JUS standardizacija
”
14 i i STANDARDIZACIJA
arm merne auuu Predlog br. 3220 KAŠASTI SOK OD DUNJA DEOGGLERT JUS E.H9.057 Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jul 1960 U ovom standardu primehjene su jedinice veličina i hjihove oznake po JUS A.A1.040 (jedinica težine kilopond (kp) zamenjuje dosada upotrebljavanu jedinicu kilogram (kg)). | 1 Predmet standarda Ovaj standard odnosi se na gotov proizvod od dunja (kašasti sok od dunja), neposredno upotrebljiv za ishranu. 2 Definicija Kašasti sok od dunja je gotov proizvod dobijen odgovarajućom preradom dunja ili kaše od dunja, sa ili bez dodatka šećernog sirupa i organskih kiselina, konzervisan fizičkim postupkom tako da se neposredno može upotrebiti za ishranu. Tehnički propisi 3.1 Kašasti sok od dunja mora da ima prirodnu boju i svojstven miris i ukus dumja od kojih je proizveden, a mora pokazivati i homogenu konzistenciju. : 32 „Kašasti sok od dunja sadrži pored ćeličnog soka i fino homogenisano meso dumja. 3.3 Kašasti sok od dunja ne sme biti prevreo, niti u stanju vrenja ili pokazivati kakve druge znake kvarenja.
36 | „Kašasti sok od dunja može da sadrži ukupnih kiselina najviše 1' (izraženo u limunskoj kiselini). 3.7 Kašastom soku od dunja može se dodati askorbinska kiselina u količini najmanje 150 mp na litar soka.
4 Sirovina
4.1 Za proizvodnju kašastog soka od dunja upotrebljavaju se sveži, dobro sazreli, potpuno zdravi i oprani plodovi dumja.
42 | Dozvoljava se upotreba brzo duboko smrznutih dunja, ili brzo duboko smrznute kaše od dunja, ili
| kaše od dunja u limenoj ambalaži, konzervisane sterilizacijom — toplotom, kao sirovine za proizvodmju kašastog soka od dumja. :
5 Ambalaža
5.1 Kašasti sok od dunja pakuje se u hermetički zatvorenu besprekornu ambalažu od stakla ili lima.
52 Limena ambalaža može biti spravljena od belog ili alumimijumskog lima, zaštićena meškodljivim lakom, otpornim prema kiselinama i sumpornim jedinjenjima.
5.3 Kašasti sok od dunja pakuje se u limene kutije sadržine 250, 500, 1000, 2000 i 5000 cmš, odnosno u boce od stakla sadržine 100, 200, 500 i 1000 cmš3. 6 Smeštanje i čuvanje Proizvod se smešta i čuva u čistoj, suvoj, promajnoj prostoriji, zamračenoj i zaštićenoj od neposrednog dejstva sunčanih zrakova. ;: 7 Rok garancije Ako se proizvod čuva na način predviđen u tač. 6 ovog standarda, proizvođač garantuje za njegovu trajnost 12 meseci od dana proizvodnje. . 8 Proveravanje kvaliteta Proveravanje kvaliteta vrši se prema opštim propisima JUS E.H2.005 tač. 6.
Označavanje 9.1 Na svakom originalnom pakovanju moraju biti naznačeni sledeći podaci:
— naziv proizvoda i vrsta voća iz koga je proizveden,
— sadržina dodatog šećernog sirupa i askorbinske kiseline, — neto sadržaj u kilopondima ili litrima,
— datum proizvodnje,
— kratko uputstvo za upotrebu.
9.2 Ukoliko je kao sirovina poslužio polufabrikat od dunja u smislu čl. 4.2 ovog standarda, onda to mora biti posebno deklarisano.
34 _ Kašasti sok od dunja mora da sadrži suve materije najmanje 13%, mereno refraktometrom (računajući dodati 50% šećerni sirup).
35 Kašasti sok od dunja ne sme se konzervisati hemiskim sredstvima niti se sme veštački bojiti.
9.3 Proizvod namenjen izvozu mora da nosi na originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavja«.