JUS standardizacija

STANDARDIZACIJA : 13

aa a ee a e ee ==–— ===—–—m>=KR=oG oo e ooo O==—Oo=—

irom

m:

Predlog br. 3219 KAŠASTI SOK OD KAJSIJA GOO JUS E.H9.056 III ae e =s—— == I—s—S<<=— =.

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jul 1960 U ovom standardu primehjene su jedinice veličina i hjihove oznake po JUS A.A1.040 (jedinica težine kilopond (kp) zamenjuje dosada upotrebljavanu jedinicu kilogram (kg)).

i Predmet standarda Ovaj standard odnosi se na gotov proizvod od kajsija (kašasti sok od kajsija), neposredno upotrebljiv za ishranu.

2 Definicija Kašasti sok od kajsija je gotov proizvod dobijen odgovarajućom preradom kajsija ili kaše od kajsija, sa ili bez dodatka šećernog sirupa i organskih kiselina, konzervisan fizičkim postupkom, tako da se neposredno može upotrebiti za ishranu.

3 Tehnički propisi

3.1 Kašasti sok od kajsija mora da ima prirodnu boju i svojstven miris i ukus kajsija od kojih je proizveden, a mora pokazivati i homogenu konzistenciju.

32 Kašasti sok od kajsija sadrži, pored ćeličnog soka, i fino homogenisano meso kajsija, a ne sme da sadrži delove pokožice i semenke.

3.3 Kašasti sok od kajsija ne sme biti prevreo niti u stamju vremja ili pokazivati kakve druge znake kvarenja.

34 | Kašasti sok od kajsija mora da sadrži suve materije najmanje 12%, mereno refraktometrom (računajući dodati 50% šećerni sirup).

35 Kašasti sok od kajsija ne sme se konzervisati hemiskim sredstvima, niti se sme veštački bojiti.

3.6 Kašasti sok od kajsija može da sadrži ukupnih kiselina najviše 0,60% (izraženih u jabučnoj kiselini).

3.x7 Kašastom soku od kajsija može se dodavati askorbinska kiselina u količini najmanje 150 mp na litar soka.

Š Sirovina

4.1 Za proizvodnju kašastog soka od kajsija upotrebljavaju se sveži, dobro sazreli, potpuno zdravi i oprani plodovi kajsija.

42 | Dozvoljava se upotreba brzo duboko-smrznutih kajsija, ili brzo duboko smrznute kaše od kajsija ili pulpe od kajsija u limenoj ambalaži, konzervisane sterilizacijom — toplotom, kao sirovine za Dproizvodnju kašastog soka od kajsija.

5 Ambalaža -

5.1 Kašasti sok od kajsija pakuje se u hermetički zatvorenu, besprekornu ambalažu od stakla ili lima.

52 Limena ambalaža može biti spravljena od belog ili aluminijumskog lima, zaštićena neškodljivim lakom, otpornim prema kiselinama i sumpornim jedinjenjima.

553 Kašasti sok od kajsija pakuje se u limene kutije sadržine 250, 500, 1000, 2000 i 5000 cm, odnosno u boce od stakla sadržine 100, 200, 500 i 1000 cm3.

6 Smeštanje i čuvanje Proizvod se smešta i čuva u čistoj, suvoj, promajnoj prostoriji, zamračenoj i zaštićenoj od neposrednog dejstva sunčanih zrakova.

i Rok garancije Ako se proizvod čuva na način predviđen u tač. 6 ovog standarda, proizvođač garantuje za njegovu trajnost 12 meseci od dana proizvodnje. :

8 Proveravanje kvaliteta Proveravanje kvaliteta vrši se prema opštim propisima JUS E.H2.005 tač. 6.

9 Označavanje

9.1 Na svakom originalnom pakovanju moraju biti naznačeni sledeći podaci:

— naziv proizvoda i vrsta voća iz koga je proizveden,

— naziv i mesto proizvođača,

— sadržina dodatog šećernog sirupa i askorbinske kiseline, — neto sadržaj u kilopondima ili litrima,

— datum proizvodnje,

— kratko uputstvo za upotrebu.

9.2 Ukoliko je kao sirovina poslužio polufabrikat od kajsija u smislu čl. 4.2 ovog standarda, onda to mora biti posebno deklarisano. '

9.3 Proizvod namenjen izvozu mora da nosi na originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavia«.

KO uu uuu aaa aun ana==ronzaanurs: Hnuunnnuiemunuunuumuun urana uu rumamunuuunungune=zuanusuumumemecs=ng=ms=sn===="ree====—=5—