JUS standardizacija

5111

B:LŽ

5,13

5.14

5.15

5,16

š.17

52 5.21 5.211

5.212,

5.22.

PO. BEL II a E da RR M -maf Wi3Hyzzı GIMGJOMOA Sat OMR NBA ca ia POO PO4gOyaDa aa, A a.

i t =

Proveravanje kvaliteta Uzimanje uzoraka

Uzorke uzimaju stručna lica koja su upoznata sa karakteristikama i ponašanjem ovog proizvoda, kao i postupkom za uzimanje uzoraka.

Uzorci se uzimaju iz svake isporuke, odnosno svakog posebnog dela isporuke, brodskih, vagonskih, kamionskih ili kolskih tovara i to kod proizvođača (isporučioca) ili u prometu.

Ako se KAN pakuje i isporučuje u vrećama, uzorci se uzimaju iz svake desete vreće pomoću sonde, kašike ili lopate od prikladnog materijala koji ne utiče na promenu kvaliteta proizvoda, u približno istoj količini. Ova količina uzorka zavisi od veličine isporuke.

Ako se KAN isporučuje u rasutom stanju (rinfuza) uzorci se uzimaju iz sva četiri ugla i iz sredine gomile u približno Jednakim količinama, i to sa najmanje 15 mesta.

Svi pojedinačno uzeti uzorci stavljaju se na čistu i suvu podlogu, dobro izmešaju i od ovako dobijene mešavine četvrtanjem se izdvoji reprezentativni uzorak u količini od 6 kg, koji se zatim podeli u tri približno jednaka dela. Svaki deo se stavi u čistu suvu staklenu bocu ili posudu sa širokim grlom ili kesice od plastičnih masa, koje se mogu

hermetički zatvoriti. •

Boce ili kesice, u kojima se nalaze reprezentativni uzorci za ispitivanje, zatvore se i povežu kanapom za koji je pričvršćen karton sa oznakama i jednoobrazno zapečate, odnosno plombiraju. Pečaćenje ili plombiranje se mora izvesti tako da se isključi svaka mogućnost otvaranja boce ili kesice, bez oštećenja pečata ili plombe.

Karton, koji je pričvršćen na boce ili kesice sa uzorcima za ispitivanje, mora sadržati sledeće podatke:

— naziv i vrsta proizvoda,

— naziv i sedište proizvođača ili isporučioca.

— Vrsta pakovanja, broj isporučenih jedinica pakovanja i ukupna neto masa isporuke, — registarski broj vagona, kamiona, šlepa ili drugog prevoznog sredstva,

— datum isporuke,

— datum i mesto uzimanja uzoraka,

— potpisi lica koja su uzimala uzorke.

O uzimanju uzoraka sastavlja se zapisnik u tri primerka, koji potpisuju lica koja su uzimala uzorke. Zapisnik mora da sadrži sve podatke navedene u tač. 5.16, kao i opis postupka za uzimanje uzoraka. Po jedan primerak uzorka sa zapisnikom zadržavaju kupac i prodavac, ili od njih ovlašćena lica, a jedan primerak uzorka sa zapixnikom se čuva za slučaj spora najviše 3 meseca, i to na mestu ugovorenom između zainteresovanih strana.

U slučaju spora uzorak se analizira (ispituje) u laboratoriji, koja se sporazumno izabere i čiji su rezultati ispitivanja obavezni za obe strane.

Ispitivanje Određivanje sadržaja vlage

Pripremanje uzoraka

Od uzorka KAN-a dobijenog prema tač, 5.14 odvoji se jedna trećina, fino samelje i mešanjem homogenizuje. Na ovaj način pripremljen uzorak upotrebljava se za ispitivanje.

Postupak

Od uzorka, pripremljenog prema opisu u prethodnoj tački, izmeri se na analitičkoj vagi oko 5 g, u posudici sa brušenim zapušačem, koja se prethodno mora. da osuši, ohladi i izmeri. Uzorak se suši dva sata u sušnici na temperaturi 100 "C.

Sadržaj vlage u KAN-u izračunava se prema sledećem obrascu:

MK mi—mz2 <a Sadržaj vlage = —O- x100%, m gde je m == masa izmerenog uzorka, u g; mi = masa posudice sa uzorkom pre sušenja, u g; m» = masa posudice sa uzorkom posle sušenja, u g.

Određivanje sadržaja ukupnog azota (N)

Za određivanje ukupnog sadržaja azota prema ovom standardu upotrebljavaju se alternativno:

— metoda po Kjeldalu (Kjeldah!i) — metoda formaldehidna.