JUS standardizacija

3.5

3.6 3.61

3.62

Posle propisanog vremena izlaganja đejstvu atmosfere ili ozona pregledaju se epruvete pre skiđanja sa trna. Uz uvećanje od 2 puta posmatraju se epruvete i veličina naprslina na delu 1 (sl. 2), se upoređuje sa onima prikazanim na slici 3. Ako su naprsline po veličini negde između dve susedne ocene (1,2 ili 3) usvaja se nepovoljnija ocena.

Zapisnik o ispitivanju

Zapisnik o ispitivanju treba da sadrži sledeće podatke:

— Opis epruvete, sastav mešavine, uslove vulkanizacije i datum vulkanizacije, — datum početka izlaganja i potpun opis uslova izlaganja i vreme trajanja, — otpornost prema atmosferi — ocenu naprslina prema slici 3,

— ako je potrebno sliku sa dvostrukim povećanjem.

Ocena zadržavanja kvaliteta

Ocena zadržavanja kvaliteta gume pri ovom ispitivanju određuje se na osnovu 3 ocene naprslina dobivene u toku 3 uzastopna vremenska intervala. Primenjuje se sledeći postupak: epruvete se pripremaju prema tač. 3.1 i ispituju se prema tač. 3.4, izuzev što vreme izlaganja traje 6 nzdzslja. Drugi vremsnski psriod izlaganja može se predviđeti spcrazumom između zainteresovanih strana.

Ocena naprslina se mora izvršiti posle svakih 14 đana ili posle svakog od 3 vremenska intervala, tako da se dobiju tri ocene.

Za jedan određen proizvod tri ocene se poređaju i za đobiven trocifren broj pročita se vrednost zadržavanja kvaliteta prema tabeli:

–- đ_—- _—-- _--- ----––—_____ ___ ________ __ _____

Ocene naprslina posle Zadržavanje kvaliteta pojedinih izlaganja u 2“ 000 100 001 95 011 90 111 85 002 80 012 75 112 70 022 65 122 60 222 55 003 45 013 40 113 35 023 30 123 25 223 20 033 15 133 10 233 5 333 0

- — — - —- - —-—

Zapisnik o zadržavanju kvaliteta treba da sadrži sledeće pođatke:

— potpun opis epruvete, broj oznake proizvođa i datum vulkanizacije,

— datum početka izlaganja i potpun opis uslova izlaganja, — ocenu naprslina sastavljenu iz trocifrene brojke, dobivenu iz tri čitanja posle 14 dana za period izlaganja od 6 neđelja

ili za drugi psriod izlaganja, sastavljen iz 3 iđentična perioda. — zadržavanje kvaliteta u %.

Metoda B

Iz uzorka se iseku epruvete oblika trake prema JUS G.S2.127. Kađa se ne mogu isecati epruvete oblika trake, zbog veličine i oblika gotovog proizvoda, npr. ako je proizvod prstenastog oblika, tađa se ispituje ceo proizvod.

nazzdczćdčckctJdjqn >” ı.RŠ JAJJL A ı hHRKRKEe FL Ie.K•KVWIaz———–e_—I__—_—_