JUS standardizacija
STANDARDIZACIJA
DK 664.860
KAŠASTI SOK OD JAGODA JUS E.H9.060
Predlog br. 3229
Krajnji rok za dostavliani» primedbi: 1 iul 1960
U ovom standardu primenjene su jedinice veličina i njihove oznake po JUS 4.41.040 jedinica težine kilopond (kp,) zamenjuje dosada upotrebljavanu „jedinicu kilogram ( kg).
1 Predmet standarda Ovaj standard odnosi se na gotov proizvod od jagoda (kašasti sok od jagoda) neposredno upotrebljiv za ishranu.
»
Pa Definicija 'Kašasti sok od jagode je gotov proizvod dobijen odgovarajućom preradom Jagoda ili kaše od jagoda, sa ili bez dodatka šećernog sirupa i organskih kiselina, konzervisan fizičkim postupkom, tako da se neposredno može upotrebiti za
___L____________L_LLL______A___L_L___če e ___________________________________________________ ishranu.
o Tehnički propisi
Žal Kašasti sok od jagoda mora da ima prirodnu boju i svojstven miris i ukus jagoda od kojih je proizveden, a mora pokazivati i homogenu konzistenciju. .
302. Kašasti sok od jagoda sadrži pored ćeličnog soka i fino homogenisano meso jagoda.
3.3 Kašasti sok od jagoda ne sme biti prevreo niti u stanju vrenja ili pokazivati kakve druge znake kvarenja.
3.4 Kašasti sok od jagoda mora da sadrži suve materije najmanje 11%, mereno refraktrometrom (računajući dodati 50% šećerni sirup). i
355 Kašasti sok od jagoda ne sme se konzervisati hemiskim sredstvima, niti se sme veštački bojiti.
356 Kašasti sok od jagoda može da sadrži ukupnih kiselina najviše 1% (izraženih u limunskoj kiselini).
3.7 Kašastom soku od jagoda može se dodavati askorbinska kiselina u količini najmanje 150 mp na litar soka.
4 Sirovina . i
4.1 Za proizvodnju kašastog soka od jagoda upotrebljavaju se sveži, dobro sazreli, potpuno zdravi i oprani plodovi jagoda.
4.2 Dozvoljava se upotreba brzo duboko smrznutih jagoda, ili brzo duboko smrznute kaše od jagoda u limenoj ambalaži, konzervisane sterilizacijom — toplotom, kao sirovine za proizvodnju kašastog soka od jagoda.
5 Ambalaža
SŠII Kašasti sok od jagoda pakuje se u hermetički zatvorenu, besprekornu ambalažu od stakla ili lima.
5.2) Limena ambalaža može biti spravljena od belog ili aluminijumskog lima, zaštićena neškodljivim lakom, otpornim prema kiselinama i sumpornim jedinjenjima.
5.3 Kašasti sok od jagoda pakuje se u limene kutije sadržine 250, 500, 1000, 2000 i 5000 cm9, odnosno u boce od stakla sadržine 100, 200, 500 i 1000 cmš. |
6 Smeštanje ı čuvanje i Proizvod se smešta i čuva u čistoj, suvoj, promajnoj prostoriji, zamračenoj i zaštićenoj od neposrednog dejstya sunčanih zrakova.
7 Rok garancije Ako se proizvod čuva na način proizveden u tački 6 ovog standarda, proizvođač garantuje za njegovu trajnost 12 meseci od dana proizvodnje. ·
8 Proveravanje kvaliteta Proveravanje kvaliteta vrši se prema opštim propisima JUS E.H2.005 tač. 6.
5 Označavanje
9.1 Na svakom originalnom pakovanju moraju biti naznačeni sledeći podaci: . — naziv proizvoda i vrsta voća iz kojeg je proizveden, — naziv i mesto proizvođača, — sadržina dodatog šećernog sirupa i askorbinske kiseline, — neto sadržaj u kilopondima ili litrima, — datum proizvodnje, — kratko uputstvo za upotrebu.
912; Ukoliko je kao sirovina poslužio polufabrikat od jagoda u smislu čl. 4.2 oyog standarda, onda to mora biti posebno deklarisano.
9:3 Proizvod namenjen izvozu mora da nosi na originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavija«.