JUS standardizacija

4.5

5.2

5.21

5.22

5.3

5.4

6.12

6.13

6.2 6.3 6.4

6.5

6.6

„”“ | vi . - _ ri

STANDARDIZACIJA ea aa a aaa a a aaa II II S ___ TCS AA ZA UTLJ JU

Dozvoljena odstupanja uglova noža su: . i — za grudni ugao Y do 12%, + 1",:iznad 12% + 2% — za leđni ugao 6, + 1";

— za ugao podbrušenja 7, + 30;

— Za ugao pribrušenja q, + 30;

— Za ugao nagiba sečiva A, +1" i

— Za ugao vrha noža (izuzev za navoj) e, + 1”,

Proveravanje kvaliteta

Prilikom preuzimanja noževa vrše se:

— spoljašnji pregled,

— proveravanje mera i

— proveravanja tvrđoće.

Za proveravanje i ispitivanje noževa pri prijemu uzima se od ukupne količine: — Za spoljašnji pregled i proveru mera 5%, ali ne manje od 5 komada,

— Za proveru tvrdoće 2%, ali ne manje od 2 komada.

Ako se pri proveravanju kvaliteta pokaže da više od 10% pregledanih noževa ne odgovara propisima, cela prijavljena količina mora da bude od strane isporučioca pregledana i pripremljena za ponovan prijem. Pri ponovljenom prijemu mora se uzeti dvostruki broj noževa koji je predviđen u tač. 5.2,

Ako se pri ponovljenom prijemu pokaže da više od 10% pregledanih noževa ne odgovara propisima, prijavljena količina se definitivno odbija, Spoljašnji pregled

Spoljašnjim pregledom proveravaju se uslovi navedeni u tačkama 3, 4, 6,1 i 6,2 ovog standarda.

Provera tvrdoće

Rezultati merenja tvrdoće mora da ispune zahteve navedene u tač. 2.12.

Označavanje i isporuka

Na drški noža moraju biti označeni:

— znak proizvođača, skraćeni naziv ili zaštitni znak;

— oznaka preseka drške noža, prema standardu za oblik i mere; — oznaka grupe brzoreznih čelika propisana u tač. 2.1.

Sve oznake slovima i brojevima nalaze se na desnoj strani noža posmatrajući ga po definicijama za desni i levi nož prema JUS K.C1.O01. Oznake moraju biti čitljive.

Radi preglednosti, na noževima izrađenim od jednog brzoreznog čelika, proizvođač može kraj drške, u dužini od oko 30 mm, obojiti određenom bojom.

Pre isporuke noževi moraju biti čisti, a sečivo mora biti zaštićeno od korozije i oštećenja.

Noževi jednog oblika i dimenzija stavljaju se u omote od po 1 do 100 komada, u zavisnosti od veličine.

Na svakom omotu mora biti natpis koji sadrži:

— naziv i znak proizvođača,

— naziv noža,

— oznaka JUS,

— oznaka preseka drške,

— oznaka grupe brzoreznog čelika i — broj komada u omotu.

Omoti sa noževima stavljaju se u suve čvrste sanduke bez pukotina, obložene iznutra papirom. Bruto masa ovih sanduka ne sme da pređe 50 kg.

Za prekomorski transport pakovanje mora odgovarati propisima o prekomorskom transportu.

Veza sa drugim standardima

JUS K.C1.001 — Mašinski noževi. Definicije i oznake pojmova

JUS K.C1.002 — Mašinski noževi. Pregled standardizovanih oblika

JUS K.C1.003 — Mašinski noževi. Oblici i mere profila drške

JUS K.C1.004 — Mašinski noževi. Preporučene veličine uglova noža

JUS C.T3.100 — Dođatak za ogorevanje za alate sa navarenom drškom

JUS M.A1.021 — Klasifikacija površinske hrapavosti industrijskih proizvoda. Vrednosti parametara pojedinih klasa