JUS standardizacija

10

=> } STANDARDIZACIJA

?

Najveća nezgoda, međutim, nastajala bi kad bi proizvođač, rukovođen standardnim pokazateljima vrednosti hranjiva iz literature, upotrebio pogače ili sačmu manje vrednosti ı u proizvodnji doživeo katastrofu ili teške gubitke. Čitav niz imanja ostvario je manju proizvodnju ı povećao proizvodne troškove upotrebom slabijih sačmi ı pogača. Štaviše, u prometu je bilo i takvih partija pogača i sačmi koje bi se normalno sa stanovišta higijenskih ı proizvodnih morale diskvalifikovati.

Zbog ovakvog stanja ı razni pogoni za industrijsku proizvodnju krmnih smeša imali su nezgode kada su na terenu prodavali smeše sa pogačama i sačmama manje vrednosti ili uopšte nezadovoljavajućeg stanja i vrednosti.

Kao posledica toga, mnoga imanja zahtevaju da se vrše ispitivanja hranjiva, a tome poslu pristupaju i neke fabrike krmnih smeša, poljoprivredne stanice ı instituti.

U nastojanju da se bolje iskoriste raspoloživa hranjiva ovo Je, međutim, samo Jedna mogućnost. Ispitivanjem hranjiva mi možemo doći do njegove vrednosti ı bolje ga upotrebiti, ali ne i povećati njegovu vrednost. Da bi se ona povećala moraju se preduzeti ı druge mere.

Kao jednu u nizu takvih mera mi smatramo ı donošenje standarda za najvažnija hranjiva koja se nalaze u prometu u našoj zemlji. Kako u ovakva nesumnjivo spadaju i uljane pogače ı sačme izrađeni su predlozi standarda 1 za ova. hranjiva.

Utvrđivanjem realnih mogućnosti proizvodnje i realnih kvaliteta, koja je obavila naša naučnoistraživačka služba, može se pristupiti donošenju odgovarajućih standarda koji bi obavezali proizvođače, a i uvoznike, na jedan određen i stalan kvalitet. Kontrolom toga kvaliteta ı sankcijama prema onima koji se ne budu pridržavali donetih standarda, više je nego sigurno da će znatno u proseku porasti kvalitet i vrednost uljanih pogača i sačmi koje se iznose na naše unutrašnje tržište.

Dr M. Obradović