JUS standardizacija

,

STANDARDIZACIJA | 9

Our u ui a eur i=m» O u a ii Ia i i m

DK 664.823

Predlog br. 3233 : KAŠASTI SOK OD PARADAJZA JUS E.H5.073

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jul 1960 Šš ru a, KR RUO O

U ovom standardu primenjene su jedinice veličina i njihove oznake po JUS 4. 41.040 jedinica težine kilopond (Kkp,) zamenjuje dosada upotrebljavanu jedinicu kilogram ( kg).

Predmet standarda

Ovaj standard odnosi se na gotov proizvod od paradajza (kašasti sok od paradajza), neposredno upotrebljiv za ishranu. Definicija

Kašasti sok od paradajza je gotov proizvod dobijen odgovarajućom preradom paradajza ili kaše od paradajza, sa ili bez dodatka šećernog sirupa i organskih kiselina, konzervisan fizičkim postupkom, tako da se neposredno može upotrebiti za ishranu.

O Tehnički propisi | Kašasti sok od paradajza mora da ima prirodnu boju 1 svojstveni miris i ukus paradajza od kojeg je proizveden, a mora pokazivati i homogenu konzistenciju.

5] —

aan KEA IR ati iri ii ara e NJ

312. Kašasti sok od paradajza sadrži, pored ćeličnog soka, i fino homogenisano meso paradajza. i 35 'Kašasti sok od paradajza ne sme biti prevreo, niti biti u stanju vrenja ili pokazivati kakve druge znake kvarenja. | 3.4 Kašasti sok od paradajza mora da sadrži suve materije najmanje 62, mereno refraktometrom (računajući dodatni 50% šećerni sirup). | 3.5 Kašasti sok od paradajza ne sme se konzervisati hemiskim sredstvima, niti se sme veštački bojiti | 3.6 Kašastom soku od paradajza može se dodavati kuhinjska so i biber i to: soli najviše 600 mp %. a bibera najviše 160 • | mp % na 1 litar soka. 57, Kašasti sok od paradajza može da sadrži ukupnih kiselina najviše 0,55 % (izraženo u limunskoj kiselini). 3.8 'Kašastom soku od paradajza sme se dodati askrobinska kiselina u količini najmanje 150 mp na litar soka. Sirovine Za proizvodnju kašastog soka od paradajza upotrebljavaju se sveži, dobro sazreli, potpuno zdravi i oprani plodovi paradajza.

= [52]

Dozvoljava se upotreba brzo duboko smrznutog paradajza, ili brzo duboko smrznute kaše od paradajza ili kaše od paradajza u limenoj ambalaži, konzervisane sterilizacijom — toplotom, kao sirovine za proizvodnju kašastog soka od

cara ie zanru: “da =

paradajza. | 5 Ambalaža ii {Il Kašasti sok paradajza pakuje se u hermetički zatvorenu bezprekornu ambalažu od stakla ili lima. | 550 Limena ambalaža može biti spravljena od belog lima ili aluminijumskog lima, zaštićena neškodljivim lakom, otpornim prema kiselinama i sumpornim jedinjenjima. 5.3 'Kašasti sok od paradajza pakuje se u limene kutije sadržine 250, 500, 1000, 2000, 5000 cm?, odnosno u boce od stakla | sadržine 100, 200, 500 i 1000 cmš. i | 6 Smeštanje i čuvanje || Proizvod se smešta i čuva u čistoj, suvoj, promajnoj prostoriji, zamračenoj i zaštićenoj od neposrednog dejstva sunča| nih zrakova. | 7 Rok garancije | Ako se proizvod čuva na način predviđen u tački 6 ovog standarda, proizvođač garantuje za njegovu trajnost 12 meseci | od dana proizvodnje. | 8 Proveravanje kvaliteta Proveravanje kvaliteta vrši se prema opštim propisima JUS E.H2.005 tač. 6. 9 Označavanje 9.1 Na svakom originalnom pakovanju moraju biti naznačeni sledeći podaci: | — naziv proizvoda i vrsta povrća iz koga je proizveden, — naziv i mesto proizvođača, | — sadržina dodate soli i askorbinske kiseline, ! — neto sadržaj u kilopondima ili litrima, | — datum proizvodnje, | — kratko uputstvo za upotrebu. | 9.2 Ukoliko je kao sirovina poslužio polufabrikat od paradajza u smislu čl. 4.2 ovog standarda, onda to mora biti posebno deklarisano. | 953 Proizvod namenjen izvozu mora da nosi na originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavia«.

u u uulazununuzuins uzuz„AJLLIIAnnnuuuniinnnnnnuuinuuuninnuinunni Blam mnn aman ruumu mu mumunam=m=