JUS standardizacija

STANDARDIZACIJA

8

auuu zur Oza Zu nu ru ua uuu ar ruzu una n ra auuu a a a ri mu i im DK 664.822

JUS E.H5.072

a uuu ranannununnnua iranu EriuunuuunuuuunaRNIE= asnmmunumupunu snu nmmmzumrumaoresumenemaumssm=m====ss=ser=oe===""="==z=== ===" Sarena" —— |

Predlog br. 3232 KAŠASTI SOK OD MRKVE

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jul 1960 ai u O ZO O S A E TI —

U ovom standardu primehjene su jedinice veličina i njihove oznake po JUS 4.41.040 jedinica težine kilopond ( kp ) zamenjuje dosada upotrebljavanu jedinicu kilogram (kg).

1 Predmet standarda E" Ovaj standard odnosi se na gOtOV proizvod od mrkve (kašasti sok od mrkve), neposredno upotrebljiv za ishranu.

2 Definicija \ Kašasti sok od mrkve je gotov proizvod dobijen odgovarajućom preradom mrkve ili kaše od mrkve, sa ili bez dodatka šećernog sirupa i organskih kiselina, konzervisan fizičkim postupkom, tako da se neposredno može upotrebiti za

ishranu.

9 Tehnički propisi

3.1 Kašasti sok od mrkve mora da ima prirodnu boju i svojstven miris i ukus mrkve od koje je proizveden, a mora pokazivati homogenu konzistenciju.

3.2 Kašasti sok od mrkve sadrži, pored ćeličnog soka, i fino homogenisano meso mrkve.

3.3 Kašasti sok od mrkve ne sme biti prevreo niti u stanju vrenja ili pokazivati kakve druge znake kyarenja.

3.4 Kašasti sok od mrkve mora da sadrži suve materije najmanje 11%, mereno refraktometrom (računajući dodati 50% šećerni sirup).

3.5 Kašasti sok od mrkve ne sme se konzervisati hemiskim sredstvima, niti se sme veštački bojiti.

3.6 Kašasti sok od mrkve može da sadrži ukupnih kiselina najviše 0,55% (izraženo u limunskoj kiselini).

357 'Kašastom soku od mrkve može se dodati askorbinska kiselina u količini najmanje 150 mp na litar soka.

4 Sirovine

4.1 Za proizvodnju kašastog soka od mrkve upotrebljavaju se sveži, dobro sazreli, potpuno zdravi i oprani plodovi mrkve.

4.2 Dozvoljava se upotreba brzo duboko smrznute mrkve, ili brzo duboko smrznute kaše od mrkve ili kaše od mrkve

u limenoj ambalaži, konzervisane sterilizacijom — toplotom, kao sirovine za proizvodnju kašastog soka od mrkve.

5 Ambalaža

351 Kašasti sok od mrkve pakuje se u hermetički zatvorenu, bezprekornu ambalažu od stakla ili lima.

5.2 Limena ambalaža može biti spravljena od belog lima ili aluminijumskog lima, zaštićena neškodljivim lakom, Ootpornim prema kiselinama i sumpornim jedinjenjima.

3:3 Kašasti sok od mrkve pakuje se u limene kutije sadržine 250, 500, 1000 i 5000 cm39, odnosno u boce od stakla sadržine

100, 200, 500 i 1000 cmš.

6 Smeštanje i čuvanje Proizvod se smešta i čuva u čistoj, suvoj, promajnoj prostoriji, zamračenoj i zaštićenoj od neposrednog dejstva sunčanih zrakova. _

{ Rok garancije

Ako se proizvod čuva na način predviđenog u tački 6 ovog standarda, proizvođač garantuje za njegovu trajnost 12 meseci od dana proizvodnje.

8 Proveravanje kvaliteta Proveravanje kvaliteta vrši se prema opštim propisima JUS E.H2.005. tač. 6.

9 Označavanje 9;1 Na svakom originalnom pakovanju moraju biti naznačeni sledeći podaci:

— naziv proizvoda i vrsta povrća iz koga je proizveden, — naziv i mesto proizvođača, — sadržina dodatog šećernog sirupa i askorbinske kiseline,

— neto sadržaj u kilopondima ili litrima.

9;2 Ukoliko je kao sirovina poslužio polufabrikat od mrkve u smislu čl. 4.2 ovog standarda, onda to mora biti posebno deklarisano. 93 Proizvod namenjen izvozu mora da nosi na originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavia«.

cRG=nIIAIAL_AJAALRIIIIAAIu ruu„ALAE U:SuU= auuu uu ru uuu a mu rama