JUS standardizacija
STANDARDIZACIJA
8
auuu zur Oza Zu nu ru ua uuu ar ruzu una n ra auuu a a a ri mu i im DK 664.822
JUS E.H5.072
a uuu ranannununnnua iranu EriuunuuunuuuunaRNIE= asnmmunumupunu snu nmmmzumrumaoresumenemaumssm=m====ss=ser=oe===""="==z=== ===" Sarena" —— |
Predlog br. 3232 KAŠASTI SOK OD MRKVE
Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jul 1960 ai u O ZO O S A E TI —
U ovom standardu primehjene su jedinice veličina i njihove oznake po JUS 4.41.040 jedinica težine kilopond ( kp ) zamenjuje dosada upotrebljavanu jedinicu kilogram (kg).
1 Predmet standarda E" Ovaj standard odnosi se na gOtOV proizvod od mrkve (kašasti sok od mrkve), neposredno upotrebljiv za ishranu.
2 Definicija \ Kašasti sok od mrkve je gotov proizvod dobijen odgovarajućom preradom mrkve ili kaše od mrkve, sa ili bez dodatka šećernog sirupa i organskih kiselina, konzervisan fizičkim postupkom, tako da se neposredno može upotrebiti za
ishranu.
9 Tehnički propisi
3.1 Kašasti sok od mrkve mora da ima prirodnu boju i svojstven miris i ukus mrkve od koje je proizveden, a mora pokazivati homogenu konzistenciju.
3.2 Kašasti sok od mrkve sadrži, pored ćeličnog soka, i fino homogenisano meso mrkve.
3.3 Kašasti sok od mrkve ne sme biti prevreo niti u stanju vrenja ili pokazivati kakve druge znake kyarenja.
3.4 Kašasti sok od mrkve mora da sadrži suve materije najmanje 11%, mereno refraktometrom (računajući dodati 50% šećerni sirup).
3.5 Kašasti sok od mrkve ne sme se konzervisati hemiskim sredstvima, niti se sme veštački bojiti.
3.6 Kašasti sok od mrkve može da sadrži ukupnih kiselina najviše 0,55% (izraženo u limunskoj kiselini).
357 'Kašastom soku od mrkve može se dodati askorbinska kiselina u količini najmanje 150 mp na litar soka.
4 Sirovine
4.1 Za proizvodnju kašastog soka od mrkve upotrebljavaju se sveži, dobro sazreli, potpuno zdravi i oprani plodovi mrkve.
4.2 Dozvoljava se upotreba brzo duboko smrznute mrkve, ili brzo duboko smrznute kaše od mrkve ili kaše od mrkve
u limenoj ambalaži, konzervisane sterilizacijom — toplotom, kao sirovine za proizvodnju kašastog soka od mrkve.
5 Ambalaža
351 Kašasti sok od mrkve pakuje se u hermetički zatvorenu, bezprekornu ambalažu od stakla ili lima.
5.2 Limena ambalaža može biti spravljena od belog lima ili aluminijumskog lima, zaštićena neškodljivim lakom, Ootpornim prema kiselinama i sumpornim jedinjenjima.
3:3 Kašasti sok od mrkve pakuje se u limene kutije sadržine 250, 500, 1000 i 5000 cm39, odnosno u boce od stakla sadržine
100, 200, 500 i 1000 cmš.
6 Smeštanje i čuvanje Proizvod se smešta i čuva u čistoj, suvoj, promajnoj prostoriji, zamračenoj i zaštićenoj od neposrednog dejstva sunčanih zrakova. _
{ Rok garancije
Ako se proizvod čuva na način predviđenog u tački 6 ovog standarda, proizvođač garantuje za njegovu trajnost 12 meseci od dana proizvodnje.
8 Proveravanje kvaliteta Proveravanje kvaliteta vrši se prema opštim propisima JUS E.H2.005. tač. 6.
9 Označavanje 9;1 Na svakom originalnom pakovanju moraju biti naznačeni sledeći podaci:
— naziv proizvoda i vrsta povrća iz koga je proizveden, — naziv i mesto proizvođača, — sadržina dodatog šećernog sirupa i askorbinske kiseline,
— neto sadržaj u kilopondima ili litrima.
9;2 Ukoliko je kao sirovina poslužio polufabrikat od mrkve u smislu čl. 4.2 ovog standarda, onda to mora biti posebno deklarisano. 93 Proizvod namenjen izvozu mora da nosi na originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavia«.
cRG=nIIAIAL_AJAALRIIIIAAIu ruu„ALAE U:SuU= auuu uu ru uuu a mu rama