JUS standardizacija
4.5
5.2
5.21
5.22
5.3
5.4
6.12
6.13
6.2 6.3 6.4
6.5
6.6
„”“ | vi . - _ ri
STANDARDIZACIJA ea aa a aaa a a aaa II II S ___ TCS AA ZA UTLJ JU
Dozvoljena odstupanja uglova noža su: . i — za grudni ugao Y do 12%, + 1",:iznad 12% + 2% — za leđni ugao 6, + 1";
— za ugao podbrušenja 7, + 30;
— Za ugao pribrušenja q, + 30;
— Za ugao nagiba sečiva A, +1" i
— Za ugao vrha noža (izuzev za navoj) e, + 1”,
Proveravanje kvaliteta
Prilikom preuzimanja noževa vrše se:
— spoljašnji pregled,
— proveravanje mera i
— proveravanja tvrđoće.
Za proveravanje i ispitivanje noževa pri prijemu uzima se od ukupne količine: — Za spoljašnji pregled i proveru mera 5%, ali ne manje od 5 komada,
— Za proveru tvrdoće 2%, ali ne manje od 2 komada.
Ako se pri proveravanju kvaliteta pokaže da više od 10% pregledanih noževa ne odgovara propisima, cela prijavljena količina mora da bude od strane isporučioca pregledana i pripremljena za ponovan prijem. Pri ponovljenom prijemu mora se uzeti dvostruki broj noževa koji je predviđen u tač. 5.2,
Ako se pri ponovljenom prijemu pokaže da više od 10% pregledanih noževa ne odgovara propisima, prijavljena količina se definitivno odbija, Spoljašnji pregled
Spoljašnjim pregledom proveravaju se uslovi navedeni u tačkama 3, 4, 6,1 i 6,2 ovog standarda.
Provera tvrdoće
Rezultati merenja tvrdoće mora da ispune zahteve navedene u tač. 2.12.
Označavanje i isporuka
Na drški noža moraju biti označeni:
— znak proizvođača, skraćeni naziv ili zaštitni znak;
— oznaka preseka drške noža, prema standardu za oblik i mere; — oznaka grupe brzoreznih čelika propisana u tač. 2.1.
Sve oznake slovima i brojevima nalaze se na desnoj strani noža posmatrajući ga po definicijama za desni i levi nož prema JUS K.C1.O01. Oznake moraju biti čitljive.
Radi preglednosti, na noževima izrađenim od jednog brzoreznog čelika, proizvođač može kraj drške, u dužini od oko 30 mm, obojiti određenom bojom.
Pre isporuke noževi moraju biti čisti, a sečivo mora biti zaštićeno od korozije i oštećenja.
Noževi jednog oblika i dimenzija stavljaju se u omote od po 1 do 100 komada, u zavisnosti od veličine.
Na svakom omotu mora biti natpis koji sadrži:
— naziv i znak proizvođača,
— naziv noža,
— oznaka JUS,
— oznaka preseka drške,
— oznaka grupe brzoreznog čelika i — broj komada u omotu.
Omoti sa noževima stavljaju se u suve čvrste sanduke bez pukotina, obložene iznutra papirom. Bruto masa ovih sanduka ne sme da pređe 50 kg.
Za prekomorski transport pakovanje mora odgovarati propisima o prekomorskom transportu.
Veza sa drugim standardima
JUS K.C1.001 — Mašinski noževi. Definicije i oznake pojmova
JUS K.C1.002 — Mašinski noževi. Pregled standardizovanih oblika
JUS K.C1.003 — Mašinski noževi. Oblici i mere profila drške
JUS K.C1.004 — Mašinski noževi. Preporučene veličine uglova noža
JUS C.T3.100 — Dođatak za ogorevanje za alate sa navarenom drškom
JUS M.A1.021 — Klasifikacija površinske hrapavosti industrijskih proizvoda. Vrednosti parametara pojedinih klasa