JUS standardizacija

STANDARDIZACIJA Ć

među eksperata Italije i Jugoslavije. Zbog toga je na prošlom zasedanju rešeno da Jugoslavija organizuje sastanak eksperata. Međutim, do tog sastanka nije došlo, iako je Jugoslavija preko sekretarijata pozvala zaint»resovane zemlje. Zato je na ovom zasedanju odlučeno:

a) da Sekretarijat preduzme inicijativu, da se u junu, pre ili posle plenarnog sastanka sastanu eksperti zainteresovanih zemalja ı rasprave sporna pitanja, ı

b) da se predlog definitivnog standarda iznese pred' redovni plenorni sastanak početkom 1963. godine.

13) Bademi i lešnici. — Odlučeno je da se za ove proizvode primeni isti postupak kao i za orahe, s tim da Španija izradi osnovni predlog.

14) Lubenice. — Na prošlogoaišnjem zasedanju Jugoslavija je, prema ranijem zaduženju, podnela predlog standarda. Prema piimedbama na zasedanju i pismenim predlozima Mađarske i Poljske, unete su dopune i novi je predlog podnet na odobrenje za ovaj plenum. -

Pošto se delegacija ČSSR usprotivila donošenju ovog standarda »na brzinu«, tvrdeći da nije rešeno pitanjc ocene zrelosti lubenica, odlučeno je da sve zainteresovane zemlje dostave primedbe 1 sugestije sekretarijatu Radne grupe i da se na osnovu toga izradi novi predlog i podnese na vanrednom zasedanju u junu 1962.

15) Semenski i stoni krompir. — S obzirom na izjave samih izvestilaca, Belgije za semenski a ČSSR za stoni krompir, da treba rešiti još neka sporna pitanja, ovaj predmet ostavljen je za iduće plenarno zasedanje.

16) Kupus a glavicama. — Izvestilac, ČSSR, izjavila je da još nisu završeni radovi na upoređivanju nacionalnih normi, pa je razmatranje predloga ostavljeno za sastanak u Junu 1962.

17) Aktivnost Radne grupe u domenu konfrole. — Predsednik Grupe dopunio je obaveštenje o radu tehničke grupe za kontrolu kvaliteta.

Grupa je izvestila da sprema proučavanje normi za jabuke, kruške, paradajz, breskve, grožđe i Jagode. ;

Odlučeno je da grupa formuliše svoje predloge i podnese ih plenarnom sastanku u junu 1962. na diskusiju ı zaključke.

18) Dubokosmrznuti proizvodi. — Generalni direktor preduzeća za hladnjače i frigorifikaciju podneo je izveštaj o radovima na uvođenju jedinstvenih normi u ovom domenu. U diskusiji je ukazano na veliki značaj smrznutog voća i povrća za međunarodnu trgovinu koja se sve više povećava. Upozoreno Je na radove M_đunarodnog instituta za hlađenje i na potrebu da se ovaj rad uzme u obzir da bi se izbeglo ponavljanje

Odlučeno je da se formira podgrupa koja će se pozabaviti ovim pitanjem a da standardizacija dubokosmrznutih plodova uđe u program budućeg rada Radne grupe.

| Jugoslovenska delegacija ukratko je iznela šta je do sada kod nas urađeno po pitanju standaidizacije smrznutog voća i povrća i izjavila spremnost ı zainteresovanost da sarađuje u najavljenoj podgrupi. Nije donet definitivan zaključak o sastavu podgrupe ni o njenom sastanku.

19) Program budućeg rada Grupe. — S obzirom na zahteve Evropskog zajedničkog tržišta da se do jula standardizuju još i grašak, pasulj, vitlof-salata, spanać ı šargarepa, odlučeno je:

— da :e za svaki od ovih proizvoda odredi po jedna zemlja izvestilac;

— da se predlog standarda izradi od strane zemalja izvestilaca;

— da se pozovu sve zainteresovane zemlje da pošalju predstavnike na sastanak eksperata na kom će se pretresti predlozi koje su iziadile zemlje izvestioci;

“.

— prečišćeni materijali sa ovih sastanaka izneće se pred plenarni sastanak u junu 1962. godine;

— sve zemlje treba da dostave svoje nacionalne standarde za odnosne artikle zemljama izvestiocima do 15. marta t. g.

20) Razno. — Usvojen je predlog Jugoslavije da se u program budućih radova unesu standardi

za suvu Šljivu, pa je Jugoslaviji povereno da za redovno zasedanje plenuma u početku 1963. spremi predlog standarda.

Rešeno je da se zemlje zainteresovane za standardizaciju voćnih sokova sastanu u zasedanje koje

će se održati u Zenevi u oktobru mesecu 1962. godine, da bi se izradili prvi predlozi za zasedanje u 1963. godini. _ Odlučeno Je da se vanredni plenarni sastanak Radne grupe održi od 12. do 15. juna 1962. godine u Ženevi. Na njemu treba da se, uglavnom, reše pitanja koja su ostala nerešena ovog puta (špargla, lubenice, krompir, kupus) ı razmotre predlozi novih standarda traženi od Evropskog zajedničkog tržišta (mrkva, pasulj, grašak, spanać ı vitlof-salata). Pre ili posle plenarnog sastanka, prema rasporedu koji će sastaviti

sekretarijat Radne grupe, sastaće se eksperti zainteresovanih zemalja radi razmatranja materijala o orasima, bademima ı lešnicima.