JUS standardizacija

20

: ”. &' Oi >: ” SO

STANDARDIZAČIJA

Ambalaža S Kašasti sok od jabuka pakuje se u hermetički zatvorenu, bezprekornu ambalažu od stakla ili lima. Limena ambalaža može biti spravljena od belog lima ili aluminijumskog lima, lakiranog kiselinsko i sumporno otpornim lakom.

Kašasti sok od jabuka pakuje se u limene kutije sadržine 250, 500, 1 000, 2000, i 5000 cm, odnosno u staklene boce sadržine: 100, 200, 500 i 1000 cmš.

Smeštanje i čuvanje S

Proizvod se smešta i čuva u čistoj, suvoj, promajnoj prostoriji, zamračenoj i zaštićenoj. od neposrednog dejstva sunčanih zrakova.'

Rok garancije

Ako se proizod čuva na način predviđen u tač. 6 ovog standarda, proizvođač garantuje za njegovu trajnost 12 meseci od dana proizvodnje.

Proveravanje kvaliteta Proveravanje kvaliteta vrši se prema opštim propisima JUS E.H2.005 tač. 6.

Označavanje

Na svakom originalnom pakovanju moraju biti naznačeni sledeći podaci: — naziv proizvoda i vrsta voća iz koga je proizveden,

— naziv i mesto proizvođača,

— sadržina dodatog šećermog sirupa ı askorbinske kiseline,

— neto sadržaj u kp ili litrima, ~

— datum proizvodnje,

— kratko uputstvo za upotrebu.

Ukoliko je kao sirovina poslužio polufabrikat od jabuka u smislu čl. 4.2 ovog standarda, onda to mora biti posebno deklarisano. ·

ia i II ONOJ CU NCC KOD III TIA a KIKI IL OG EO LURI—C—t MILO a O er EL MI TROLL KI VII O Iran

Proizvodi namenjeni izvozu moraju da nose na originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavia«.

3.3

3.4

355 3.6

KAŠASTI SDK OD KRUŠAKA

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jun 1960

kilopond (kp) zamenjuje dosada upotrebljavanu jedinicu kilogram (kg)).

Predmet standarda

'Ovaj standard se odnosi na gotov proizvod od krušaka (kašasti sok od krušaka), neposredno lupo-

trebljiv za ishranu. Definicija Kašasti sok od krušaka je gotov proizvod dobijen odgovarajućom preradom krušaka ili kaše od

krušaka, sa ili bez dodatka šećernog sirupa i organskih kiselina, konzervisan fizičkim postupkom, tako da se neposredno može upotrebiti za ishranu.

Tehnički propisi

Kašasti sok od krušaka mora da ima prirodnu boju i svojstven miris i ukus svežih krušaka iz kojih je proizveden, a mora pokazivati i homogenu konzistenciju.

Kašasti sok od krušaka sadrži, pored ćeličnog soka, i fino homogenisano meso krušaka. Ne sme da sadrži delove pokožice i semenke.

Kašasti sok od krušaka ne sme biti prevreo niti biti u stanju vrenja ili pokazivati kakve druge znake kvarenja.

Kašasti sok od krušaka mora da sadrži suve materije najmanje 13%, mereno refraktometrom (računajući dodati 50% šećerni sirup).

Kašasti sok od krušaka ne sme se konzervisati hemiskim sredstvima, niti se sme veštački bojiti. Kašasti sok od krušaka može da sadrži najviše ukupnih kiselina 0,45% (izraženih u jabučnoj kiselini). Kašastom soku od krušaka može se dodavati askorbinska kiselina u količini najmanje 150 mp na

U ovom standardu primenjene su jedinice veličina i njihove oznake po JUS A.A1.040 (jedinica težine 1 litar soka.