601 — Gume za prednje točkove traktora (u pripremi) JUS G.E3.651 — Balon-gume za poljoprivredne mašine (u pripremi) JUS K.T1.833 — Merne trake za naplatke sa obostrano kosim čvrstim ramenima (u pripremi)

aeepucpuuuuuuauC eee eee ri enune eee zu azure au uzana III ILI

5 DK 664.851 Predlog 3211 KAŠASTI SOK OD JABUKA . JUS E.H9.051 auuu auuu uuu a ram uuu mu) arenu Znam eruzuuuum arazmani name ~ ren i mea Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jun 1960 U ovom standardu primenjene su jedinice veličina i njihove oznake po JUS A.A1.040 (jedinica težine kilopond (kp) zamehjuje dosada upotrebljavanu jedinicu kilogram (kg)). i Predmet standarda | Ovaj standard odnosi se na gotov proizvod od jabuka (kašasti sok od jabuka), neposredno upotrebljiv za ishranu.

2 Definicija

Kašasti sok od jabuka je gotov proizvod dobijen odgovarajućom preradom jabuka ili kaše od - jabuka, sa ili bez dodatka šećernog sirupa i orgamskih kiselina, konzervisan fizičkim postupkom, tako da se neposredno može upotrebiti za ishranu.

3 Tehnički propisi

3. Kašasti sok od jabuka mora da ima prirodnu boju i svojstven miris i ukus svežih jabuka od kojih je proizveden, a mora pokazivati i homogenu konzistenciju.

32 Kašasti sok od jabuka sadrži, pored ćeličnog soka, fino homogenisano meso jabuke. Ne sme da sadrži delove pokožice i semenke.

33 Kašasti sok od jabuka ne sme biti prevreo niti biti u stanju vrenja ili pokazivati kakve druge znake kvarenja.

34 Kašasti sok od jabuka mora da sadrži suve materije najmanje 11%), mereno refraktometrom (računajući dodati 50% šećerni sirup). | -

35 Kašasti sok od jabuka se ne sme konzervisati hemiskim sredstvima, niti se sme veštački bojiti.

3.6 Kašasti sok od jabuka može da sadrži ukupnih kiselina najviše 0,55!/o (izraženih u jabučnoj kiselini).

3/| Kašastom soku od jabuka može se dodati askorbinska kiselina, u količini najmanje 150 mp na |

litar soka. \

Sirovina

4.1 Za proizvodnju kašastog soka od jabuka upotrebljavaju se sveži, dobro sazreli, potpuno zdravi i oprani plodovi jabuka.

4.2 Dozvoljava se upotreba brzo duboko smrznutih jabuka i brzo duboko smrznute kaše od jabuka ili pulpe u limenoj ambalaži, konzervisane sterilizacijom — toplotom, kao sirovine za proizvodnju kašastog soka od jabuka. .