JUS standardizacija

STANDARDIZACIJA Sa 23

3 Tehnički propisi

3.1 Kašasti sok od trešanja mora da ima prirodnu boju i svojstven miris i ukus trešanja od kojih je proizveden, a mora pokazivati i homogenu konzistenciju.

32 Kašasti sok od trešanja sadrži, pored ćeličnog soka, i fino homogenisano meso trešanja. Ne sme da sadrži delove pokožice i semenke.

3.3 Kašasti sok od trešanja ne sme biti prevreo niti biti u stanju vrenja, niti sme pokazivati kakve druge znake kvarenja.

34 Kašasti sok od trešanja mora da sadrži suve materije najmanje 13%, mereno refraktometrom (računajući dodati 50% šećerni sirup).

Kašasti sok od trešanja ne sme se konzervisati hemiskim sredstvom, niti se sme veštački bojiti.

3.6 Kašasti sok od trešanja može da sadrži ukupnih kiselina najviše 0,65%, izraženo u jabučnoj kiselini. . |

37 Kašastom soku od trešanja može se dodavati askrobinska kiselina u količini od najmanje 150 mp na 1 litar soka.

4 Sirovina

4.1 Za proizvodnju kašastog soka od trešanja upotrebljavaju se sveži, dobro sazreli, potpuno zdravi i oprani plodovi.

42 Dozvoljava se upotreba brzo duboko smrznutih trešanja, ili brzo duboko smrznute kaše od trešanja ili pulpe od trešanja u limenoj ambalaži konzervisane sterilizacijom — toplotom, kao sirovine za proizvodnju kašastog soka od trešanja.

5 Ambalaža SI Kašasti sok od trešanja pakuje se u hermetički zatvorenu bezprekornu ambalažu od stakla ili lima.

52 Limena ambalaža može biti spravljena od belog lima ili aluminijumskog lima, lakiranog kiselinsko sumporno otpornim lakom.

5.3 Kašasti sok od trešanja se pakuje u limene kutije sadržine: 250, 500, 1 000, 2000 i 5 000 cmš, odnosno u boce od stakla sadržine: 100, 2000, 500 i 1 000 cm.

6 Smeštanje i čuvanje Proizvod se smešta i čuva u čistoj, suvoj, promajnoj prostoriji, zamračenoj i zaštićenoj od neposrednog dejstva sunačnih zrakova.

7 Rok garancije

Ako se proizvod čuva na način predviđen u tač. 6 ovog standarda, proizvođač garantuje za njegovu trajnost 12 meseci od dana proizvodnje.

8 Proveravanje kvaliteta

Proveravanje kvaliteta vrši se prema opštim propisima JUS E.H2.005, tač. 6.

Označavanje 9.1 Na svakom originalnom pakovanju moraju biti naznačeni sledeći podaci: — naziv proizvoda i vrsta voća iz koga je proizveden, — naziv i mesto proizvođača, — sadržina dodatog šećernog sirupa i askorbinske kiseline. — neto sadržaj u kp ili litrima, — datum proizvodnje, — kratko uputstvo za upotrebu. 9 9.2 Ukoliko je kao sirovina poslužio polufabrikat od trešanja u smislu čl. 4.2 ovog standarda, onda to mora biti posebno deklarisano.

9.3 | Proivodi namenjeni izvozu moraju da nose na originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavia«.