JUS standardizacija

Pod

6 - | STANDARDIZACIJA

DK 664.861

Predlog br. 3230 KAŠASTI SOK OD MALINA JUS E.H9.061

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jul 1960

U ovom standardu primenjene su jedinice veličina i njihove oznake po JUS 4.41.040 jedinica težine kilopond (kp) zamenjuje dosada upotrebljavanu jedinicu kilogram (kg).

i Predmet standarda

Ovaj standard odnosi se na gotov proizvod od malina (kašasti sok od malina), neposredno upotrebljiv za ishranu.

»

Ž Definicija

Kašasti sok od malina je gotov proizvod dobijen odgovarajućom preradom malina ili kaše od malina, sa ili bez dodatka šećernog sirupa i organskih kiselina, konzervisan fizičkim postupkom, tako da se neposredno može upotrebiti za ishranu.

9 Tehnički propisi

3.1 Kašasti sok od malina mora da ima prirodnu boju i svojstven miris i ukus malina od kojih je proizveden, a mora pokazivati ı homogenu konzistenciju.

352 Kašasti sok od malina sadrži pored ćeličnog soka i fino homogenisano meso malina.

3:35 'Kašasti sok od malina ne sme biti prevreo niti u stanju vrenja ili pokazivati kakve druge znake kvarenja.

3.4 Kašasti sok od malina ne sme se konzervisati hemiskim sredstvima niti se sme veštački bojiti.

3.5 Kašasti sok od malina mora da sadrži suve materije najmanje 10%, mereno refraktrometom (računajući dodati 50%

šećerni sirup). 3.6 Kašasti sok od malina može da sadrži ukupnih kiselina najviše 1% (izraženih u limunskoj kiselini). 357 Kašastom soku od malina može se dođavati askorbinska kiselina u količini najmanje 150 mp na litar soka.

4 Sirovina

4.1 Za proizvodnju kašastog soka od maline upotrebljavaju se sveži, dobro sazreli, potpuno zdravi i oprani plodovi maline.

4.2 Dozvoljava se upotreba brzo duboko smrznutih malina, ili brzo duboko smrznute kaše od malina u limenoj ambalaži, konzervisane sterilizacijom — toplotom, kao sirovine za proizvodnju kašastog soka od malina.

5 Ambalaža

55il Kašasti sok od malina pakuje se u hermetički zatvorenu besprekornu ambalažu od stakla ili lima.

3.2. Limena ambalaža može biti spravljena od belog ili aluminijumskog lima, zaštićena neškodljivim lakom, otpornim prema kiselinama ili sumpornim jedinjenjima

5.3 Kašasti sok od malina pakuje se u limene kutije sadržine 250, 500, 1000, 2000 i 5000 cm9, odnosno u boce od stakla sadržine 100, 200, 500 i 1000 cmš.

6 Smeštanje i čuvanje Proizvod se smešta i čuva u Čistoj, Suvoj, promajnoj prostoriji, zamračenoj i zaštićenoj od neposrednog dejstva sunčanih zrakova.

{| Rok garancije Ako se proizvod čuva na način predviđen u tač. 6 ovog standarda, proizvođač garantuje za njegovu trajnost 12 meseci od dana proizvodnje.

8 Proveravanje kvaliteta Proveravanje kvaliteta vrši se prema opštim propisima JUS E.H2.005 tač. 6.

9 Označavanje 9.1 Na svakom originalnom pakovanju moraju biti naznačeni sledeći podaci:

— naziv i mesto proizvođača,

— sadržina dodatog šećernog sirupa i askorbinske kiseline, — neto sadržaj u kilopondima ili litrima,

— datum proizvodnje,

— kratko uputstvo za upotrebu.

912; Ukoliko je kao sirovina poslužio polufabrikat od malina u smislu čl. 4.2 ovog standarda, onda to mora biti posebno deklarisano.

9.3 Proizvod namenjen izvozu mora da nosi na originalnom pakovanju »Yugoslavia«.

Au auu uuuuuuuuIEA Gaa Our uuu IAA LU EG u i i me a n m