JUS standardizacija
STANDARDIZACIJA
Predlog br. 3221 KAŠASTI SOK OD GROŽĐA
DK 664.858 JUS E.H9.058
Krajnji rok za dostavljanie primedbi: 1 jul 1960
3.2 353
3.4
3.5 3.6 3:7 4.1
4.2
Si 5.2
5.3
~
MO oo
9.2
9.3
U ovom standardu primenjene su jedinice veličina i hjihove oznake po JUS A.A1.040 (jedinica težime kilopohd (kp) zamenjuje dosađa upotrebljavanu jedihicu kilogram (kg)).
Predmet standarda
Ovaj standard odnosi se na gotov proizvod od grožđa (kašasti sok od grožđa), neposredno upotrebljiv za ishranu.
Definicija
Kašasti sok od grožđa je gotov proizvod dobijen odgovarajućom preradom od grožđa ili kaše od grožđa, sa ili bez dodatka šećernog sirupa i organskih kiselina, konzervisan fizičkim postupkom, tako da se neposredno može upotrebiti za ishranu.
Tehnički propisi
Kašasti sok od grožđa mora da ima prirodnu boju i svojstven miris i ukus grožđa od kojeg je proizveden, a mora pokazivati i homogenu konzistenciju.
Kašasti sok od grožđa sadrži, pored ćeličnog soka, i fino homogenisano meso grožđa.
Kašasti sok od grožđa ne sme biti prevreo, niti biti u stanju vrenja, ili pokazivati kakve druge znake kvarenja. i
Kašasti sok od grožđa mora da sadrži suve materije majmanje 16% mereno refraktometrom (računajući dodati 30% šećerni sirup).
Kašasti sok od grožđa ne sme se konzervisati hemiskim sredstvima niti se sme veštački bojiti. Kašasti sok od grožđa mora da sadrži ukupnih kiselina najviše 0,9% (izraženo u vinskoj kiselini). Kašastom soku od grožđa može se dodavati askorbinska kiselina u količini 150 mp na litar soka. Sirovina
Za proizvodnju kašastog soka od grožđa upotrebljavaju se sveži, dobro sazreli, potpuno zdravi i oprani plodovi grožđa.
Dozvoljava se upotreba brzo duboko smrznutog grožđa ili brzo duboko smrznute kaše od grožđa, ili kaše od grožđa u limenoj ambalaži, konzervisane sterilizacijom — toplotom, kao sirovine za proizvodnju kašastog soka od grožđa.
Ambalaža
Kašasti sok od grožđa pakuje se u hermetički zatvorenu besprekornu ambalažu od stakla ili lima. Limena ambalaža može biti spravljena od belog ili aluminijumskog lima, zaštićena neškodljivim lakom, otpornim prema kiselinama i sumpornim jedinjenjima.
Kašasti sok od grožđa pakuje se u limene kutije sadržine 250, 500, 1000, 2000 i 5000 cmš, odnosno u boce od stakla sadržine 100, 200, 500 i 1000 cmš.
Smeštanje i čuvanje
Proizvod se smešta i čuva u čistoj, suvoj, promajnoj prostoriji, zamračenoj i zaštićenoj od neposrednog dejstva sunčanih zrakova.
Rok garancije
Ako se proizvod čuva na način predviđen u tač. 6 ovog standarda, proizvođač garantuje za njegovu trajnost 12 meseci od dana proizvodnje.
Proveravanje kvaliteta Proveravanje kvaliteta vrši se prema opštim propisima JUS E.H2.005 tač. 6.
Označavanje
Na svakom originalnom pakovanju moraju biti naznačeni sledeći podaci:
— naziv proizvoda i vrsta voća iz koga je proizveden,
— naziv i mesto proizvođača,
— sadržina dodatog šećernog sirupa i askorbinske kiseline,
— neto sadržaj u kilopondima ili litrima,
— datum proizvodnje,
— kratko uputstvo za upotrebu.
Ukoliko je kao sirovina poslužio polufabrikat od grožđa u smislu čl. 4.2 ovog standarda, onda to mora biti posebno deklarisano.
Proizvodi namenjeni izvozu moraju da nose na originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavia«.
E: 15