JUS standardizacija

STANDARDIZACIJA

DK 664.860

KAŠASTI SOK OD JAGODA JUS E.H9.060

Predlog br. 3229

Krajnji rok za dostavliani» primedbi: 1 iul 1960

U ovom standardu primenjene su jedinice veličina i njihove oznake po JUS 4.41.040 jedinica težine kilopond (kp,) zamenjuje dosada upotrebljavanu „jedinicu kilogram ( kg).

1 Predmet standarda Ovaj standard odnosi se na gotov proizvod od jagoda (kašasti sok od jagoda) neposredno upotrebljiv za ishranu.

»

Pa Definicija 'Kašasti sok od jagode je gotov proizvod dobijen odgovarajućom preradom Jagoda ili kaše od jagoda, sa ili bez dodatka šećernog sirupa i organskih kiselina, konzervisan fizičkim postupkom, tako da se neposredno može upotrebiti za

___L____________L_LLL______A___L_L___če e ___________________________________________________ ishranu.

o Tehnički propisi

Žal Kašasti sok od jagoda mora da ima prirodnu boju i svojstven miris i ukus jagoda od kojih je proizveden, a mora pokazivati i homogenu konzistenciju. .

302. Kašasti sok od jagoda sadrži pored ćeličnog soka i fino homogenisano meso jagoda.

3.3 Kašasti sok od jagoda ne sme biti prevreo niti u stanju vrenja ili pokazivati kakve druge znake kvarenja.

3.4 Kašasti sok od jagoda mora da sadrži suve materije najmanje 11%, mereno refraktrometrom (računajući dodati 50% šećerni sirup). i

355 Kašasti sok od jagoda ne sme se konzervisati hemiskim sredstvima, niti se sme veštački bojiti.

356 Kašasti sok od jagoda može da sadrži ukupnih kiselina najviše 1% (izraženih u limunskoj kiselini).

3.7 Kašastom soku od jagoda može se dodavati askorbinska kiselina u količini najmanje 150 mp na litar soka.

4 Sirovina . i

4.1 Za proizvodnju kašastog soka od jagoda upotrebljavaju se sveži, dobro sazreli, potpuno zdravi i oprani plodovi jagoda.

4.2 Dozvoljava se upotreba brzo duboko smrznutih jagoda, ili brzo duboko smrznute kaše od jagoda u limenoj ambalaži, konzervisane sterilizacijom — toplotom, kao sirovine za proizvodnju kašastog soka od jagoda.

5 Ambalaža

SŠII Kašasti sok od jagoda pakuje se u hermetički zatvorenu, besprekornu ambalažu od stakla ili lima.

5.2) Limena ambalaža može biti spravljena od belog ili aluminijumskog lima, zaštićena neškodljivim lakom, otpornim prema kiselinama i sumpornim jedinjenjima.

5.3 Kašasti sok od jagoda pakuje se u limene kutije sadržine 250, 500, 1000, 2000 i 5000 cm9, odnosno u boce od stakla sadržine 100, 200, 500 i 1000 cmš. |

6 Smeštanje ı čuvanje i Proizvod se smešta i čuva u čistoj, suvoj, promajnoj prostoriji, zamračenoj i zaštićenoj od neposrednog dejstya sunčanih zrakova.

7 Rok garancije Ako se proizvod čuva na način proizveden u tački 6 ovog standarda, proizvođač garantuje za njegovu trajnost 12 meseci od dana proizvodnje. ·

8 Proveravanje kvaliteta Proveravanje kvaliteta vrši se prema opštim propisima JUS E.H2.005 tač. 6.

5 Označavanje

9.1 Na svakom originalnom pakovanju moraju biti naznačeni sledeći podaci: . — naziv proizvoda i vrsta voća iz kojeg je proizveden, — naziv i mesto proizvođača, — sadržina dodatog šećernog sirupa i askorbinske kiseline, — neto sadržaj u kilopondima ili litrima, — datum proizvodnje, — kratko uputstvo za upotrebu.

912; Ukoliko je kao sirovina poslužio polufabrikat od jagoda u smislu čl. 4.2 oyog standarda, onda to mora biti posebno deklarisano.

9:3 Proizvod namenjen izvozu mora da nosi na originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavija«.