JUS standardizacija

15

STANDARDIZACIJA

3.15 Polazna (referentna) linija

Dogovorno odabrana linija koja služi za ocenu efektivnog profila. 3.16 Neravnine površine

Izbočine i udubljenja stvarne površine

:3507) Hrapavosti površine Skup neravnina koje obrazuju reljef površine i koje se posmatraju u granicama dđogovorno određenog isečka takve

veličine, da su eliminisane greške oblika ı valovitost.

3.18 Posmatrana dužina Dužina dela površine potrebnog za određivanje parametara hrapavosti. Posmatrana dužina može da obuhvati jednu ili više referentnih dužina (vidi tač. 3.21),

3:2, Pojmovi i parametri klasifikacije hrapavosti po sistemu ML 3.21 Referentna dužina, / _ Dužina jednog odsečka profila, odabranog za određivanje hrapavosti tako, da bude eliminisan uticaj drugih tipova nepravilnosti (sl. 3). 3.22 Korak neravnina Srednji razmak, &, između dva najizrazitija vrha efektivnog profila u granicama referentne dužine, sl. 3. 3.23 Srednja linija profila m Linija koja ima oblik geometriskog profila i koja seče efektivni profil na takav način da, u granicama referentne dužine /, suma kvadrata odstojanja svih tačaka profila od te linije (yi, y2,..... Ž, ) bude minimum (sl. 3). Na sl. 3 slovom p označen je efektivni profil, slovom 7 referentna dužina i slovom m srednja linija.

*

NM

3.24 Srednje aritmetičko odstojanje profila od srednje linije, R„, skraćeno »srednje odstupanje profila« Srednja aritmetička vrednost odstojanja svih tačaka efektivnog profila od srednje linije, definisana obrascem (sl. 4):

1 R : || |d =— ||b||{al5"% a ja || o

U prednjem obrascu vrednosti y uzimaju se u svom apsolutnom iznosu, bez obzira na znak — odn. —. Približna vrednost R„, određuje se po obrascu:

M m Ž |i| i