JUS standardizacija

-

16 | | STANDARDIZACIJA

DK 664.859 Predlog br. 3222 KAŠASTI SOK OD BOROVNICA JUS E.H9.059 U ovom standardu primenjene su jedinice veličina i njihove oznake po JUS A.A1.040 (jedinica težime kilopohd (kp) zamehjuje dosada upotrebljavanu jedinicu kilogram (kg)).

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jul 1960 Predmet standarda Ovaj standard odnosi se na gotov proizvod od borovnica (kašasti sok od borovnica), neposredno upotrebljiv za ishranu.

Definicija

Kašasti sok od borovnica je gotov proizvod dobijen odgovarajućom preradom borovnica ili kaše od | borovnica, sa ili bez dodatka šećernog sirupa i organskih kiselina, konzervisan fizičkim postupkom,

tako da se neposredno može upotrebiti za ishranu.

Tehnički propisi

Kašasti sok od borovnica mora da ima prirodnu boju i svojstven miris i ukus borovnica od kojih

je proizveden, a mora pokazivati homogenu konzistenciju.

_- Kašasti sok od borovnica sadrži, pored ćeličnog soka, i fino homogenisano meso borovnica. Kašasti sok od borovnica ne sme biti DTCVISO, niti u stanju vrenja, ili pokazivati kakve druge znake kvarenja.

Kašasti sok od borovnica mora da sadrži suve materije najmanje 11'0 mereno refraktometrom (računajući dodati 50% šećerni sirup). Kašasti sok borovnica ne sme se konzervisati hemiskim sredstvima niti se sme veštački bojiti. Kašasti sok od borovnica može da sadrži ukupnih kiselina najviše 0,4% (izraženo u limunskoj kiselini). Kašastom soku od borovnica može se dodavati askorbinska kiselina u količini najmanje 150 mp na litar soka. Sirovina Za proizvodnju kašastog soka od borovnica upotrebljavaju se sveži, dobro sazreli, potpuno zdravi i oprani plodovi borovnica. Dozvoljava se upotreba brzo duboko smrznutih borovnica ili brzo duboko smrznute kaše od borovnica, ili kaše od borovnica u limenoj ambalaži, konzervisane sterilizacijom — toplotom, kao sirovine za proizvodnju kašastog soka od borovnica.

| Ambalaža | Kašasti sok od borovica pakuje se u hermetički zatvorenu besprekornu ambalažu od stakla ili lima. | Limena ambalaža mora biti spravljena od belog ili aluminijumskog lima, zaštićena neškodljivim lakom, otpornim prema kiselinama i sumpornim jedinjenjima. Kašasti sok od borovnica pakuje se u limene kutije sadržine 250, 500, 1000, 2000 i 5000 cmš, odnosno u boce od stakla sadržine 100, 200, 500 i 1000 cmš. Smeštanje i čuvanje i ı Proizvod se smešta i čuva u čistoj, suvoj, promajnoj prostoriji, zamračenoj i zaštićenoj od neposrednog dejstva sunčanih zrakova. Rok i garancija Ako se proizvod čuva na način predviđen u tač. 6 ovog standarda, proizvođač garantuje za njegovu trajnost 12 meseci od dana proizvodnje. Proveravanje kvaliteta Proveravanje kvaliteta vrši se prema opštim propisima JUS E.H2.005 tač. 6. Označavanje Na svakom originalnom pakovanju moraju biti naznačeni sledeći podaci: — naziv proizvoda i vrsta voća iz koga je proizveden, — naziv i mesto proizvođača, — sadržina dodatog šećernog sirupa i askorbinske kiseline, — neto sadržina u kilopondima i litrima, — datum proizvodnje, — kratko uputstvo za upotrebu. Ukoliko je kao sirovina poslužio polufabrikat od borovnica u smislu čl. 4.2 ovog standarda, onda

to mora biti posebno deklarisano. 9.3 Proizvodi namenjeni izvozu moraju da nose na originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavia«.

Iza nIeaa=—