JUS standardizacija

24 | _ ya STANDARDIZACIJA DK 664.855

Predlog br. 3215 KAŠASTI SOK OD VIŠANJA i : JUS E.H9.055

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jun 1960

U ovom standardu primehjehe su jedinice veličina i njihove oznake po JUS A.Al.O040 (jedinica težine kilopond (kp) zamenjuje dosada upotrebljavanu jedinicu kilogram (kg)).

i Predmet standarda

Ovaj standard odnosi se na gotov proizvod od višanja (kašasti sok od višanja), neposredno upoE trebljiv za ishranu.

2 Definicija Kašasti sok od višanja je gotov proizvod dobijen odgovarajućom preradom višanja ili kaše od višanja, sa ili bez dodatka šećernog sirupa i organskih kiselina, konzervisan fizičkim postupkom, tako da se neposredno može upotrebiti za ishranu.

3 Tehnički podaci

3.1 Kašasti sok od višanja mora da ima prirodnu boju i svojstven miris i ukus svežih višanja od kojih je proizveden, a mora pokazivati i homogenu konzistenciju.

32 Kašasti sok od višanja sadrži, pored ćeličnog soka, fino homogenisano meso višnje. ·Ne sme da sadrži delove pokožice.i semenke.

3.3 Kašasti sok od višanja ne sme biti prevreo niti u stanju vrenja, ili pokazivati kakve druge znake kvarenja.

34 Kašasti sok od višanja mora da sadrži suve materije Oj 14%, mereno refraktometrom (računajući dodati 50% šećerni sirup).

35 Kašasti sok od višanja ne sme se konzervisati hemiskim sredstvima, niti se sme veštački bojiti.

3.6 Kašasti sok od višanja može da sadrži ukupnih kiselina najviše 1,2% (izraženih u jabučnoj kiselini). ”

37 Kašastom soku od višanja može se dodavati askorbinska kiselina u količini najmanje 150 mp na 1 litar soka.

4 Sirovina

4.1 Za proizvodnju kašastog soka od višanja upolrebljavaju se sveži, dobro sazreli i potpuno zdravi i oprani plodovi višanja.

4.2 Dozvoljava se upotreba brzo duboko smrznutih' višanja i brzo duboko smrznute kaše od višanja

ili pulpe u limenoj ambalaži, konzervisane Seria 0 |O — toplotom, kao sirovine za proizvodnju

kašastog soka od višanja.

Ambalaža

Kašasti sok od višanja pakuje se u hermetički zatvorenu ambalažu od stakla ili lima.

5.2 Limena ambalaža može biti spravljna od belog lima ili aluminijumskog lima, lakiranog kiselinsko i sumporno otpornim lakom. 3

5.3 Kašasti sok od višanja pakuje se u limene kutije sadržine: 250, 500, 1000, 2 000 ı 5000 cm, odnosno u boce od stakla sadržine: 100, 200, 500, ı 1000 cm.

6 Smeštanje i čuvanje

Proizvod se smešta i čuva u čistoj, suvoj, promajnoj prostoriji, zamračenoj i zaštićenoj od neposrednog dejstva sunčanih zrakova. i

|

7 Rok garancije

Ako se proizvod čuva na način predviđen u tač. 6 ovog standarda, proizvođač garantuje za njegovu trajnost 12 meseci od dana proizvodnje.

8 Proveravanje kvaliteta Proveravanje kvaliteta vrši se prema opštim propisma JUS E.H2.005 tač. 6.

Označavanje

9.1 Na svakom originalnom pakovanju moraju biti naznačeni sledeći podaci: — naziv proizvoda i vrsta voća iz koga je proizveden, — naziv i mesto proizvođača, — sadržina dodatog šećernog sirupa i askorbinske kiseline, — datum proizvodnje, — kratko uputstvo za upotrebu..

9.2 Ukoliko je kao sirovina poslužio polufabrikat od višanja u smislu čl. 4.2 ovog standarda, onda to mora biti posebno deklarisano.

093 Proizvodi namenjeni izvozu moraju da nose na originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavia«.