JUS standardizacija
_J
STANDARDIZACIJA
Tabela 1 Šaržal ~ Proizvođač ~ | Kvalitet | Prečnik | Tvrdoća | Spcifična istrošemm HB nost mg/min | S Ž. Jesenice | Č. 1290 20 167 18.1 x 106 T Č. 1290 20 169 5.1 x 10-6 U Stahl Union 9. S20K 20 182 1.44x 10—6 V Ž. Jesnice Č. 3190 G 39 2.0x 10—6 OČ Č. 3190 G 39 2.6+10—6 Ć Češki čelik 39 1.75 x 10—6
Prednost ove metode, u odnosu na klasične metode koje baziraju na utvrđivanju istrošenosti, su očigledne. Poznato je da opšta zaštita od rada sa radioaktivnim izotopima ne omogućava njenu širu primenu i zato je posebno povoljna samo za naučno-istraživački rad.
4. Ocena obradivosti čelika po metodi »oblikovanje strugotina«
Oblikovanje strugotina ima, posebno pri obradi čelika na automatima, na proizvodni proces veliki uticaj. Uopšte, pri radu je poželjna kratka strugotina koja se lako odstranjuje. Dugačka strugotina ometa proizvodni proces jer se obavija oko alata, dok sitna strugotina nije poželjna.
Obradivost čelika po ovom kriterijumu ocenjujemo: a) po obliku strugotine; b) s obzirom na promenu debljine ili dužine u odnosu na teoretske dimenzije strugotine.
Oblik strugotine označavamo vrednosnim brojem. Pri tome se služimo uporednim skalama i vrednosnim brojem po Bethmannu i Schallbrochu. Izdvajamo sledeće oblike strugotina:
Strugotina u obliku kratkih zavoja ...............eavaavavava 20 vrednosni broj 100 Strugotinavu obliku dugih zavoja” „S ai a Oi are jay MakMO 2 U SAP) 39 &8 Strugotina u obliku kratkih spirala .................eaavov ac a 70 Strupotina- ayobliku:Spirala a „Sa n ecie ie. a rs. 4 Vaya ISO NJEN, e 95 Strupgotina: u obliku trake: „Pa aaa aa e Sha i e iy e 043 O aaa NA, 55 32 Sirugotina u obliku kratkih traka „a... a. te. dobei, „0 OR MUF Oe RU a e 32. Strugofina usobiiku“iplicarı vika. al. Za ee PO Ok. cOpru KMR D cold BO MMA x K--: 43 Sirugotina u obliku sitneža M Id O OI IO DI O OM OON. 0 PO. AO SUUI NM _- 32 Strugotina u obliku bez reda (izmešana strugotina) „.............. 53 23
Svaki od navedenih oblika prikazan je određenim brojem (vrednosnim brojem) koji pokazuje upotrebljivost, odnosno poželjnost takvog oblika u praksi.
Pri praktičnom ispitivanju obično ne nastaje strugotina sa tako tipičnim oblicima, a pored toga su mnogo puta mešavine različitih oblika. U tom slučaju ocenjujemo strugotinu po obliku koji preovlađuje.
Pored vrednosnog broja (Spanguitezahl) opisujemo još boju, rub, leđnu stranu i lomljivost strugotine.
Za vreme rezanja se strugotina plastično znatno deformiše. Ovu deformaciju nazivamo sabijanje
strugotine. Pri metodi »Oblikovanje strugotine« utvrđujemo takođe kakvo je sabijanje strugotine (4), i koliki Je nasipni broj strugotine (RM).
Izdvajamo: dužinsko sabijanje N=— >1 0
: Va, dg d debljinsko sabijanje roka ZOOM | 0
pri čemu je: 165 do — teoretska dužina i debljina strugotine,
·lL d — izmerena dužina i debljina strugotine.
Fu U stručnoj literaturi ne postoje tačniji podaci o vrednosti za sabijanje, zato su za sada dobijeni rezultati
samo informativni, i nije ih moguće oceniti u apsolutnoj razmeri.